Connect with us

STORY

Μίνι Μέσι από τα Χάιλαντς

Published

on

Το επίθετό του ακουστικά παραπέμπει σε… χρυσό, ενώ το μικροκαμωμένο σουλούπι και το μαγικό αριστερό πόδι του θυμίζουν 10άρι παλαιάς κοπής. Γνωρίστε τον Ράιαν Γκολντ, την απάντηση της Σκοτίας στον Λιονέλ Μέσι!

του Νίκου Κούδα
[email protected]

Είναι μόλις 17 ετών και ήδη έχει στηθεί γύρω από το όνομά του ένα ατελείωτο μεταγραφικό γαϊτανάκι, με τις… συνήθεις ύποπτες Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Έβερτον και Ρεάλ Μαδρίτης να τον έχουν εδώ και καιρό «κλειδωμένο» στα ραντάρ τους. Και επειδή όπου υπάρχει καπνός συνήθως υπάρχει και φωτιά, ο «Μίνι Μέσι», όπως είναι το παρατσούκλι του Ράιαν Γκολντ, δείχνει να είναι πράγματι κάτι το ξεχωριστό.

Γεννημένος στο Αμπερντίν (εκεί όπου ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μεγαλούργησε με τους τοπικούς «Ντονς») στις 16 Δεκεμβρίου 1995, ο μικρός Ράιαν έδειξε από νωρίς ότι έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τη μπάλα του ποδοσφαίρου. Το μικρό του ύψος, αφού είναι μόλις 1,64 μ. (5 πόντους κοντύτερος και από τον Μέσι…), αναγκαστικά τον οδήγησε από νωρίς σε έναν πιο εγκεφαλικό και ντελικάτο τρόπο παιχνιδιού σε σχέση με τους ψηλότερους και δυνατότερους αντιπάλους του. Η εξαιρετική του ντρίπλα, η φαντασία και η διορατικότητα στην πάσα έγιναν πολύ γρήγορα τα μεγάλα του όπλα, βοηθώντας τον να ξεχωρίσει από το παραδοσιακά δυναμικό, αλλά άτεχνο, σκοτσέζικο παιχνίδι με το «λατινοαμερικάνικο» στιλ του.

Ο μικροκαμωμένος Γκολντ βρήκε από νωρίς την Ιθάκη του στο γειτονικό Νταντί και την τοπική Γιουνάιτεντ, με συνθήκες πραγματικά ιδανικές για να εξελίξει το τεράστιο χάρισμά του. Τα «μανταρίνια» (λόγω της πορτοκαλί φανέλας τους) έχουν μακρά παράδοση στην παραγωγή νέων ταλέντων και η πρόσληψη του φιλόδοξου προπονητή Τζάκι Μακ Ναμάρα (πρώην αρχηγού της Σέλτικ) αποτέλεσε τον καταλύτη για την καθιέρωση του Γκολντ στη βασική ενδεκάδα. Η εμπιστοσύνη του προπονητή του, ο οποίος δε δίστασε να του εμπιστευθεί έναν ελεύθερο, δημιουργικό ρόλο, σε συνδυασμό με το ενθουσιώδες νεανικό σύνολο της ομάδας, απελευθέρωσαν τον μικρό, δίνοντάς του την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να λάμψει. Ήδη ο «Baby Μessi» (όπως τον βάφτισαν οι συμπαίκτες του) μετράει 14 εμφανίσεις, 5 γκολ και αναρίθμητες ασίστ στη φετινή Πρέμιερ της Σκοτίας, με τη συνολική επιρροή του στα παιχνίδια να είναι κυριολεκτικά ανεκτίμητη. Η πρόσφατη κλήση του στην εθνική ομάδα κάτω των 21 (έκανε ντεμπούτο κόντρα στη Γεωργία τον Νοέμβριο) αποτέλεσε για τον ίδιο την καλύτερη ανταμοιβή των προσπαθειών του.

Και επειδή ως γνωστόν τα καλά νέα… Βορείως των συνόρων κυκλοφορούν πολύ γρήγορα στην Αγγλία, οι «σειρήνες» έχουν αρχίσει εδώ και καιρό το μεθυστικό τραγούδι τους. Μάλιστα όπως διέρρευσε πριν λίγες μέρες, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέρεται να κατέθεσε πρόταση ύψους 3 εκ. λιρών στη Νταντί Γιουνάιτεντ για την απόκτηση του Γκολντ, εμπλουτίζοντας τη δελεαστική προσφορά της με τη δέσμευση για τρία φιλικά παιχνίδια των «κόκκινων διαβόλων» στην έδρα της ομάδας «Τάνανταϊς» το ερχόμενο καλοκαίρι, με τις… ανθηρές εισπράξεις να καταλήγουν εξ ολοκλήρου στα ταμεία των Σκωτσέζων. Πάντως τα «μανταρίνια» κρατάνε για την ώρα αμυντική στάση, κοστολογώντας τον παίκτη στα 7 εκ. λίρες, πράγμα απολύτως φυσιολογικό όταν οι «μνηστήρες» είναι τόσοι πολλοί – και κυρίως πλούσιοι… Εν τω μεταξύ, πριν από έναν μήνα ο σύλλογος φρόντισε να ανανεώσει καλού-κακού το συμβόλαιο του μικρού, ως τον Μάιο του 2016.

Ο ίδιος ο Γκολντ πάντως, ως άλλος Οδυσσέας, δεν αφήνει τις φήμες να του πάρουν το μυαλό και παραμένει προσγειωμένος και ιδιαίτερα σεμνός, αγνοώντας τις συγκρίσεις με τον Αργεντινό σούπερ σταρ. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ποτέ άλλος Μέσι. Αυτά που κάνει με τη μπάλα είναι εξωπραγματικά, σχεδόν αστεία! Σου περνάει από το μυαλό να δοκιμάσεις να κάνεις κάτι από αυτά και μετά λες: ‘Μπα, δεν είμαι αρκετά καλός’», δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ο 17χρονος.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο θαυματουργός τινέιτζερ μένει ακόμη με τους γονείς του («Ακόμη μου ζητάνε να συμμαζέψω το δωμάτιό μου όταν επιστρέφω από την προπόνηση!», λέει χαρακτηριστικά), η γρήγορη ανέλιξή του στην ποδοσφαιρική κονίστρα της Σκοτίας επαληθεύει για μία ακόμη φορά το σοφό βρετανικό γνωμικό ότι «αν είσαι αρκετά καλός (για να παίξεις), τότε είσαι και αρκετά μεγάλος»…

Οι… άλλοι Μέσι
Και επειδή όλες οι ποδοσφαιρικές χώρες που σέβονται τον εαυτό τους έχουν να επιδείξουν τον… δικό τους Μέσι, ας δούμε ορισμένους από αυτούς:

  • Άλεν Χαλίλοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ): Ο 17χρονος Κροάτης εντυπωσιάζει ήδη στο πρωτάθλημα της χώρας του, έχοντας καταρρίψει τα ρεκόρ του νεότερου παίκτη στην ιστορία της ομάδας, καθώς και εκείνα του νεότερου παίκτη και σκόρερ στην ιστορία του κροατικού πρωταθλήματος. Το αριστερό πόδι του ήδη γοήτευσε την Τότεναμ και την τρεμπλούχο Μπάγερν Μονάχου…
  • Μπραχίμ Αμπντελκαντέρ Ντίαζ (Μάντσεστερ Σίτι): Τα… κονέ του προπονητή των «πολιτών» Μανουέλ Πελεγκρίνι με τη Μάλαγα (παλιά του ομάδα στην Ισπανία) έπιασαν τελικά τόπο. Έτσι, οι «γαλάζιοι» του Μάντσεστερ εξασφάλισαν μόλις χθες την υπογραφή του 14χρονου Ισπανο-μαροκινού «μάγου», έναντι 300.000 λιρών ως προκαταβολή, με την τελική συμφωνία να φτάνει μέχρι τα 2,5 εκ. λίρες (ως πριμ επίτευξης διαφόρων στόχων)!
  • Γιάννης Φετφατζίδης (Τζένοα): Αφού είδε και απόειδε στην Ελλάδα (και πιο συγκεκριμένα στον πάγκο του Ολυμπιακού), ο θαυματουργός και αγαπημένος της εξέδρας «Φέτφα» αποφάσισε να μεταφέρει τα πλούσια ταλέντα του στη γενέτειρα του Χριστόφορου Κολόμβου Γένοβα. Κι απ’ ό,τι φαίνεται η κίνησή του δικαιώνεται, αφού ο Έλληνας μέσος φαίνεται ότι ανακάλυψε τη δική του Αμερική, γοητεύοντας τα ιταλικά Μ.Μ.Ε. που τον αποκαλούν «ιδιοφυία». Ουδείς προφήτης στον τόπο του…

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */