Connect with us

STORY

Η μανία με τα Air Jordans

Published

on

Όταν το 1984 η Nike υπέγραφε συμβόλαιο με το νεαρό Μάικλ Τζόρνταν κανείς δεν είχε φανταστεί πως σχεδόν 30 χρόνια αργότερα και με τον Air να έχει φτάσει 50 ετών, τα “Jordans” θα έφταναν να είναι το μεγαλύτερο fashion trend παγκοσμίως.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

To 1985, κυκλοφόρησαν τα Air Jordan 1 τα οποία τότε κόστιζαν 65 δολάρια. Η Nike αποφάσισε την επανακυκλοφορία τους το 2001, το 2003 και από το 2005 και μετά κάθε χρόνο βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων.
Η επανάσταση όμως παγκοσμίως, έγινε με την κυκλοφορία των Air Jordan 4 το 1989 στην τιμή των 100 δολαρίων. Ήταν το ακριβότερο παπούτσι μπάσκετ στην εποχή του και όπως συμβαίνει τώρα με τα iphone, έτσι και τότε με τα Air Jordan 4, είχες δεν είχες λεφτά, ένα ζευγάρι θα το φορούσες. Όσοι ράπερ της εποχής δεν είχαν συμβόλαιο με την Adidas (όπως οι RUN DMC), φορούσαν τα Air Jordan με πρώτο και καλύτερο τον Fresh Prince, που αργότερα έγινε γνωστός με το κανόνικό του όνομα, Γουίλ Σμιθ.

Στην Ελλάδα, ήταν ο Ντέιβιντ Ίνγκραμ ο πρώτος που εμφανίστηκε φορώντας τα Air Jordan. Ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας του Ηρακλή ήταν μεγάλος θαυμαστής του ανερχόμενου τότε σταρ των Μπουλς και φρόντιζε κάθε καλοκαίρι που επέστρεφε από τις ΗΠΑ να είναι εφοδιασμένος με το τελευταίο μοντέλο των Air Jordan. Τον Αμερικανό ακολούθησαν άλλοι παίκτες του μπάσκετ και σιγά σιγά, η μανία εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα, όμως μέχρι τις αρχές των 90s δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα Pony που φορούσε ο Νίκος Γκάλης.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Μάικλ Τζόρνταν, από ένας φαντεζί παίκτης που σκόραρε 40 πόντους σε κάθε παιχνίδι αλλά οι Μπουλς έφταναν μόνο μέχρι τον πρώτο γύρο των πλέι οφ, εξελίχθηκε στον κορυφαίο όλων των εποχών με έξι δαχτυλίδια πρωταθλητή και δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στην κατοχή του. Στις αρχές των 00s ήταν πλέον ο ίδιος ένα από τα μεγαλύτερα brand παγκοσμίως. Κατάφερε να πάρει τα δικαιώματα του ονόματος του από τη Nike παραχωρώντας τους (μόνο) το 20% από το σύνολο των πωλήσεων και πλέον, τα μπασκετικά παπούτσια με το σήμα Jumpman23 (το brand του Τζόρνταν), καλύπτουν το 75% των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά.

Με εξαίρεση τους Κόμπι Μπράιαντ, Λεμπρόν Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ, όλα τα υπόλοιπα αστέρια τη Nike βρίσκονται υπό τη σκέπη του Jumpman23 με πρώτους και καλύτερους τον Καρμέλο Άντονι των Νιου Γιορκ Νικς (η μεγαλύτερη αγορά του ΝΒΑ) και τον Ντουέιν Γουέιντ των Μαϊάμι Χιτ (η τρίτη μεγαλύτερη αγορά του ΝΒΑ). Όμως κανείς από τους σταρ του ΝΒΑ δε βοήθησε τόσο στην εξέλιξη των Air Jordans από ένα απλό μπασκετικό παπούτσι στο απόλυτο fashion trend, όσο τα μέλη της αμερικάνικης σόουμπιζ. Άπαντες, χωρίς υπερβολή οι διάσημοι Αμερικανοί, άντρες και γυναίκες, έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα ζευγάρι Air Jordans. Από την Κιμ Καρντάσιαν, τη Ριάνα και την Έυα Λογκόρια, μέχρι τον Τζέι Ζι, τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και τον Κρίστιαν Μπέιλ, όλοι είναι φανατικοί τα παπούτσια του Jumpman23.

Αυτός που δείχνει να το απολαμβάνει περισσότερο από όλους, είναι φυσικά ο Μάικλ Τζόρνταν ο οποίος βλέπει στις ήδη φουσκωμένες τραπεζικές του καταθέσεις να προστίθονται κάθε χρόνο αρκετά μηδενικά από τις πωλήσεις των Air Jordans. Υπολογίζεται πως σε ετήσια βάση, το καθαρό κέρδος του Τζόρνταν από τις πωλήσεις, μόνο των παπουτσιών ξεπερνά τα 200.000.000 δολάρια. Μάλιστα το 2013 αναμένεται το νούμερο να εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο καθώς πλέον η εταιρεία του επικεντρώνεται περισσότερο στο γυναικείο κοινό.

Όσοι πάντως είχαν προλάβει και είχαν αγοράσει Air Jordans στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, διαβεβαιώνουν πως η ποιότητα των τότε μοντέλων με αυτή των σημερινών δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Τότε το παπούτσι ήταν δερμάτινο και τώρα είναι… πλαστικό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/