Connect with us

STORY

Κάν’το όπως το μπέιζμπολ

Published

on

Τι σχέση μπορεί να έχει η ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ με το μπέιζμπολ; Εκ πρώτης όψεως καμία, όμως οι άνθρωποι των «ρεντς» ευελπιστούν να βρουν έμπνευση στους «Ρεντ Σοξ» (κόκκινες κάλτσες) της Βοστόνης, οι οποίοι από χθες τα ξημερώματα είναι πρωταθλητές κόσμου του πρωταθλήματος MLB των Η.Π.Α.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Οι Ρεντ Σοξ επικράτησαν στην τελική σειρά (το περίφημο World Series) των Κάρντιναλς από το Σέιντ Λούις με σκορ 4-2 και στέφθηκαν πρωταθλητές για 8η φορά στην ιστορία τους, με τους 3 τίτλους μάλιστα να έρχονται από το 2004 και μετά. Αν και η ομάδα της Βοστώνης θεωρείται πλέον η κορυφαία δύναμη στο άθλημα, το απίστευτο στατιστικό στοιχείο είναι ότι πριν από τη νικηφόρα σεζόν 2003-2004, είχαν να κερδίσουν το πρωτάθλημα 86 ολόκληρα χρόνια! Ο αστικός μύθος ήθελε τους Βοστονέζους να κατατρέχονται από την περίφημη «κατάρα του Μπαμπίνο», δηλαδή του θρυλικού Μπέιμπ Ρουθ, τον οποίο είχαν κάνει το λάθος να πουλήσουν στους μεγάλους τους αντίζηλους, τους Γιάνκις της Νέας Υόρκης το 1919.

Τι είναι όμως αυτό που ενώνει τις «κόκκινες κάλτσες» της Μασαχουσέτης με τους «κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ αν και τους χωρίζει ένας ολόκληρος ωκεανός; Μα ο 64χρονος Τζον Γ. Χένρι, συνιδρυτής και πρόεδρος του επενδυτικού ομίλου «Φένγουεϊ Σπορτς Γκρουπ», που είναι ο επίσημος ιδιοκτήτης και των δύο ομάδων. Γνωστός λάτρης του μπέιζμπολ (η ειρωνεία: και οπαδός των Κάρντιναλς από παιδί), ο Χένρι φιλοδοξεί η συνεχιζόμενη επιτυχία της πρώτης του αγάπης να αποδειχθεί «μεταδοτική» και για το πιο πρόσφατο -ποδοσφαιρικό-… αίσθημά του.

Σίγουρα η ξηρασία των 86 χρόνων των Ρεντ Σοξ ήταν ιδιαίτερα παρατεταμένη, αλλά και αυτή της Λίβερπουλ δεν πάει πίσω, καθώς η αναμονή των «ρεντς» για ένα πρωτάθλημα έχει φτάσει αισίως τα 23 χρόνια. Μάλιστα ο τελευταίος τίτλος ήρθε στο λιμάνι το 1990, όταν ακόμη το πρωτάθλημα ονομαζόταν First Division και δεν είχε καν δημιουργηθεί η Πρέμιερ Λιγκ. Παρά όμως τις διαρκείς απογοητεύσεις, το φετινό ξεκίνημα της ομάδας έχει κάνει αρκετούς στην κόκκινη πλευρά της πόλης να αισιοδοξούν. Ήδη η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς έχει συγκεντρώσει 20 βαθμούς σε 9 παιχνίδια, μόλις 2 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Άρσεναλ (την οποία αντιμετωπίζει αύριο στο Λονδίνο), βρίσκεται στο +10 από την αντίστοιχη περσινή της συγκομιδή και από την τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα δικαιολογημένα κάνει όνειρα για τον 19ο τίτλο της.

Χάρη στη συνετή καθοδήγηση του Χένρι, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, η Λίβερπουλ δείχνει φέτος ότι ίσως κάτι αλλάζει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Την άποψη αυτή δείχνει να συμμερίζεται και ο πρόεδρος του συλλόγου, Τομ Βέρνερ, πρώτος στόχος του οποίου είναι η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, που διαφεύγει από την ομάδα από το 2009:
«Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, τουλάχιστον όσον αφορά τη συμμετοχή μας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ξέρουμε καλά το πόσο πολλά σημαίνει για τους οπαδούς μας να μάς βλέπουν ψηλά στη βαθμολογία. Άλλωστε γι’ αυτό μπήκαμε στον τρελό κόσμο του ποδοσφαίρου: για να φέρουμε κι άλλα κύπελλα στην τροπαιοθήκη του Άνφιλντ», δήλωσε ο Βέρνερ στο BBC.

Η συνεχιζόμενη επιτυχία των Ρεντ Σοξ είναι βέβαιο ότι έχει φέρει αισιοδοξία στους Χένρι και Βέρνερ όσον αφορά την πορεία της Λίβερπουλ, όμως ένα πράγμα θα απεύχονται σίγουρα. Κατά τη διάρκεια των 86 «πέτρινων» χρόνων που μεσολάβησαν για να ξαναπάρουν ένα πρωτάθλημα, το να υποστηρίζει κάποιος τους Ρεντ Σοξ είχε πάρει στις Η.Π.Α. μία… θεολογική, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Όπως αυτοσαρκάζονταν περιπαικτικά και οι ίδιοι, το να είσαι οπαδός των Ρεντ Σοξ ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τη μεταθανάτια ζωή: κάποια στιγμή θα το κερδίσουν, αφού όμως στο μεσοδιάστημα οι περισσότεροι φίλοι της ομάδας θα έχουν αποδημήσει εις Κύριον!
Στο Μέρσεϊσαϊντ ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουν τόσο πολύ…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/