Connect with us

OLYMPICS

Η ώρα της κρίσης

Published

on

Λίγες ώρες έχουν απομείνει από την έναρξη της ψηφοφορίας για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Μαδρίτη, Τόκιο και Κωνσταντινούπολη δίνουν μεγάλη μάχη και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια από τις τρεις θα είναι η νικήτρια.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Σίγουρα υπάρχουν κάποιες στάνταρ ψήφοι, όπως των γαλαζοαίματων της Ευρώπης (όλες θα πάνε στη βασιλική Μαδρίτη), ή των ασιατικών χωρών που φαίνεται ότι στηρίζουν το Τόκιο. Όμως και πάλι, η κατάσταση είναι ρευστή και πολλά θα κριθούν από τις παρουσιάσεις των υποψηφίων αλλά και από τις συμμαχίες που θα προκύψουν την τελευταία στιγμή.

Στον κύκλο των παγκόσμιων ομοσπονδιών, οι Ισπανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ισχυροί καθώς θεωρούνται παγκόσμια υπερδύναμη στον αθλητισμό. Δεν υπάρχει άθλημα ή αγώνισμα που να μην έχουν τουλάχιστον έναν παγκόσμιο πρωταθλήτη. Από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, μέχρι το στίβο, την κολύμβηση, το τένις, ακόμα και τη Φόρμουλα 1. Η ισχύς τους αυτή έχει μετουσιωθεί σε αναρρίχηση δικών τους στελεχών στην ιεραρχία των περισσότερων παγκόσμιων ομοσπονδιών. Ανάλογη ισχύ δε διεθέτουν οι απομονωμένοι στην Άπω Ανατολή Ιάπωνες, και φυσικά ούτε οι ανεπιθύμητοι από την ευρωπαϊκή Δύση, Τούρκοι.

Σημαντικός παράγοντας είναι και ένας από τους βασικούς χρηματοδότες των Ολυμπιακών Αγώνων. Το αμερικάνικο δίκτυο του NBC, το οποίο φαίνεται να προτιμά τη Μαδρίτη καθώς οι ώρες είναι πιο βολικές για την τηλεθέαση στις ΗΠΑ. Λιγότερο τους βολεύει η Κωνσταντινούπολή και καθόλου το Τόκιο.

Δε θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός πως οι Αμερικανοί επιθυμούν διακαώς τους αγώνες του 2024. Μία ενδεχόμενη ήττα των Ευρωπαϊων στην αυριανή ψηφοφορία δεν θα είναι και ότι καλύτερο για τους Αμερικανούς. Εντός της ΔΟΕ, οι ΗΠΑ δεν εμφανίζονται και τόσο ισχυρές όσο σε όλους τους υπόλοιπους παγκόσμιους φορείς. Μια ισχυρή υποψηφιότητα ευρωπαϊκής πόλης το 2024 θα ανατρέψει τα δεδομένα για τους Αμερικανούς που μέχρι τώρα εμφανίζονται σίγουροι νικητές.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι προτιμήσεις των υποψήφιων προέδρων της ΔΟΕ. Ήδη ο καθένας για λογαριασμό του, διαθέτει έναν αριθμό ψηφοφόρων που θα τον στηρίξει. Ιδίως ο Γερμανός Τόμας Μπαχ που φαντάζει το μεγάλο φαβορί. Ο νικητής στην ψηφοφορία της 10ης Σεπτεμβρίου, θα είναι αυτός που θα διαχειριστεί την τριετία 2017-2020 και σίγουρα δε θα θέλει στους πρώτους Ολυμπιακούς της θητείας του να υπάρχουν προβλήματα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, αποδυναμώνεται η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης (πολλά εσωτερικά προβλήματα), αλλά και του Τόκιο (περιβαντολογικά προβλήματα).

Οι ανταποκρίσεις της τελευταίας στιγμής από το Μπουένος Άιρες όπου γίνεται το 125ο συνέδριο της ΔΟΕ, αναφέρουν μικρό προβάδισμο του Τόκιο, με τη Μαδρίτη όμως να κερδίζει συνεχώς πόντους. Η Κωνσταντινούπολή έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση, όμως κανείς δεν μπορεί να την ξεγράψει και αυτό γιατί είναι η μόνη από τις τρεις υποψήφιες που μπορεί να ρίξει πολύ χρήμα κάτω από το τραπέζι για να εξαγοράσει ψήφους. Και το Τόκιο μπορεί να κινηθεί ανάλογα αλλά σαφώς πιο έντιμα, πιέζοντας μέσω των μεγάλων γιαπωνέζικων εταιρειών που είναι χορηγοί σε πολλές παγκόσμιες ομοσπονδίες.

Ωρολόγιο πρόγραμμα της πρώτης ψηφοφορίας (ώρα Ελλάδας)

18:45 Ομιλία του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ
19:00 Παρουσίαση υποψηφιότητας της Κωνσταντινούπολης
20:30 Παρουσίαση υποψηφιότητας του Τόκιο
22:00 Παρουσίαση υποψηφιότητας της Μαδρίτης
23:00 Αποτελέσματα της επιτροπής αξιολόγησης της ΔΟΕ
23:45 Ψηφοφορία για την ανάδειξη της νικήτριας πόλης
03:00 Ανακοίνωση της νικήτριας πόλης
03:30 Υπογραφή συμβολαίου της ΔΟΕ με την πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/