Connect with us

OLYMPICS

Η επέτειος του «Αθήνα 2004»

Published

on

Οι αναμνήσεις των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας ζωντάνεψαν στη γιορτή για την επέτειο των δέκα χρόνων από τη φιλοξενία τους το 2004 που οργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνεργασία με τον δήμο Αχαρνών, τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και τον Σύλλογο Προστασίας Ολυμπιακού Χωριού.

του Τόλη Λελεκίδη
[email protected]

Εκατοντάδες εθελοντές, στελέχη και εργαζόμενοι του «Αθήνα 2004», καθώς και φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στη κεντρική πλατεία της πράσινης ζώνης του Ολυμπιακού χωριού.
Μαζί τους Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και παράγοντες του αθλητισμού. Όλοι μαζί θυμήθηκαν γνωστές και άγνωστες ιστορίες της διοργάνωσης μα πάνω από όλα είχαν την ευκαιρία να ανταμώσουν και πάλι μεταξύ τους.

Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η πρόεδρος του ΣΕΟ, Βούλα Κοζομπόλη παρέδωσε στο δήμαρχο Αχαρνών δύο μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των Ολυμπιονικών Άννας Πολλάτου (ρυθμική γυμναστική), Παναγιώτη Ποικιλίδη (πάλη) και η αντιπρόεδρος της ΕΟΕ Ιωάννα Καρυοφύλλη μία ακόμα, για τον Παραολυμπιονίκη Γιώργο Σηφάκη (ποδηλασία) ώστε να προχωρήσει άμεσα η ονοματοδοσία τριών πλατειών του Ολυμπιακού χωριού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο οποίος τόνισε: «Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά των Ελλήνων έφερε το αρχαίο δώρο της Ελλάδας προς ολόκληρο τον κόσμο σε μια νέα εποχή. Τα αποτελέσματα μεταμόρφωσαν τη πόλη, ενέπνευσαν την χώρα και ενεργοποίησαν τον κόσμο όλο. Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής στο Ολυμπιακό Χωριό είναι καταπληκτική ιδέα. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος ώστε να ξαναμπούμε στο πνεύμα της ενότητας και αδελφοσύνης που προωθούν οι αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Είτε έχεις αγωνιστεί στη διοργάνωση, είτε έχεις εργαστεί για αυτή, είτε έχεις προσφέρει ως εθελοντής, έχεις κάθε δικαίωμα να αισθάνεσαι περήφανος για τη θετική συνεισφορά σου προς την Αθήνα, την Ελλάδα και τον κόσμο. Η Ελλάδα έχει υποστεί πολλές αλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι αγώνες είχαν θετική επίδραση στην όμορφη χώρα σας. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι η κληρονομιά των αγώνων περιλαμβάνει νέο διεθνές αεροδρόμιο, δύο γραμμές του μετρό, ένα τραμ και έναν προαστιακό σιδηρόδρομο που εξακολουθούν να εξυπηρετούν τους κατοίκους της Αθήνας και τους επισκέπτες της. Πολλές από τις αθλητικές εγκαταστάσεις εξακολουθούν να είναι σε χρήση, άλλες έχουν βρει νέα ζωή και άλλες ελπίζουμε να βρουν σύντομα τη χρήση τους. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα θυμούνται για πολλά χρόνια την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Και εσείς βοηθήσατε ώστε να δει ο κόσμος όλος τι μπορεί να πετύχει η Ελλάδα».

Ο άθλος του 2004
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Ελλάδα πέτυχε το 2004 έναν άθλο. Κατά γενική ομολογία κατάφερε να εκτελέσει σε απόλυτο βαθμό ένα εξαιρετικά δύσκολο οργανωτικό εγχείρημα και μάλιστα σε μια περίοδο όπου ελάχιστοι ήταν εκείνοι – πλην των Ελλήνων – που πίστευαν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η πατρίδα μας θα μπορούσε να τα καταφέρει.
Ωστόσο συνέβη ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό αναγκάζοντας όσους προεξοφλούσαν μια παταγώδη αποτυχία, να ζητήσουν τελικά συγγνώμη και να παραδεχθούν ότι η Ελλάδα διοργάνωσε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όλοι μας, όλοι σας, όλοι σχεδόν οι Έλληνες, με πάθος και κέφι, με μεράκι και ομοψυχία, επέδειξαν θαυμάσιες ικανότητες που έφεραν εις πέρας τότε ένα έργο που ακόμα και σήμερα μνημονεύεται διεθνώς. Πετύχαμε λοιπόν το ακατόρθωτο, να οργανώσουμε δηλαδή αξέχαστους, επιτυχημένους, μοναδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη χώρα μάλιστα που τους γέννησε και τους ανέδειξε.
Γι’ αυτό λοιπόν, είναι μέρα χαράς που μας θυμίζει την καλή πλευρά των Ελλήνων και της χώρας μας. Χαράς, γιατί βρισκόμαστε ξανά μαζί με τους άξιους συνεργάτες, που βάζοντας ο καθένας από όποια θέση κι αν είχε, το πετραδάκι του, κατασκευάσαμε το τέλειο οικοδόμημα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Νιώθουμε χαρά επειδή είμαστε και με τους Ολυμπιονίκες και του Παραολυμπιονίκες μας. Αυτούς που μας τίμησαν φορώντας τα χρώματα της χώρας στους Ολυμπιακούς αγώνες και συνδύασαν για την Ελλάδα, την οργανωτική επιτυχία με την αγωνιστική.
Η χαρά μας, ολοκληρώνεται γιατί έχουμε εδώ και τους εθελοντές, όλους αυτούς που έδωσαν την ψυχή τους για την επιτυχία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και έδειξαν όλες εκείνες τις ημέρες, το αληθινό μεγαλείο των Ελλήνων. Εθελοντές που δυστυχώς, τα χρόνια που ακολούθησαν, δεν κατάφερε ποτέ να αξιοποιήσει η Πολιτεία σε οποιαδήποτε δράση ή πρόγραμμα, αφήνοντας μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να πάει χαμένη.
Αυτή η χαρά που νιώθουμε σήμερα, δεν μας κάνει να λησμονήσουμε τα κακεντρεχή σχόλια, την εμπάθεια και τη μισαλλοδοξία που είδαμε και ακούσαμε, τις ημέρες της συμπλήρωσης των δέκα ετών από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας.
Με αρνητική κριτική και με φωτογραφίες από τις ερειπωμένες εγκαταστάσεις, ακόμα και αυτού του ίδιου του Ολυμπιακού χωριού, κάποιοι επιχείρησαν να σπιλώσουν την σπουδαία αυτή επέτειο».

Το πλάνο αξιοποίησης
Έγινε επίσης, παρουσίαση του «master plan και των τρόπων αξιοποίησης της πράσινης ζώνης του Ολυμπιακού χωριού» από τον διευθυντή περιβάλλοντος του «Αθήνα 2004» Γιώργο Καζαντζόπουλο και τον Νίκο Θυμάκη της ομάδας εθελοντών γεωτεχνικών «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ».
Στα δημοτικά σχολεία που λειτουργούν σήμερα στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού χωριού παραδόθηκαν δύο μεγάλα ζωγραφισμένα πανό από την ομάδα εθελοντών των NOC assistants.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος με τους Σπανουδάκη, Σίμιτσεκ, Παπαπετρόπουλο παρέδωσαν στον Σύλλογο Πολιτικής Προστασίας τον χάρτη με τα οικήματα όπου διέμεναν στο Ολυμπιακό χωριό οι 202 Ολυμπιακές αποστολές.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/