Connect with us

STORY

Η Ευρωλίγκα στη ζωή μας

Published

on

Η Ευρωλίγκα με την μορφή που διεξάγεται σήμερα υπάρχει στην ζωή του ευρωπαϊκού μπάσκετ από το καλοκαίρι του 2000. Τότε ήταν που αποφάσισαν οι περισσότερες μεγάλες ομάδες να εναντιωθούν στην FIBA και να ξεσπάσει πόλεμος στην Ευρώπη. Το σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μόνο καλό δεν έκανε στο άθλημα.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και Γιώργος Βασιλακόπουλος εναντίον Εδουάρδο Πορτέλα και Τζόρντι Μπερτομέου. Δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούστηκαν και η αιτία ήτν φυσικά το χρήμα. Η FIBA που ήταν διοργανώτρια αρχή μέχρι τότε δεν ήθελε να ακολουθήσει τον δρόμο της εμπορευματοποίησης της κορυφαίας διοργάνωσης. Οι ομάδες, όμως, που δαπανούσαν τεράστια ποσά και έπαιρναν πίσω ελάχιστα, αποφάσισαν να φτιάξουν μια δική τους λίγκα, την ονόμασαν Ευρωλίγκα και με “συμμάχους” από όλα τα (τότε) μεγάλα πρωταθλήματα, προεξάρχοντος του ισπανικού, πέτυχαν το… σχίσμα.

Το καλοκαίρι του 2000 η νέα Ευρωλίγκα υπό των Πορτέλα και Μπερτομέου παρουσιάστηκε επίσημα στο “Μακεδονία Παλλάς” στην Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ του Γιώργου Μπατατούδη υπήρξε μαζί με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ οι ομάδες που πήγαν κόντρα στην FIBA και μαζί με το Περιστέρι συμμετείχαν στην πρώτη διοργάνωση. Ο Δικέφαλος ανέλαβε την οργάνωση της παρουσίασης στην Θεσσαλονίκη και τότε είχαν έρθει μεγάλες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην πόλη με σκοπό να προσφέρουν στήριξη στο νέο εγχείρημα.

Το σχίσμα δημιούργησε και ένα τεράστιο μπάχαλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι την χρονιά 2000-01 διεξήχθησαν δύο διοργανώσεις. Η Ευρωλίγκα των “αποσχισμένων”, αλλά καλύτερων ομάδων της Ευρώπης με νικήτρια ομάδα την Κίντερ Μπολόνια σε τελικό best of five με την Ταουγκρές και η Σουπρολίγκα με την συμμετοχή των Μακάμπι, Παναθηναϊκού, ΤΣΣΚΑ, υπό την εποπτεία της FIBA με νικήτρια την “ομάδα του λαού” στο φάιναλ φορ του Παρισιού.

Από την επόμενη χρονιά στο… σχίσμα προστέθηκαν και οι ομάδες που έπαιξαν στην Σουπρολίγκα και έτσι η Ευρωλίγκα έγινε ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Οι Καταλανοί “έμποροι” κέρδισαν τους παραδοσιακούς παράγοντες της FIBA, γιατί τότε υποτίθεται ότι οι ομάδες έλεγχαν πλέον τα έσοδά τους και τις συμφωνίες με χορηγούς και όλα τα χρήματα επιστρέφονταν σε αυτές.
Επικοινωνιακά με την πάροδο των ετών η Ευρωλίγκα κατάφερε να επισκιάσει κάθε άλλη διοργάνωση. Αγωνιστικά επίσης. Το καλύτερο μπάσκετ παίζεται στην Ευρωλίγκα, δίχως αμφιβολία. Νέοι παίκτες ξεπηδούν μέσα από την Ευρωλίγκα και γίνονται αστέρες. Παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ πρωταγωνιστούν εκεί όλα αυτά τα χρόνια.

Χρήματα πάντως δεν μπαίνουν στα ταμεία των ομάδων. Η αρχική ιδέα για την δημιουργία μιας λίγκας που θα προσφέρει στις ομάδες χρήματα, όπως το Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο (κατ’ αναλογία φυσικά), απέτυχε παταγωδώς. Οι ομάδες, ειδικά αυτές που πρωταγωνιστούν κάθε χρόνο, κερδίζουν ελάχιστα από την ίδια την διοργάνωση, σε σχέση με το προϊόν που προσφέρουν.
Αυτό δεν κάνει την Ευρωλίγκα αποτυχημένη σαν διοργάνωση. Ήδη τα στελέχη της εδώ και χρόνια έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το ΝΒΑ, έγιναν συμφωνίες για φιλικά παιχνίδια μεταξύ ομάδων από το ΝΒΑ και την Ευρωλίγκα και πλέον τα Global Games έγιναν θεσμός, τα έσοδα από χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα προσφέρουν “υγεία” στην διοργάνωση, αλλά οι ομάδες δεν εισπράττουν αυτά που θα περίμεναν, όταν αποφάσιζαν να αποσχιστούν, 13 χρόνια πριν.

Όπως και να έχει η Ευρωλίγκα, η οποία για φέτος ξεκίνησε χθες με δύο αγώνες, είναι και πάλι το… κυρίως πιάτο στο μενού του παγκόσμιου μπάσκετ εκτός ΝΒΑ και οι ελληνικές ομάδες ως είθισται είναι και πάλι φαβορί για να την κατακτήσουν. Άλλωστε οι τέσσερις από τις πέντε τελευταίες χρονιές είναι υπόθεση… ελληνική. Το 2009 και το 2011 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την Ευρώπη, το 2012 και 2013 ο Ολυμπιακός έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/