Connect with us

LIST

Η μπάλα της αγάπης

Published

on

Η αντίστροφη μέτρηση για το Μουντιάλ του ερχόμενου καλοκαιριού έχει αρχίσει. Mόλις χθες οι Βραζιλιάνοι παρουσίασαν με κάθε επισημότητα στο Ρίο ντε Τζανέιρο την απόλυτη σταρ της διοργάνωσης, δηλαδή… τη μπάλα! Και το όνομά αυτής: “Brazuca”.

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Η «στρογγυλή θεά» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 είναι εδώ και είναι πιο ελκυστική από ποτέ. Η “Brazuca”, που παρουσιάστηκε δια χειρός δύο θρύλων, των Καφού και Κλάρενς Ζέεντορφ, πήρε την ονομασία της από τη λέξη που οι ντόπιοι χρησιμοποιούν για να περιγράψουν δύο πράγματα: τους ξενιτεμένους συμπατριώτες τους (παραπέμποντας στους χιλιάδες Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές ανά την υφήλιο), αλλά και την αίσθηση της εθνικής υπερηφάνειας. Το όνομα προέκυψε μετά από ψηφοφορία μηνών, στην οποία το εκλεκτό όνομα έλαβε κοντά στις 1.000.000 ψήφους!
Κατασκευασμένη με την επαναστατική τεχνολογική καινοτομία των έξι συμμετρικών πάνελ, η “Brazuca” φέρει ένα περιστρεφόμενο πολύχρωμο σχέδιο, το οποίο συμβολίζει τις παραδοσιακές «κορδέλες των ευχών». Σύμφωνα με τον θρύλο, οι “Fitas do Senhor do Bonfim” όπως είναι γνωστές στην Βραζιλία, φοριούνται σαν μοδάτο αξεσουάρ, καθώς και σαν γούρι για καλή τύχη. Τα χρώματα που κυριαρχούν στην επιφάνεια της μπάλας είναι το πράσινο (από την εθνική σημαία), το γαλάζιο (του ουρανού και της θάλασσας) και το πορτοκαλί.
Η τεχνολογία της “Brazuca” βασίζεται σε αυτήν της “Tango 12” (του Euro 2012), της “Cafusa” (του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών 2013), καθώς και της «αστεράτης» επίσημης μπάλας του Τσάμπιονς Λιγκ. Το επιπλέον χαρακτηριστικό της νέας μπάλας αφορά την ιδιαίτερη υφή της επιφάνειάς της, η οποία προσδίδει καλύτερη σταθερότητα και ευκολία στον έλεγχο.
Πρόκειται για την 12η διαφορετική έκδοση μπάλας για Μουντιάλ, επίσημη κατασκευάστρια της οποίας είναι από το 1970 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού ο γερμανικός κολοσσός Adidas. Για την ακρίβεια, ο παραλίγο… φούρναρης και ιδρυτής της πολυεθνικής εταιρείας, Άντολφ «Άντι» Ντάσλερ, κατασκεύασε την πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου το 1963. Τα υπόλοιπα είναι, όπως λένε, ιστορία. Από τότε, η Adidas έχει προμηθεύσει τις επίσημες μπάλες σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ, ανελλιπώς από το 1970. Την Brazuca επέλεξε να την προωθήσει υπό τους ήχους του θρυλικού “All day and all of the night” των Kinks και με το σλόγκαν “Love me or lose me”, χρησιμοποιώντας και το hastag #allin or nothing.

Οι μπάλες του παγκοσμίου κυπέλλου

Οι σταρ του παρελθόντος
Telstar (Μεξικό, 1970): Η παρθενική μπάλα της Adidas σε Μουντιάλ έκανε την εμφάνισή της στο αχανές γήπεδο «Αζτέκα», στις 31 Μαΐου 1970. Ήταν δερμάτινη, τύπου «Μπακμίνστερ», χωρίς κορδόνια, αλλά με τα δερμάτινα κομμάτια της μπάλας ραμμένα μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα τα 32 ασπρόμαυρα (12 πεντάγωνα και 20 εξάγωνα) πάνελ, που την έκαναν να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο στις επίσης ασπρόμαυρες τηλεοράσεις της εποχής. Άλλωστε αυτό ήταν το πρώτο Μουντιάλ με ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη.
Telstar Durlast (Δυτ. Γερμανία, 1974): Η διάδοχος της αυθεντικής Telstar βάδισε στα ίδια βήματα με την πρωτότυπη. Μία ακόμη βερσιόν της μπάλας, η “Chile Durlast” διέφερε μόνο στο ότι ήταν εντελώς λευκή.
Tango Durlast (Αργεντινή, 1978): Η πρώτη μπάλα της θρυλικής σειράς “Tango”, εμπνευσμένη από τον απαγορευμένο αργεντίνικο χορό των κακόφημων λιμανιών του Μπουένος Άιρες. Ίσως η πιο ντελικάτη μπάλα που φτιάχτηκε ποτέ.
Tango Espaňa (Ισπανία, 1982): Η πρώτη αδιάβροχη μπάλα της ιστορίας. Θωρακισμένη με ένα ειδικό ελαστικό στρώμα πάνω από τις ραφές, που εμπόδιζε την είσοδο του νερού στο εσωτερικό της. Μοναδικό μειονέκτημα: το ελαστικό φθειρόταν πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αντικατάσταση της μπάλας, κατά τη διάρκεια του αγώνα! Η τελευταία 100% δερμάτινη μπάλα των Παγκοσμίων Κυπέλλων.
Azteca (Μεξικό, 1986): Η επιστροφή στη χώρα όπου ξεκίνησαν όλα έφερε μαζί της την πρώτη συνθετική μπάλα, με επικάλυψη πολυουρεθάνης, που την έκανε ιδιαίτερα ανθεκτική στη βροχή, ιδανική για παιχνίδι σε σκληρές και υγρές επιφάνειες.
Etrvsco Unico (Ιταλία, 1990): Η ιταλική βερσιόν ήταν η πρώτη που κατασκευάστηκε με εσωτερικό στρώμα, που αποτελούνταν από μαύρο αφρό πολυουρεθάνης. Το όνομα αλλά και ο σχεδιασμός της ήταν εμπνευσμένα από την αρχαία ιστορία τη χώρας και συγκεκριμένα τον λαό των Ετρούσκων. Έτσι, τα 20 τριγωνικά, μαύρα σχέδια της μπάλας διακοσμούσαν τρεις εντυπωσιακές κεφαλές λιονταριών.
Questra (Η.Π.Α., 1994): Εμπνευσμένη από τη ΝΑΣΑ και την αναζήτηση του διαστήματος (Quest for the Stars), η νέα μπάλα ήταν φτιαγμένη από 5 διαφορετικά υλικά και επικαλυμμένη από στρώμα αφρού πολυστερίνης. Το συγκεκριμένο υλικό την έκανε πιο ανθεκτική στο νερό και της επέτρεπε να αναπτύσσει μεγαλύτερη επιτάχυνση στα σουτ. Τα 20 μαύρα της τριγωνάκια είχαν αυτή τη φορά ως σχέδιό τους πλανήτες και γαλαξίες.
Tricolore (Γαλλία, 1998): Η επανάσταση του χρώματος έγινε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ των «τρικολόρ» Γάλλων. Εξοπλισμένη με ένα επαναστατικό στρώμα αφρού που της προσέδιδε μεγαλύτερη απαλότητα και ταχύτητα, η νέα μπάλα εγκατέλειψε την αυστηρή διχρωμία, φέροντας με υπερηφάνεια τα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας (μπλε, κόκκινο και λευκό). Στα μπλε, αυτή τη φορά τριγωνάκια της, η μπάλα έφερε τρεις κεφαλές πετεινού, προς τιμήν του εθνικού συμβόλου της χώρας και της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.
Fevernova (Ιαπωνία-Νότιος Κορέα, 2002): Οι δύο «γίγαντες» της ασιατικής τεχνολογίας δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν και την ανάλογη μπάλα στο Μουντιάλ που διοργάνωσαν από κοινού. Ήταν η πρώτη μπάλα που εγκατέλειψε το κλασικό σχέδιο της σειράς “Tango“ του 1978, έχοντας ως σχέδιο 3 χρυσοκόκκινες λεπίδες (σαν τα «αστεράκια» σούρικεν των νίντζα). Επιπλέον, η Adidas έκανε τα εσωτερικά στρώματα της μπάλας πιο χοντρά (με ειδικά μικροκελιά γεμάτα αέριο), προκειμένου να αυξηθεί η ακρίβεια της μπάλας όταν βρισκόταν στον αέρα. Πάντως τα τρελά φάλτσα που έπαιρνε… εν πτήσει, στοιχειώνουν ακόμη τα όνειρα πολλών τερματοφυλάκων…
Teamgeist (Γερμανία, 2006): Η επιστροφή του Μουντιάλ στην πατρίδα της Adidas οδήγησε την εταιρεία σε καινοτομίες άνευ προηγουμένου. Το «ομαδικό πνεύμα», όπως μεταφράζεται το όνομα της μπάλας, κατασκευάστηκε με δεδομένα προηγμένης τεχνολογίας, με την ειδική πατέντα θερμικής συγκόλλησης να εξασφαλίζει την απόλυτη αδιάβροχη επιφάνεια. Τα φουτουριστικά σχέδια της μπάλας ήταν εμπνευσμένα από το σχήμα του ίδιου του βαρύτιμου τροπαίου, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία η μπάλα του κάθε παιχνιδιού ξεχωριστά ανέγραφε επάνω της τα ονόματα των αντιπάλων, του γηπέδου, καθώς και την ημερομηνία και την ώρα έναρξης του αγώνα.
Jabulani (Νότιος Αφρική, 2010): Πήρε το όνομα της από την isiZulu, διάλεκτο των Ζουλού, στην οποία η λέξη σημαίνει «γιορτάζω». Στη νέα μπάλα χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνολογίες προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα στην κίνηση της στον αέρα αλλά και «καλή» συμπεριφορά και ακρίβεια σε όλες τις συνθήκες. Η μπάλα αποτελούνταν από μόλις 8 τρισδιάστατα, θερμοκολλημένα μεταξύ τους πάνελ EVA και TPU, κάνοντας την επιφάνειά της εντελώς λεία και δίνοντάς της το τέλειο σφαιρικό σχήμα, για απόλυτο έλεγχο. Αγαπήθηκε σχεδόν από όλους τους παίκτες.

Η διαφήση της Brazuca από την Adidas
[youtube id=”fAAxGbhKbIM” width=”620″ height=”360″]

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/