Connect with us

STORY

Κόκκινη κάρτα στη ΦΙΦΑ

Published

on

Όπως φαίνεται, το μείζον θέμα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο εμιράτο του Κατάρ ενόψει του Μουντιάλ 2022, λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Κι αυτό καθώς μετά την επίσημη αντίδραση της ΦΙΦΑ, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι πλέον έκδηλη σε όλα τα επίπεδα, λαμβάνοντας μορφή χιονοστιβάδας.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά εκατό περίπου συνδικαλιστών του διεθνούς εργατικού συνδικάτου “BWI” (Κτιστών και ξυλουργών, με 12 εκατομμύρια μέλη από 328 ενώσεις σε 130 χώρες), καθώς και της ελβετικής “Unia”, οι οποίοι χθες το απόγευμα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στη Ζυρίχη, κραδαίνοντας συμβολικά κόκκινες κάρτες στα χέρια τους.
«Κόκκινη κάρτα στη ΦΙΦΑ. Κανένα Μουντιάλ στο Κατάρ χωρίς ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα», ήταν τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών, αναφορικά με τις αποκαλύψεις του βρετανικού “Guardian” περί ύπαρξης εργασιακού μεσαίωνα στην αραβική χώρα.

Η συγκέντρωση έλαβε χώρα ενόψει της διήμερης συνάντησης της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ, που είχε αρχικά ως βασικό θέμα συζήτησης τη μετακίνηση της ημερομηνίας διεξαγωγής του Μουντιάλ του 2002 τους χειμερινούς μήνες. Ενόψει, όμως, των σοβαρότατων αποκαλύψεων σχετικά με τους δεκάδες θανάτους μεταναστών εργατών, η ΦΙΦΑ δεσμεύθηκε να μελετήσει σε βάθος την υπόθεση.
«Αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν στα εργοτάξια δεν έχουν τίποτα, υποφέρουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάριον Χέλμαν, αναπληρωματικός γενικός γραμματέας του “BWI”. «Ευτυχώς, όμως, υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος, 10 ολόκληρα χρόνια, για να αλλάξουμε την κατάσταση. Θέλουμε επιθεωρητές στα σημεία εργασίας και μία πολύ ξεκάθαρη δέσμευση από την κυβέρνηση του Κατάρ και τη ΦΙΦΑ», συμπλήρωσε με έμφαση ο Χέλμαν.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/