Connect with us

STORY

Πολιτική και ποδόσφαιρο

Published

on

Μπορεί ένας Ελβετός που κάποτε ήταν ο πρόεδρος της παγκόσμιας οργάνωσης για τη διατήρηση της ζαρτιέρας από τις γυναίκες και εναντίον του καλτσόν, να κερδίσει το νόμπελ ειρήνης; Ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει συμπαθή τον Κριστιάνο Ρονάλντο, μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Λίγες μέρες πριν από την κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης του μουντιάλ και με αφορμή της κοινωνικές εξεγέρσεις στη Βραζιλία το sportsfeed.gr εξετάζει το διπλωματικό φάκελο του Σεπ Μπλάτερ.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Από την ημέρα που αποφοίτησε από το πανεσπιστήμιο της Λωζάνης, ο Σεπ Μπλάτερ είναι επαγγελματίας αθλητικός παράγοντας. Μάλιστα σε αντίθεση με την πλειοψηφία όσων… παραγοντίζουν, αυτός δεν υπήρξε ποτέ αθλητής. Ξεκίνησε από τίς δημόσιες σχέσεις τουριστικού οργανισμού, για να συνεχίσει ως γενικός γραμματέας της ελβετικής ομοσπονδίας χόκεϊ. Συνέχισε στην εταιρεία που υπήρξε για πολλά χρόνια ο επίσημος χρονομέτρης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων για να εμπλακεί το 1972 και το 1976 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1975 και ενώ προήδρευε στην οργάνωση υπέρ της ζαρτιέρας και κατά του καλτσόν, ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στη FIFA. To 1981 έγινε γενικός γραμματέας και το 1998 διαδέχθηκε στην προεδρία, τον Ζοάο Χαβαλάνζε και από τότε μέχρι σήμερα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κατηγορηθεί για διαφθορά. Μάλιστα το 2007, επανεκλέχθηκε δίχως να έχει αντίπαλο, αλλά έχοντας τη στήριξη 66 μελών από τα 207 της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Πέντε χρόνια νωρίτερα, υπήρξε καταγγελία που όμως… αρχειοθετήθηκε, από τον πρόεδρο της Σομαλικής ομοσπονδίας, ότι του υποσχεθηκαν 100.000 δολάρια για να ψηφίσει υπέρ του Μπλάτερ το 1998.
Στα χρόνια που ακολούησαν ο Μπλάτερ πέρασε δικές του αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη του ποδοσφαίρου και σε κάθε ευκαιρία έφερνε στην επιφάνεια τον… πολιτικό που κρύβει μέσα του. Ήταν αυτός που επέμεινε στη διεξαγωγή παγκοσμίου κυπέλλου στην Αφρική και φυσικά, αυτός που προσπαθεί να δώσει λύση σε προβλήματα που ούτε το συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών τα έχει καταφέρει. Άλλωστε όπως υποστηρίζει και ο ίδιος το ποδόσφαιρο ενώνει.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις του Μπλάτερ
Κατάρ-νόμος καφάλα: Κατόπιν αρκετών βρετανικών δημοσιευμάτων για την κατάσταση που επικρατεί στα εργοτάξια του Κατάρ, ο Μπλάτερ ταξίδεψε στο εμιράτο για να συνομιλήσει με τη βασιλική οικογένεια. Αν και η κατασκευή των γηπέδων δεν έχει αρχίσει ακόμα, ο πρόεδος της FIFA έκρινε πως πρέπει να εμφανίσει το διπλωματικό του προφίλ και να πείσει τον εμίρη του Κατάρ να αλλάξει τον εργασιακό νόμο. Φυσικά ο Μπλάτερ, δεν έκανε λόγο για το γεγονός ότι τα εργοτάξια στο Κατάρ ανήκουν σε γαλλικές, τουρκικές και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες ως επί το πλείστον. Οι δημόσιες σχέσεις του Ελβετού όμως δούλεψαν και το αποτέλεσμα του ταξιδιού του στο Κατάρ, ήταν ο αγώνας που έδωσε για το ανθρώπινα δικαιώματα των εργατών.
Σερβία-Κόσοβο: Το Κοσσυφοπέδιο, είναι μια αλβανόφωνη (κυρίως) περιοχή της Σερβίας η οποία από το 1999 βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ. Το 2008 η βουλή του Κοσόβου κύριαξε μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής, κάτι που όμως δεν το δέχθηκε η Σερβία όχι μόνο. Από τα συνολικά 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών, 106 είναι αυτά που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Το στοίχημα για τον Μπλάτερ είναι να καταφέρει να πείσει τους Σέρβους να αποδεχθούν την ποδοσφαιρική ανεξαρτησία του Κοσόβου για να συμμετάσχει στις διοργανώσεις της FIFA. Πρόσφατα μάλιστα είχε συνομιλίες με τις δύο πλευρές. Προς το παρόν όμως οι Σέρβοι είναι αγύριστα κεφάλια και το φιλόδοξο σχέδιο του Μπλάτερ μεταφέρθηκε στις καλένδες.
Κύπρος-κατεχόμενα: Αντίθετα με ότι ισχύει σε Σερβία και Κόσοβο, η μεσολάβηση του Μπλάτερ για την ποδοσφαρική επανένωση της Κύπρου με τα κατεχόμενα, είχε επιτυχία. Οι δύο πλευρες τα έχουν βρει και απομένουν μόνο τα τυπικά για να ξεκινήσει η… χαρτογράφηση του νέου πρωταθλήματος στο οποίο θα συμμετέχουν ομάδες και από τις δύο πλευρές. Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι το γεγονός πως οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να αγωνιστούν πλέον στην Εθνική ομάδα της Κύπρου. Αυτή η εξέλιξη έδωσε κάποιους… πόντους στο διπλωμάτη Μπλάτερ, όμως ακόμα δεν έχει βρει ευρεία αποδοχή τόσο στις τάξεις των Κυπρίων όσο και σε αυτές των Τουρκοκυπρίων.
Παλαιστίνη-Ισραήλ: Το μεγαλύτερο στοίχημα από όλα τα διπλωματικά του Μπλάτερ, είναι η αναγνώριση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Παλαιστίνης. Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί δεν αποδέχονται την προτροπή του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας καθώς όπως αναφέρουν, βρισκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τους ισλαμιστές της Χαμάς που έχουν κάνει σημαία τους, την καταστροφή του Ισραήλ. Να σημειωθεί πως η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Παλαιστίνης αρχικά ήταν μέλος της FIFA από το 1929 ενώ συμμετείχε και στην προκριματική φάση για το μουντιάλ του 1934. Το 1948 απορροφήθηκε από την Ισραηλινή ποδοσφαιρική ομοσπονδία και 50 χρόνια αργότερα, αναγνωρίστηκε και πάλι η ανεξαρτησία της από τη FIFA>

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/