Connect with us

STORY

Ετοιμοι για πρωτάθλημα

Published

on

Επτά νίκες σε επτά παιχνίδια. Πρώτοι στο ΝΒΑ και η ομάδα με την καλύτερη άμυνα, δεχόμενη μόλις 85,3 πόντους μέσο όρο. Μετά και την χθεσινή επικράτησή τους μέσα στο Μπρούκλιν επί των Νετς με 96-91, οι Πέισερς έκαναν το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία τους στο αμερικανικό μπάσκετ, ξεπερνώντας την ομάδα του 1970-71 που είχε κάνει ρεκόρ 6-0. Μη ψάχνετε για τον έναν πρωταγωνιστή. Δεν υπάρχει σ’ αυτήν την ομάδα μόνο ένας. Είναι η πιο “ομάδα” του ΝΒΑ και το απολαμβάνουν.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @George_Siridis

Αν η Θεσσαλονίκη είναι η “μπασκετομάνα” της Ελλάδας, η Ιντιάνα δικαιωματικά αποκαλείται η Πολιτεία του αμερικανικού μπάσκετ. Οι Πέισερς είναι μια παραδοσιακή δύναμη στο ΝΒΑ, μια ομάδα που μπορεί να μην είναι από τις πιο εμπορικές, αλλά είναι από τις πιο… μπασκετικές. Και πως να μην είναι άλλωστε όταν ηγείται του αγωνιστικού ένας θρύλος όπως ο Λάρι Μπερντ;

Προπονητής της ομάδας από το 1997 ως το 2000 και από το 2003 μέχρι σήμερα πρόεδρος των Πέισερς με εξαίρεση μία περίοδο (2012), ο Μπερντ είναι ο αρχιτέκτονας της αναγέννησης των Πέισερς, που θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν ότι δεν μπόρεσε η πολύ σπουδαία ομάδα με ηγέτη τον Ρέτζι Μίλερ.
Οι Πέισερς των τελευταίων τριών ετών δεν είναι ομάδα με σούπερσταρ όπως παλιότεα υπήρξε ο Μίλερ. Ο Λάρι Μπερντ έκανε μια σειρά από κινήσεις για να φέρει τους Πέισερς στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. Καταρχήν στα μέσα της περιόδου 2010-11 έδωσε το τιμόνι της ομάδας στον Φρανκ Βόγκελ, σαστίζοντας τους πάντες. “Αισθάνομαι πολύ άνετα με τα πράγματα που θέλει να κάνει ο Φρανκ στην ομάδα”, είχε πει το καλοκαίρι του 2011 όταν και επίσημα έχρισε τον Βόγκελ από υπηρεσιακό πρώτο προπονητή. Το “παιδί” του Ρικ Πιτίνο, ο δεύτερος μικρότερος σε ηλικία προπονητής στο ΝΒΑ, μόλις 38 ετών, είναι αυτός που μετουσιώνει το πλάνο του Μπερντ σε πράξη μέσα στο γήπεδο.

Οι Πέισερς είναι μια ομάδα που παίζουν άμυνα, μια ομάδα που “πνίγει” τον αντίπαλό της και επιθετικά έχει τα κατάλληλα όπλα για να κερδίζει. Ο βασικός κορμός των Πέισερς παίζει μαζί για τρίτη χρονιά φέτος. Αρχικά ήταν ο Ντάνι Γκρέιντζερ ο ηγέτης, ως επιλογή στο Νο17 από τους Πέισερς το 2005, όμως οι τραυματισμοί δεν τον έχουν αφήσει σε ησυχία την τελευταία διετία. Το 2008 οι Πέισερς άρχισαν το rebuilding. Ξεφορτώθηκαν το μεγάλο συμβόλαιο του Ζερμέν Ο’ Νιλ και στην ανταλλαγή πήραν το Νο17 του ντραφτ, τον σέντερ του Τζορτζτάουν, Ρόι Χίμπερτ, από τους Ράπτορς. Αυτή ήταν η πρώτη πετυχημένη κίνηση.

Δύο χρόνια μετά, το 2010, οι Πέισερς επιλέγουν στο Νο10 του ντραφτ τον Πολ Τζορτζ από το Φρέσνο Στέιτ. Δεύτερη “σοφή” επιλογή, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Τζορτζ αναδείχθηκε πέρσι ο πιο βελτιωμένος παίκτης του ΝΒΑ και φέτος σκοράρει με 25 πόντους μέσο όρο, όντας ο ηγέτης των Πέισερς στην επίθεση. Οι δύο επόμενες κινήσεις για την διαμόρφωση ενός βασικού κορμού ήταν η απόκτηση του Τζορτζ Χιλ από τους Σπερς την περίοδο 2010-11 και η συμφωνία με τον Ντέιβιντ Γουέστ την ίδια χρονιά.
Η ομάδα της Ιντιάνα είχε πλέον τα συστατικά που ήθελε ο Μπερντ και ο Βόγκελ για να πρωταγωνιστήσει. Φέτος το καλοκαίρι οι Πέισερς έκαναν κινήσεις ουσίας και όχι εντυπωσιασμού. Διατήρησαν όλα τα “κομμάτια” του βασικού κορμού τους και πρόσθεσαν εμπειρία σε ένα ρόστερ που είναι απόλυτα “δεμένο”. Ο Σι Τζέι Γουότσον (πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ) έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο “δεύτερο” πλέι μέικερ στο ΝΒΑ, έχει παίξει πίσω από τον Ντέρικ Ρόουζ στους Μπουλς και τον Ντερόν Ουίλιαμς στους Νετς. Φέτος αποτελεί εξαιρετική επιλογή πίσω από τον Χιλ. Ο Λούις Σκόλα “κόλλησε” εξαιρετικά στο δίδυμο Γουέστ – Χίμπερτ, γιατί είναι εξαιρετικός επιθετικός και ως τρίτη επιλογή έλειπε πέρσι από το ρόστερ της Ιντιάνα ένας τέτοιος παίκτης. Σημαντική προσθήκη στις θέσεις των φόργουορντ ήταν και ο Κρις Κόπλαντ, που προτίμησε να αφήσει τη Νέα Υόρκη για την Ιντιάνα.

Μέσα σε αυτό το σχήμα, αν προσθέσει κανείς και την ραγδαία άνοδο στην απόδοση του Λανς Στέφενσον, ενός παίκτη που οι Πέισερς επέλεξαν το 2010 στο Νο40 του ντραφτ, αλλά πλέον τον έχουν βασικό γκαρντ, μπορεί να αντιληφθεί την δουλειά που γίνεται στην… Πολιτεία του μπάσκετ.
Η ομάδα του Βόγκελ έχει ομοιότητες με τους παλιούς Πέισερς ως προς το physical game και την άμυνα, όμως επιθετικά είναι ομάδα με πολλές περισσότερες λύσεις από εκείνη που είχε ηγέτη τον Ρέτζι Μίλερ. Είναι στα συν των σύγχρονων Πέισερς ότι ο βασικός κορμός τους αποτελείται από νεαρούς παίκτες, άρα έχει πολλά χρόνια μπάσκετ μπροστά.

Στην ερώτηση που έχουν βάλει οι Πέισερς με τα κατορθώματά τους φέτος, για το μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα πράγματα είναι απλά. “Είμαι ένα γκρουπ απόλυτα συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνουμε. Ξέρουμε πόσο καλοί μπορούμε να είμαστε”, είπε ο Τζορτζ μετά τη νίκη επί των Νετς, ενώ ο Βόγκελ έδωσε το στίγμα της ομάδας του: “Έχω μιλήσει με τα παιδιά, ότι όλοι θα του λένε πλέον πόσο καλοί είναι. Μην τους ακούτε. Μείνετε… πεινασμένοι!”.

[youtube id=”B9C3LKE-cHg” width=”620″ height=”360″]

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/