Connect with us

STORY

Δε χάνει με τίποτα

Published

on

Γεννημένος στη Σομαλία το 1983, ο Μοχάμεντ Φάρα πήγε στη Βρετανία σε ηλικία 8 ετών. Εκεί, στις αρχές των 90s αποφάσισε να γίνει δεξί εξτρέμ στην Άρσεναλ. Γρήγορα του άλλαξε γνώμη ο γυμναστής Άλαν Γουότκινσον που είχε στο σχολείο και τελικά κατέληξε δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Ο καλύτερος στον κόσμο.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Αμέσως μετά τη νίκη του στον τελικό των 10.000μ. και αφού πρώτα πέρασε από ντόπινγκ κοντρόλ, ο Μο Φάρα έψαχνε το φυσιοθερεπευτή του. Η αποκατάσταση του ταλαιπωρημένου από την προσπάθεια στον αγώνα κορμιού του ήταν απαραίτητη. Οι Ρώσοι διοργανωτές όμως ετοιμάζονταν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις του Λουζνίκι και απαγόρεψαν στον Βρετανό την είσοδο στο γήπεδο, παρά τις υποδείξεις της κόρης του Ριάνα, που προσπαθούσε να τους πείσει δείχνοντας τους το χρυσό μετάλλιο του πατέρα της. Τελικά η αποθεραπεία του Φάρα έγινε έξω από τις εγκαταστάσεις του γηπέδου, κάτω από ένα δέντρο. Στη συνέχεια πήγε στο δωμάτιο του, έφαγε μια μπριζόλα με πατάτες και κοιμήθηκε λίγες ώρες. Το πρωί ήταν και πάλι στο γήπεδο για προπόνηση.

Μιλώντας στα βρετανικά μέσα, ο Φάρα παραδέχθηκε πως η νίκη στα 10.000μ. του κόστισε περισσότερες δυνάμεις από ότι υπολόγιζε. “Ήταν πολύ πιο δύσκολη κούρσα από ότι περίμενα, γιατί είχε πολλές εναλλαγές στο ρυθμό. Αν και ο χρόνος δεν το δείχνει, η κούρσα ήταν γρήγορη λαμβάνοντας υπόψη τη ζέστη και την ώρα που διεξήχθη” δήλωσε στον Guardian.
Τώρα θα προσπαθήσει να ξεκουραστεί όσο το δυνατόν περισσότερο πριν από τα προκριματικά των 5.000μ. που θα γίνουν την Τετάρτη. Οι αντίπαλοι του, τον περιμένουν πεινασμένοι και θα κάνουν τα πάντα για να τον νικήσουν. Το γνωρίζει και ο ίδιος. Μάλιστα είναι σίγουρος πως θα θυσιάσουν κάποιον δρομέα στο ρόλο του λαγού προκειμένου να τον βγάλουν εκτός ρυθμού και να τον κουράσουν.

Ο Ιμπραϊμ Τζεϊλά που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην κούρσα των 10.000μ. είπε στον Φάρα μετά την κούρσα, πως οι Αιθίοπες δρομείς είχαν καταστρώσει τακτική για να τον βγάλουν εκτός βάθρου, αλλά τελικά απέτυχαν. “Το σχέδιο τους ήταν να ανεβάζουν το ρυθμό από δύο γύρους ο καθένας και οι υπόλοιποι να ακολουθούν. Η ζέστη όμως τους χάλασε τα σχέδια. Γνωρίζουν ότι είμαι πολύ γρήγορος στο τέλος και αυτό τους αγχώνει. Γι’ αυτό προσπαθούν να με κουράσουν με τις πολλές εναλλαγές, ώστε φτάνοντας στο τέλος να μην έχω δυνάμεις για σπριντ” δήλωσε ο Φάρα, μόλις έμαθε για τα σχέδια των αντιπάλων του.

Τώρα ο Βρετανός, έχει πέντε μέρες μπροστά του μέχρι τον τελικό του Σαββάτου, προκείμενου να πετύχει κάτι που μόνο ο Αιθίοπας Κενενίσα Μπεκέλε έχει καταφέρει το 2009. Να κάνει το δύο στα δύο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμιο πρωτάθλημα μέσα σε δύο χρόνια.

Επόμενος στόχος για τον Φάρα θα είναι ο μαραθώνιος. Ο ίδιος άλλωστε το έχει δηλώσει πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα το δοκιμάσει. Μέχρι τότε, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στα 5.000μ. και 10.000μ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/