Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Η ρεγκάτα των εκπλήξεων

Published

on

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας του Σανταντέρ εξελίσσεται σε μία διοργάνωση εκπλήξεων, καθώς η έλλειψη ανέμων έχει φέρει προ απροόπτου αρκετά από τα θεωρούμενα φαβορί για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Τρεις από τους αθλητές της ελληνικής αποστολής περιγράφουν τις έως τώρα εμπειρίες τους στα δύστροπα νερά του Ατλαντικού.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Μπαίνοντας στην 5η ημέρα των αγώνων, οι Ισπανοί διοργανωτές πονοκεφαλιάζουν ήδη για τις πολλές ματαιωθείσες ιστιοδρομίες εξαιτίας της εκτεταμένης νηνεμίας, που έχει φέρει πίσω τον αρχικό προγραμματισμό. Θύματα αυτής της απρόβλεπτης εξέλιξης έπεσαν εν μέρει και οι Έλληνες ιστιοπλόοι. Οι Παναγιώτης Καμπουρίδης (δίδυμο με τον Στάθη Παπαδόπουλο) και Παύλος Καγιαλής (με τον Παναγιώτη Μάντη) στην κατηγορία 470, και ο Αντώνης Μπουγιούρης στα λέιζερ των ανδρών μιλούν από τη βόρεια Ισπανία για την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Παναγιώτης Καμπουρίδης Συναντήσαμε πολύ μπουνάτσα (σ.σ. καλός καιρός με νηνεμία), με αποτέλεσμα να έχουμε κάνει μόνο μία κούρσα δύο μέρες τώρα, στην οποία ήρθαμε 3οι. Είναι δύσκολα τα πράγματα από πλευράς ανταγωνισμού, αλλά εμείς θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Ούτως ή άλλως στην ιστιοπλοΐα είναι πάντα πιο αμφίρροπα τα αποτελέσματα, αλλά πριν από δύο μήνες είχαμε τερματίσει 5οι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εκτός των αλλων, μεγάλο ρόλο παίζουν και τα ρεύματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα και δύσκολα στη διαχείρισή τους, και εμείς δεν έχουμε ξανατρέξει συγκεκριμένα στο Σανταντέρ. Κανονικά η αυριανή (σ.σ. 16.09) μέρα θα ηταν ρεπό, αλλά αν δεν γίνουν πάλι κούρσες, τότε όντως θα πάει πίσω το πρωτάθλημα και θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τέσσερις κούρσες στα πρικριματικά για να πάμε στα τελικά. Από την πλευρά μας το έχουμε βέβαια συνηθίσει όλο αυτό, αφού είναι μέρος του αθλήματος και εξαρτόμαστε από τις καιρικές συνθήκες. Θεωρώ πάντως ότι είναι μέσα στις δυνατότητές μας η πρόκριση, παρά το ότι είμαστε στο Νο41 της παγκόσμιας κατάταξης. Άλλωστε αυτή βγαίνει σύμφωνα με το πόσους αγώνες έχεις τρέξει τις δύο τελευταίες χρονιές. Εμείς το 2012 ήμασταν για πάνω από έξι μήνες Νο2 στην παγκόσμια λίστα, αλλά το 2013 δεν τρέξαμε καθόλου, λόγω σπουδών. Ο Στάθης τελείωσε την οδοντιατρική Αθηνών και εγώ είμαι πτυχιούχους του τμήματος χρηματοοικονομικής και τραπεζικής διοικητικής του πανεπιστημίου του Πειραιά. Έπερεπ να δουλέψω για μία χρονιά, αφού ο πρωταθλητισμός στην Ελλάδα είναι δύσκολος. Οπότε θα πρέπει να συμπληρώσουμε όλους τους αγώνες του 2015 για να μπούμε ξανά στη δεκάδα.

Παύλος Καγιαλής Με όλες αυτές τις ματαιώσεις ιστιοδρομιών και τα ρεπό νιώθω πολύ καλύτερα το τραυματισμένο χέρι μου, και κάθε μέρα που περνάει είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορώ και κάνω όλο και περισσότερες κινήσεις. Οπότε από αυτή την άποψη, ας είναι καλά ο άνεμος! Βέβαια από πλευράς προγράμματος έχουμε μείνει πίσω τρεις ιστιοδρομίες, οπότε αύριο (σ.σ. 16.09) που κανονικά θα είχαμε ρεπό, θα πραγματοποιηθούν τρεις κούρσες, εφόσον το επιτρέψει βέβαια ο καιρός… Τα προγνωστικά είναι πάντως πιο αισιόδοξα. Κάνει πολύ καλό καιρό, με ζέστη και αρκετή ηλιοφάνεια γι’ αυτήν την εποχή. Αυτό έχει βοηθήσει και τον κόσμο να έρθει στη ρεγκάτα. Οι άνθρωποι γενικά εδώ είναι πολύ ενθουσιασμένοι με το event. Παρακολουθούν κατά χιλιάδες από τη στεριά τα σκάφη που φαίνονται μακριά. Άλλοι στα βράχια, άλλοι έρχονται με τα ιδιωτικά τους σκάφη μεσα στη θάλασσα, άλλοι πάλι κάθονται στις απέραντες παραλίες -που παρεμπιπτόντως είναι πολύ όμορφες- και χαζεύουν! Στη στεριά έρχονται όλοι έξω από τον χώρο που έχουμε τα σκάφη και κοιτάνε όσο μπορούν. Υπάρχει γενικά πολύ γιορτινό κλίμα, με διάφορες συναυλίες και περίπτερα γύρω απο τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αντώνης Μπουγιούρης Τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά, αν και για μόλις έναν βαθμό έχασα την πρόκριση στο χρυσό γκρουπ που θα διεκδικήσει την πρόκριση για το Ρίο από αυτή τη διοργάνωση. Έτσι του χρόνου θα χρειαστεί να αγωνιστώ στον Καναδά, με αντιπάλους από τουλάχιστον άλλες εννιά πολύ δυνατές χώρες στην κατηγορία που έμειναν κι εκείνοι εκτός, όπως π.χ. ο Ισπανός Χοακίν Μπλάνκο που αγωνίζεται και εντός έδρας, ο Ρώσος Σεργκέι Κομισάροφ, ο Χιλιανός Ματίας ντελ Σολάρ και ο Τσέχος Βίκτορ Τέπλι, που είναι μέσα στην κορυφαία 25άδα παγκοσμίως. Είχαμε πολλές εκπλήξεις. Για να καταλάβετε το μέγεθος των εκπλήξεων, ο Τυνήσιος αθλητής (σ.σ. Γιουσέφ Ακρούτ), που είναι πολύ ελαφρύς, προκρίθηκε άνετα στο χρυσο γκρουπ. Ο καιρός χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές στη διεύθυνση των ανέμων αλλά και από μπουνάτσα. Ευτυχώς δεν με ενόχλησε καθόλου η μέση μου, στην οποία είχα πρόβλημα πριν ταξιδέψω στην Ισπανία. Με είχε «τσιμπήσει» λίγο στην αρχή, αλλά όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Στόχος μου τώρα είναι να τερματίσω όσο ψηλότερα μπορώ, για να πάρω τις απαραίτητες εμπειρίες, και στη συνέχεια να συμμετάσχω στο επόμενο παγκόσμιο, στη γαλλική πόλη Ιέρ. Πάντως εδώ στο Σανταντέρ μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση η παρουσία του κόσμου. Δεν έχω ξαναδεί τόσο πολύ. Βρίσκονται στη μαρίνα, στους λόφους, παντού!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/