Connect with us

STORY

Ιστορίες από την κρύπτη

Published

on

Αποδυτήρια που μυρίζουν “ναφθαλίνη”, περιοδικά που δεν εκδίδονται ποτέ αλλά διαφημίζονται από την τηλεόραση και ανταλλαγή δηλώσεων μέσω sms και… τιτιβισμάτων. Τα ντέρμπι των αιωνίων στον 21ο αιώνα μοιαζουν λίγο… αθώα σε σχέση με όσα συνέβαιναν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν τα εκατομμύρια κυκλοφορήσουν σε βαλίτσες, ο Μητρόπουλος “κλάδευε” τον κολλητό του, Αποστολάκη και οι οπαδοί των δύο ομάδων συμμαχούσαν κατά των παικτών.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Το “όχι” του Σαργκάνη στα 170.000.000 για να… στηθεί
Τελικός κυπέλλου Ελλάδας, 8 Μαΐου 1988. Η κόντρα Βαρδινογιάννη-Κοσκωτά είναι στο αποκορύφωμα της και ο αγώνας προμηνύεται επικός. Οι πράσινοι προηγούνται με πέναλτι του Δημήτρη Σαραβάκου στο 31′, όμως ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει στο 59′ και παίρνει το προβάδισμα στην παράταση (96΄) με δύο πέναλτι του Χιλμπέρτο Φούνες. Τελικά ο Παναθηναϊκός που αγωνιζόταν από το 81′ με παίκτη λιγοτερο λόγω αποβολής του Κώστα Μπατσινίλα, ισοφαρίζει με τον Χρήστο Δημόπουλο στο 102′ και στέλνει τον τελικό στα πέναλτι. Εκεί, με ήρωα τον Νίκο Σαργκάνη που απέκρουσε πέναλτι και σκόραρε ο ίδιος σε ένα, ο Παναθηναϊκός κατακτά το κύπελλο Ελλάδας. Στους πανηγυρισμούς, πάνω στην έκσταση της στιγμής, ο Σαργκάνης φωνάζει στον Βαρδινογιάννη: “Πρόεδρο του τα έχωσα στον κ…”. Δύο χρόνια αργότερα το “Φάντομ” αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε, ότι ο Γιώργος Κοσκωτάς του είχε προσφέρει 170.000.000 δραχμές για να έχει μειωμένη απόδοση στον τελικό και να καταφέρει να κατακτήσει ο Ολυμπιακος του κύπελλο. Σήμερα πάντως, ο Νίκος Σαργκάνης αγωνίζεται με τους βετεράνους του… Ολυμπιακού.

Τα 600.000.000 του Κοσκωτά στον Σαραβάκο
Το 1987 ο τραπεζίτης Γιωργος Κοσκωτάς αγοράζει τον Ολυμπιακό από τον εφοπλιστή Σταύρο Νταϊφά. Έχοντας μπόλικο κρατικό χρήμα στη διάθεση του, ο νεός ιδιοκτήτης των ερυθρόλευκων αρχίζει να το σκορπά προκείμενου να κάνει και πάλι τον Ολυμπιακό πρωταθλητή. Το Σεπτέμβριο του 1988 και μετά από προτροπή του αδελφού του Σταύρου, ο Γιώργος Κοσκωτάς αποφασίζει να κινηθεί για την απόκτηση του Δημήτρη Σαραβάκου. Η απώλεια του σούπερ σταρ του Παναθηναϊκού θα αποτελούσε για τον Βαρδινογιάννη μεγάλο πλήγμα και αυτός ήταν ο στόχος του Κοσκωτά.
Ο τραπεζίτης βρίσκει την ευκαιρία σε μια εκδήλωση του ΠΣΑΠ να προσεγγίσει τον Σαραβάκο, λέγοντας του να περιμένει τηλεφώνημα. Όπως και έγινε. “Υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό να συζητήσουμε. Έλα να το ακούσεις και δεσμεύομαι πως θα φύγεις δίχως να έχει κάποια υποχρέωση. Απλά έλα να με ακούσεις”, ήταν τα λόγια του Κοσκωτά και η περιέργεια του Σαραβάκου τον οδήγησε στο γραφείο του. “Γνωρίζω πως το συμβόλαιο σου λήγει και πρέπει να σκεφτείς το μέλλον σου. Θα σου λύσω το πρόβλημα για όλη σου τη ζωή. Σου προσφέρω 600.000.000 δραχμές για να υπογράψεις στον Ολυμπιακό. Επιπλέον μισθό κάθε μήνα 1.000.000 δραχμές, ειδικά πριμ για τα γκολ και τις νίκες, σπίτι, αυτοκίνητο και επαγγελματική αποκατάσταση όλων των συγγενών σου. Περιμένω την απάντηση σου”. Ο Σαραβάκος έφυγε από το γραφείο του Κοσκωτά και λίγη ώρα αργότερα, στη 1 τα ξημερώματα, στο άλσος της Νέας Σμύρνης ο Σαραβάκος παραλαμβάνει από τον Σταύρο Κοσκωτά δύο βαλίτσες που περιέχουν 100.000.000 δραχμές μετρητά και το κλειδί της θυρίδας 202Α της Τράπεζας Κρήτης. “Στη θυρίδα βρίσκεται μια επιταγή με τα υπόλοιπα 500.000.000 δραχμές και το συμβόλαιο για να το υπογράψεις. Το δεύτερο κλειδί της θυρίδας που είναι απαραίτητο για να ανοίξει το έχει ο Γιώργος (Κοσκωτάς). Όταν είσαι έτοιμος μας τηλεφωνείς” ήταν τα λόγια του αδελφού του τότε προέδρου του Ολυμπιακού.
Ο Σαραβάκος επέστρεψε σπίτι του και κράτησε τα λεφτά εκεί. Ένα μήνα αργότερα άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες και από την κεκρκίδα των ερυθρόλευκων ακούστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα “Στη θυρίδα 202, είναι του Μήτσου το δελτίο”. Το μυστικό πλέον είχε αποκαλυφθεί και ο Σαραβάκος συναντήθηκε με τον Βαρδινογιάννη για να τον ενημερώσει. Ο “καπετάνιος” ακούγοντας τα νούμερα, είπε στον Σαραβάκο πως και ο ίδιος στη θέση του το ίδιο θα έκανε. Λίγο καιρό αργότερα οι Κοσκωτάδες εξαφανίστηκαν, ο Σαραβάκος επέστρεψε στην Τράπεζα Κρήτης τα 100.000.000 δραχμές καθώς και το κλειδί της θυρίδας και ο Βαρδινογιάννης πρόσφερε νέο πενταετές συμβόλαιο.

Η κλοτσιά
Η μεταγραφη που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο αιωνίων, ήταν αυτή του Στράτου Αποστολάκη το 1990. Το πράγμα εκείνη την εποχή είχε ξεφύγει, με αποτέλεσμα η τότε υπουργός πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά να αποφασίσει την αναβολή του σούπερ καπ ανάμεσα στις δύο ομάδες.
Στις 19 Οκτωβρίου 1990, όμως ο Αποστολάκης βρέθηκε στο Καραϊσκάκη για πρώτη φορά ως αντίπαλος του Ολυμπιακού. Στα αποδυτήρια των ερυθρόλευκων, ο Όλεγκ Μπλαχίν ολοκληρώνει τις οδηγίες του για την αναμέτρηση και ο Γιώτης Τσουλουχίδης παίρνει το λόγο και ρωτά τί θα γίνει με την περίπτωση του Αποστολάκη. “Τίποτα δε θα γίνει. Ο Στράτος είναι φίλος και συμπαίκτης στην Εθνική. Δεν έχει δώσει δικαίωμα σε κανέναν και δε θα προκαλέσει την εξέδρα. Να μην τον πειράξει κανείς” απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο ο Τάσος Μητρόπουλος. Λίγη ώρα αργότερα, οι δυο ομάδες εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο. Ο θόρυβος από τις αποδοκιμασίες προς τον Αποστολάκη είναι εκκωφαντικός, ενώ εντός του αγωνιστικού χώρου έχει πεταχθεί από τους οπαδούς του Ολυμπιακού ότι βάζει ο νους του καθενός. Το παιχνίδι τελικά αρχίζει και με το… καλημέρα, ο Τάσος Μητρόπουλος με ένα μαρκάρισμα του, σήκωσε τον Αποστολάκη 1,5 μέτρο στον αέρα μετατρέποντας το Καραϊσκάκη σε ρωμαϊκή αρένα. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε μετά κόπων και βασάνων (του Αποστολάκη) μένοντας στο 0-0 και το μαρκάρισμα του Μητρόπουλο στην ιστορία ως “Η κλοτσιά”.

Η ανακωχή
Η μοναδική φορά στην ιστορία των ντέρμπι, όπου οι οπαδοί των δύο ομάδων ενώθηκαν, ήταν στις 17 Ιουνίου 1964. Πρόκειται για τον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας που έγινε στη Λεωφόρο. Το σκορ της αναμέτρησης ήταν 1-1 και οι οπαδοί των δύο ομάδων στην κερκίδα έβλεπαν τους παίκτες τους απρόθυμους να θέλουν να νικήσουν καθώς σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξάγονταν επαναληπτικός (στο Καραϊσκάκη) πράγμα που σήμαινε επιπλέον έσοδα για τις δύο ομάδες. Το αποκορύφωμα της αγανάκτησης των οπαδών ήρθε τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη, όταν ο Μίμης Δομάζος έχασε ευκαιρία που δε χάνεται. Οι οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν μαζί στον αγωνιστικό χώρο και πήραν στο κυνήγι τους παίκτες. Ρήμαξαν και έκαψαν το γήπεδο και μέχρι τα μεσάνυχτα υπήρχαν σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Στο ρεπορτάζ της επόμενης μέρας οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν: “Μια περιστρεφόμενη σιδηρά θύρα του γηπέδου ανευρέθη εις την πλατείαν της Ομόνοιας…¨.

Όταν ο Ανδριανόπουλος έσωσε τον Παναθηναϊκό
Στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας, στις 28 Μαΐου 1975, ο Ηρακλής υποδέχεται τον Παναθηναϊκο στο γήπεδο της Τούμπας. Οι πράσινοι επικρατούν 2-1, αλλά την επόμενη μέρα ξεσπά σκάνδαλο. Οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή, Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και Τάκης Νικολούδης ομολογούν ότι ο τότε παράγοντας του Παναθηναϊκού Αντώνης Μαντζαβελάκης τους ζήτησε, μέσω του συμπαίκτης τους Γιώργου Ροκίδη, να έχουν μειωμένη απόδοση στον αγώνα. Μάλιστα υπήρχε το συνθηματικό των… λουλουδιών. Αν δηλαδή ο Νικουλούδης αποδέχονταν την ανθοδέσμη στη σέντρα του αγώνα, αυτό θα σήμαινε πως οι τρεις ποδοσφαιριστές του Ηρακλή θα είχαν δεχθεί την προσφορά του Παναθηναϊκού. Στο ποινικό δικαστήριο που ακολούθησε, οι πράσινοι κρίθηκαν ένοχοι (οι δράστες αθωώθηκαν στον Άρειο Πάγο). Αργότερα κλήθηκε πενταμελής επιτροπή της ΕΠΟ στην οποία προήδρευε ο επίτιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Ανδριανόπουλος να αποφασίσει για τον υποβιβασμό του Παναθηναϊκού. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 3-2 υπέρ των πρασίνων, με τον Ανδριανόπουλο να δηλώνει: “Ψήφισα συναισθηματικό, υπέρ του Παναθηναϊκού. Δεν μπορούσα να τον φανταστώ στη Β’ εθνική”.

Η προϊστορία
Ο πρώτος επίσημος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες διεξήχθει στην Λεωφόρο την 1η Ιουνίου 1930. Ήταν για τα τελικά του πρωταθλήματος 1929–30 και το σκορ του αγώνα ήταν 8–2 υπέρ του Παναθηναϊκού.
Συνολικά, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν αναμετρηθεί 187 φορές. Οι πράσινοι έχουν 46 νίκες, οι ερυθρόλευκοι 75 ενώ 66 παιχνίδια έληξαν χωρίς νικητή. Όσον αφορά στις αναμετρήσεις της Λεωφόρου (συνολικά 66), ο Παναθηναϊκός μετρά 19 νίκες, ο Ολυμπιακός 18 και 29 αγώνες έμειναν στην ισοπαλία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/