Connect with us

STORY

Η Κύπρος ξαναενώνεται!

Published

on

Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως εκεί που η πολιτική και η διπλωματία αποτυγχάνουν, ο αθλητισμός συχνά τα καταφέρνει πολύ καλύτερα. Η διπλωματία του ποδοσφαίρου, λοιπόν, φαίνεται ότι ίσως πετύχει αυτό που 39 χρόνια διαμεσολαβήσεων και ειδικών εντεταλμένων του Ο.Η.Ε. δεν μπόρεσαν να φέρουν σε πέρας: την επανένωση της διχοτομημένης Κύπρου… έστω και ποδοσφαιρικά!

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Όπως έγινε γνωστό χθες, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά της μαρτυρικής μεγαλονήσου συμφώνησαν (με τις ευλογίες της ΦΙΦΑ) να προχωρήσουν στην αναβίωση, μέσα στις δύο επόμενες σεζόν, του ενοποιημένου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της χώρας, το οποίο είχε πάψει να υφίσταται από το 1955. Βάσει του κειμένου της προσωρινής συμφωνίας, η ανεπίσημη τουρκοκυπριακή ομοσπονδία ποδοσφαίρου -καθώς δεν έχει αναγνωριστεί από τη ΦΙΦΑ, όπως ακριβώς και το ‘’ψευδοκράτος του Ντενκτάς’’ από τον Ο.Η.Ε.- αποκτά την ιδιότητα του μέλους της Κυπριακής ομοσπονδίας, ως ένωση σωματείων. Απώτερος σκοπός της συμφωνίας είναι «η ενοποίηση, καθώς και η διευκόλυνση της προόδου του ποδοσφαίρου μέσα στις δύο ποδοσφαιρικές κοινότητες, μέσω μίας σχέσης βασισμένης στην εμπιστοσύνη, τον αμοιβαίο σεβασμό και την καλή θέληση».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Χασάν Σέρτογλου, προέδρου της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας, «Η περασμένη Τρίτη (σ.σ. 5/11) ήταν μία ιστορική ημέρα τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους Τούρκους. Η συμφωνία δε μας ικανοποιεί ακόμη 100%, καθώς υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν πριν από τη Γ.Σ. του Δεκεμβρίου, όπως π.χ. σε ποιο βαθμό θα μπορούμε να συμμετάσχουμε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων». Παρόλα αυτά, ο Σέρτογλου είναι αισιόδοξος για τη συνέχεια, συμπληρώνοντας πως «Αν και το ποσοστό της εκπροσώπησής μας δεν έχει ξεκαθαριστεί, όπως επίσης και ο αριθμός των ομάδων μας που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα, εν τούτοις πιστεύω ότι η συμφωνία θα μας εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση, δίνοντας παράλληλα τεράστιο κίνητρο στη νεολαία μας».
Η συμφωνία-ορόσημο της Τρίτης, όπως χαρακτηρίστηκε από τη ΦΙΦΑ, υπεγράφη στα αρχηγεία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στη Ζυρίχη από τους κ.κ. Σέρτογλου και τον Ελληνοκύπριο ομόλογο του, πρόεδρο της Κ.Ο.Π., Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Η οριστικοποίηση του τελικού κειμένου επισφράγισε με επιτυχία επίπονες διαπραγματεύσεις μηνών, βάζοντας οριστικό τέλος σε δεκαετίες διχόνοιας και έλλειψης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο ποδοσφαιρικές κοινότητες του νησιού. Εφόσον τελικά η οριστική συμφωνία λάβει σάρκα και οστά (εκκρεμεί η οριστική επικύρωσή της από τις Γενικές Συνελεύσεις των δύο ομοσπονδιών), θα σημάνει την επαναφορά μίας διοργάνωσης που πρωτοξεκίνησε το μακρινό 1934.

Η Κυπριακή ομοσπονδία ποδοσφαίρου ιδρύθηκε εκείνη τη χρονιά από έξι Ελληνοκυπριακούς και δύο Τουρκοκυπριακούς συλλόγους. Ακολούθως, η Κ.Ο.Π. έγινε επίσημο μέλος της ΦΙΦΑ το 1948, και οι σύλλογοι των δύο εθνικών κοινοτήτων αγωνίζονταν σε κοινό πρωτάθλημα μέχρι το 1955, οπότε και αυτό διεκόπη οριστικά λόγω ενδοκοινοτικών εντάσεων. Η επακόλουθη εισβολή του «Αττίλα», τον Ιούλιο του 1974, έβαλε οριστικά ταφόπλακα σε οποιαδήποτε έννοια συμφιλίωσης, πόσο μάλλον διάθεσης για ποδόσφαιρο…

Αν και σύμφωνα με το κείμενο της αποτελούμενης από επτά παραμέτρους προσωρινής συμφωνίας οι δύο πλευρές μπορούν να την ακυρώσουν, είτε μονομερώς είτε από κοινού, ανά πάσα στιγμή, ο Σέρτογλου είναι αισιόδοξος για το μέλλον του εγχειρήματος, μνημονεύοντας το λαμπρό παράδειγμα ενότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία βγήκε μεν πληγωμένη από τη δίνη του εμφύλιου πολέμου κερδίζοντας όμως τελικά επάξια την πρόκρισή της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας: «Δείτε τι έγινε στη Βοσνία. Θα είναι εκπληκτικό για εμάς αν φτάσουμε τη δική τους επιτυχία. Ελπίζουμε όμως να το καταφέρουμε κάποτε. Το ποδόσφαιρο είναι αρκετά διαφορετικό από την πολιτική. Ενώνει τους ανθρώπους»…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/