Connect with us

STORY

Ιστιοπλόοι κυνηγοί

Published

on

Μετά την ολοκλήρωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος στο Σανταντέρ και την κατοχύρωση συνολικά 138 θέσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο , το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει σημαντικά για τους Έλληνες ιστιοπλόους που θα κυνηγήσουν την πρόκριση μέσα στην κρίσιμη διετία μέχρι το 2016.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas
φωτογραφία Παύλος Τριποδάκης

Στα δύσκολα νερά του Ατλαντικού, τα ελληνικά πληρώματα πάλεψαν για το 50% των Ολυμπιακών θέσεων που ήταν σε προσφορά από τις συνολικά 274, κατορθώνοντας να εξασφαλίσουν δύο προκρίσεις για τη χώρα μας: μία στην κατηγορία 470 με τους Παύλο Καγιαλή και Παναγιώτη Μάντη και μία στην κατηγορία RS:X με τον Βύρωνα Κοκκαλάνη. Μαζί με την Ελλάδα, άλλες 38 χώρες κατάφεραν να κερδίσουν τις προκρίσεις για το Ρίο, αφήνοντας ανοιχτές εκκρεμότητες για τις υπόλοιπες 136 διαθέσιμες θέσεις. Αυτές, θα μοιραστούν ως εξής: οι 47 μέσω του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2015, οι 75 μέσω των ηπειρωτικών πρωταθλημάτων, οι 4 μέσω προσκλήσεων (wild cards) της διεθνούς ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, ενώ 10 θέσεις (ένα πλήρωμα για κάθε κατηγορία) έχουν ήδη κατοχυρωθεί από τη διοργανώτρια Βραζιλία.

Οι θέσεις των 39 χωρών ανά κατηγορία
470 ανδρών Αυστραλία, Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Κροατία, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Σουηδία.
470 γυναικών Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Ρωσία, Σλοβενία.
49er ανδρών Αυστραλία, Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία.
49erFX γυναικών Αυστραλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Σουηδία.
Nacra 17 μικτό Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Ελβετία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία.
Λέιζερ ανδρών Αυστραλία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γουατεμάλα, Δανία, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ιταλία, Καναδάς, Κροατία, Κύπρος, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Παρθένοι Νήσοι, Πολωνία, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Τυνησία, Φινλανδία.
Λέιζερ ράντιαλ γυναικών Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, Δανία, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κροατία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.
Φιν ανδρών: Αυστραλία, Βρετανία, Γαλλία, Δανία, ΗΠΑ, Κροατία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία.
RS:X ανδρών Αργεντινή, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Λιθουανία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία.
RS:X γυναικών Βρετανία, Γαλλία, Εσθονία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Φινλανδία.

Με δεδομένο ότι όπως προκύπτει από τα παραπάνω στο Σανταντέρ κέρδισαν την πρόκριση οι κατά τεκμήριο κορυφαίες χώρες του αγωνίσματος, και φυσικά ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες η κάθε χώρα δικαιούται να συμμετάσχει με ένα πλήρωμα ανά κατηγορία, αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες ιστιοπλόοι θα έχουν να ανταγωνιστούν σαφώς πιο βατούς αντιπάλους για την πρόκριση.

Αυτή είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους Έλληνες αθλητές που θα θελήσουν να βρεθούν στο Ρίο το 2016, σε κάθε μία από τις επιμέρους Ολυμπιακές κατηγορίες.

Παναγιώτης Μάντης-Παύλος Καγιαλής και Παναγιώτης Καμπουρίδης-Στάθης Παπαδόπουλος (470 ανδρών) Προκρίθηκαν
Χάρη στο χάλκινο μετάλλιο των Μάντη-Καγιαλή στο Σανταντέρ, η χώρα μας εξασφάλισε την Ολυμπιακή της παρουσία στη συγκεκριμένη κατηγορία. Αυτό δεν ισχύει όμως και για το πλήρωμα που θα ταξιδέψει τελικώς στο Ρίο, με την τελική απόφαση να ανήκει στην ελληνική ομοσπονδία, βάσει φυσικά των αποτελεσμάτων που θα έχουν τα δύο ελληνικά δίδυμα μέσα στη διετία 2015-2016.

Δήμητρα Παγίδα-Αλίνα Στρατηγίου (470 γυναικών) Διαθέσιμες θέσεις: 4
Με δεδομένο ότι στο Σανταντέρ κέρδισαν την πρόκριση για το Ρίο 10 χώρες από τις 20 συνολικά θέσεις, το ελληνικό πλήρωμα (Νο45 της παγκόσμιας κατάταξης) θα έχει δύσκολο έργο, καθώς από τις εννιά θέσεις που απομένουν, μπορεί να διεκδικήσει μόνο τις τέσσερις: τρεις μέσω του παγκόσμιου πρωταθλήματος και μόλις μία μέσω του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αφού οι υπόλοιπες πέντε θα μοιραστούν στις αθλήτριες των υπόλοιπων ηπείρων. Στα θετικά είναι το γεγονός ότι έχουν φύγει ήδη από τη μέση υπερδυνάμεις όπως οι Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία.

Βύρων Κοκκαλάνης (κατηγορία RS:X ανδρών) Προκρίθηκε
Ένα από τα πιο σημαντικά μας φαβορί για μία θέση στο Ολυμπιακό βάθρο θα έχει όλη την άνεση να προετοιμαστεί απερίσπαστος ενόψει του 2016, αφού με την 6η θέση που κατέλαβε στην Ισπανία σφράγισε από τώρα το ατομικό εισιτήριό του για Βραζιλία, ως ο μοναδικός σέρφερ που διαθέτει η χώρα μας.

Αγγελική Σκαρλάτου (κατηγορία RS:X γυναικών) Διαθέσιμες θέσεις: 7
Η Ελληνίδα σέρφερ, Νο67 στον κόσμο, θα έχει δύο ακόμη ευκαιρίες προκειμένου να ξαναβρεθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2012. Ως τώρα προκρίθηκαν 14 χώρες από τις 26 συνολικά που θα διαγωνιστούν στο Ρίο, κατά συνέπεια απομένουν άλλες 12 θέσεις εκ των οποίων η Σκαρλάτου μπορεί να διεκδικήσει τις επτά: έξι μέσω του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2015 και μία μέσω του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Με δεδομένο ότι στο Λονδίνο είχε κατακτήσει τη 16η θέση, η αθλήτριά μας έχει τα φόντα να προκριθεί, μιας και από τις 15 πρώτες χώρες των Αγώνων του 2012, έχουν ήδη προκριθεί οι 10 (πλην Αυστραλίας, Γερμανίας, Καναδά, Ουκρανίας και Χονγκ Κονγκ).

Γιάννης Μιτάκης (κατηγορία φιν) Διαθέσιμες θέσεις: 5
Από τις μεγάλες ελληνικές ελπίδες, ο 25χρονος Πειραιώτης έχασε για μία μόλις θέση την είσοδό του στην προνομιούχο 12άδα που προκρίθηκε από το Σανταντέρ. Πλέον ο Μιτάκης κυνηγάει ένα από τα πέντε εναπομείναντα εισιτήρια (τέσσερα στο παγκόσμιο και ένα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), κάτι που είναι μέσα στις δυνατότητές του αφού είναι το Νο19 στην παγκόσμια κατάταξη. Μεγάλος του αντίπαλος θα είναι ο Ολλανδός Πίτερ-Γιαν Πόστμα, τον οποίο ο Έλληνας ιστιοπλόος υπολογίζει περισσότερο από όλους.

Σοφία Μπεκατώρου-Κώστας Τριγκώνης (κατηγορία Νάκρα 17) Διαθέσιμες θέσεις: 4
Οι πολύπειροι από Ολυμπιακές νίκες ιστιοπλόοι μας (Νο.58 στον κόσμο) διαγωνίζονται σε μία εντελώς καινούρια κατηγορία, στην οποία θα διαγωνιστούν 20 πληρώματα. Ήδη, την πρόκριση κέρδισαν 11 χώρες (μαζί με τη Βραζίλία), κάτι που σημαίνει ότι οι εναπομείνασες θέσεις ανέρχονται σε εννέα, εκ των οποίων οι ανοικτές είναι τέσσερις – τρεις από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 και μία από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Το ευτύχημα είναι ότι από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος, το πλήρωμά μας δεν θα έχει για αντίπαλο τις Αυστραλία, Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία και Ολλανδία, κάτι που αναμένεται να κάνει ευκολότερο το έργο τους για πρόκριση.

Αντώνης Μπουγιούρης (κατηγορία λέιζερ ανδρών) Διαθέσιμες θέσεις: 11 (+2 προσκλήσεις)
Ο Συριανός ιστιοπλόος απέδειξε ότι μπορεί να βρεθεί στους 46 το Ρίο, παρά τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε στην Ισπανία. Για να το καταφέρει, θα διεκδικήσει ένα από τα 11 Ολυμπιακά εισιτήρια που έχουν απομείνει, επιτυχία που θα διεκδικήσει αρχικά στο Κίνγκστον του Καναδά (εννέα θέσεις), και ακολούθως στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άαρχους (δύο θεσεις). Βέβαια παρά τις αρκετές διαθέσιμες θέσεις, το έργο του δεν θα είναι και τόσο εύκολο, καθώς μαζί του θα διαγωνιστούν έξι μεγάλα ονόματα που βρέθηκαν προ εκπλήξεως στο Σανταντέρ, μεταξύ των οποίων ο Ισπανός Χεσούς Ρογκέλ, ο Τσέχος Βίκτορ Τέπλι, και ο Ρώσος Μαξίμ Νικολάεφ, 3ος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013. Εκτός των άλλων, η τριμελής επιτροπή της ISAF θα χαρίσει δύο επιπλέον προσκλήσεις (wild cards) σε αθλητές της επιλογής της.

Βασιλεία Καραχάλιου (κατηγορία λέιζερ ράντιαλ γυναικών) Διαθέσιμες θέσεις: 6 (+2 προσκλήσεις)
Αν και Νο137 της παγκόσμιας κατάταξης, η Καραχάλιου απέδειξε στο Σανταντέρ ότι είναι ικανή για σπουδαία πράγματα. Μετά τις 20 προκρίσεις που κατοχυρώθηκαν ήδη, στόχος της Ελληνίδας είναι πλέον να βρεθεί μέσα στις 37 κοπέλες που θα αγωνιστούν στο Ρίο. Από τις 17 θέσεις που υπολείπονται, η Καραχάλιου διεκδικεί τις έξι, δηλαδή τέσσερις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και δύο στο ευρωπαϊκό, με το επιπλέον μπόνους δύο θέσεων μέσω πρόσκλησης, όπως και στην ανδρική κατηγορία.

Στέλιος Σωτηρίου-Αλφόνσο Παναγιωτίδης (κατηγορία 49er ανδρών) Διαθέσιμες θέσεις: 4
Σε μία κατηγορία 20 πληρωμάτων, με τις 11 θέσεις να έχουν ήδη «κλειδώσει», το ελληνικό δίδυμο θα διεκδικήσει τα τέσσερα από τα εννέα Ολυμπιακά εισιτήρια που απομένουν, τόσο μέσω του παγκόσμιου πρωταθλήματος (οι τρεις πρώτοι), όσο και μέσω του ευρωπαϊκού (μόνο ο πρωταθλητής). Έργο δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο για το Νο88 στον κόσμο, καθώς δεν θα έχει να ανταγωνιστεί υπερδυνάμεις όπως η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2012 Αυστραλία, η αργυρή νικήτρια Νέα Ζηλανδία, η χάλκινη Ολυμπιονίκης Δανία, η 5η Βρετανία, η Γαλλία που είχε τερματίσει 6η, αλλά και η 8η Πορτογαλία, που έχουν ήδη προκριθεί.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/