Connect with us

STORY

Παγκόσμια κουπιά

Published

on

Είναι γνωστό ως η πόλη των ποδηλάτων, των καναλιών, των coffee shops και φυσικά των κόκκινων φαναριών… Σε 22 μέρες από σήμερα, ωστόσο, το ούτως ή άλλως πολυεθνικό Άμστερνταμ θα μεταμορφωθεί σε πρωτεύουσα της διεθνούς κωπηλασίας, με αφορμή το 43ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών που θα λάβει χώρα από 24 έως 31 Αυγούστου, με πλούσιο -όπως πάντα- ελληνικό ενδιαφέρον.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η αναμέτρηση που θα αναδείξει τους καλύτερους κωπηλάτες του κόσμου απέχει πλέον μόλις τρεις εβδομάδες, και ήδη οι Ολλανδοί διοργανωτές βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασιών προκειμένου να είναι πανέτοιμοι ενόψει της πρεμιέρας. Τι χρειάζεται να γνωρίζει όμως κανείς για τη μεγαλύτερη κωπηλατική γιορτή της χρονιάς;

Η ιστορία
Η φετινή διεθνής ρεγκάτα θα είναι η 43η στην ιστορία του θεσμού. Το παρθενικό παγκόσμιο πρωτάθλημα είχε διοργανωθεί στη λίμνη Ρότζεε της Λουκέρνης στην Ελβετία, το μακρινό 1962, με τη συμμετοχή επτά χωρών (ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία και Αυστραλία) και μεγάλη θριαμβεύτρια τη Δυτική Γερμανία, που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε τέσσερις από τις έξι κατηγορίες αγωνισμάτων. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η Λουκέρνη φιλοξένησε ακολούθως άλλες τρεις φορές τη διοργάνωση (1974, 1982 και 2001), γεγονός που την καθιστά την πόλη με τις περισσότερες αναλήψεις στην ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Από το 1962 έως το 1974, η διοργάνωση γινόταν κάθε τέσσερα χρόνια, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ωστόσο στη συνέχεια η διάρκεια άλλαξε δύο φορές, με την επόμενη ρεγκάτα να διοργανώνεται έναν χρόνο μετά, το 1975 στο Νότιγχαμ, και την έκτη κατά σειρά μετά από μία διετία, το 1977, κατά σύμπτωση στη λίμνη Μπόσμπααν του Άμστερνταμ, που θα φιλοξενήσει και το φετινό πρωτάθλημα. Από εκείνη τη χρονιά και μετά, το παγκόσμιο πρωτάθλημα ξεκίνησε να γίνεται σε ετήσια βάση.

Η λίμνη Μπόσμπααν
ΤΟ όνομά της μεταφράζεται στα ελληνικά ως «η πίστα των δασών» και γι’ αυτό ακριβώς πρόκειται, αφού βρίσκεται μέσα στο ειδυλλιακό, κατάφυτο πάρκο «Αμστερντάμζε Μπος» (Δάσος του Άμστερνταμ), έκτασης 10 χιλιομέτρων (τρεις φορές το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης!), στο προάστιο Άμστελβεεν που απέχει μόλις επτά χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο του Άμστερνταμ. Η πίστα του Μπόσμπααν είναι η αρχαιότερη τεχνητή πίστα του κόσμου, έχοντας κατασκευαστεί το 1936, με τα εγκαίνιά της να γίνονται από τη βασίλισσα Βιλελμίνα στις 12 Ιουνίου του 1937. Στα σχεδόν 80 χρόνια ζωής της, η πίστα έχει υποστεί μία σειρά από αλλαγές και βελτιώσεις, με τη σημαντικότερη να αφορά τον αριθμό των διαδρόμων της, που από μόλις πέντε αυξήθηκαν σε έξι το 1954 και ακολούθως σε οκτώ το 2001, καθώς και την αναβάθμιση του εξοπλισμού χρονομέτρησης, με σκοπό να πληρεί τις προδιαγραφές της παγκόσμιας ομοσπονδίας κωπηλασίας για τη διοργάνωση διεθνών αγώνων. Οι διαστάσεις του στίβου είναι 2200 μέτρα σε μήκος και 118 μέτρα σε πλάτος. Η πίστα του Μπόσμπααν αποτελεί την επίσημη έδρα της εθνικής ομάδας κωπηλασίας της Ολλανδίας, ενώ κάθε χρόνο φιλοξενεί τη διεθνούς φήμης ρεγκάτα «Κόνινκλαικε Χόλαντ Μπέκερ».

Παρούσα και η παρακωπηλασία
Όπως κάθε χρόνο από τη διοργάνωση του 2002 -στον φημισμένο ποταμό Γουαδαλκιβίρ της Σεβίλλης- και μετά, η κωπηλασία πληρωμάτων επανδρωμένων από ΑμεΑ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τόσο του παγκόσμιου πρωταθλήματος, όσο και των Παραολυμπιακών Αγώνων (από το 2008 στο Πεκίνο). Έτσι και φέτος στο Μπόσμπααν, θα φιλοξενηθούν οι καλύτεροι παρακωπηλάτες όλου του κόσμου. Με ένα νέο αγώνισμα να προστίθεται πέρσι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλέον πέντε κατηγορίες, με τους αγώνες να διεξάγονται στη μισή απόσταση (1.000μ.) απ’ ό,τι οι κανονικοί. Οι κατηγορίες είναι οι εξής: Μικτή τεράκωπος ελαφρών βαρών, μικτό διπλό σκιφ, μικτό διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, σκιφ γυναικών και σκιφ ανδρών.

Τα ελληνικά κουπιά
Η χώρα μας αναμένεται να συμμετάσχει στην ολλανδική ρεγκάτα με όλα της τα μεγάλα όπλα, έχοντας υψηλές προσδοκίες για νέες μεγάλες επιτυχίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Εθνική Ελλάδος θωρείται δικαίως μία από τις μεγάλες δυνάμεις του χώρου, με σταθερή παρουσία σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις εδώ και πολλά χρόνια, και συνολική συγκομιδή 21 μεταλλίων (6 χρυσά, 7 αργυρά και 8 χάλκινα), που την κατατάσσουν 23η στον κόσμο. Στην περσινή αντίστοιχη διοργάνωση της πόλης Τσούνγκγιου στη Νότια Κορέα, τα πληρώματά μας είχαν κατακτήσει την 11η θέση μεταξύ 26 χωρών, με απολογισμό ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο, από το τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών των ανδρών (Γιώργος Κόνσολας, Σπύρος Γιάνναρος, Παναγιώτης Μαγδανής και Λευτέρης Κόνσολας) και την Κατερίνα Νικολαϊδου στο σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών, αντίστοιχα.

Η ρεγκάτα σε αριθμούς
Συμμετέχοντες 1.200 αθλητές
Χώρες 70
Επόμενες διοργανώσεις Εγκμπελέτ, Γαλλία (2015), Ρότερνταμ, Ολλανδία (2016), Σαρασότα, ΗΠΑ (2017), Πλόβντιβ, Βουλγαρία (2018)
Οι πολυνίκες-θρύλοι
Ντανιέλε Τζιλαρντόνι (Ιταλία) – 13 μετάλλια (11 χρυσά)
Μάθιου Πίνσεντ (Βρετανία) – 12 μετάλλια (10 χρυσά)
Στιβ Ρέντγκρεϊβ (Βρετανία) – 12 μετάλλια (9 χρυσά)
Φράνκο Σανκασάνι (Ιταλία) – 12 μετάλλια (9 χρυσά)

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/