Connect with us

LIST

Ολιγάρχες επενδυτές

Published

on

Έρχονται από ανατολικά, είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους 40άρηδες και δεν λυπούνται τα εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εξαγοράσουν παγκόσμια φήμη και να ζήσουν συγκινήσεις στα γήπεδα.

του Στέλιου Καραογλανίδη

[email protected]
follow me @karaoglanidis

Λεφτά υπάρχουν και με το παραπάνω, άλλωστε, για τους Ρώσους και Άραβες επενδυτές, που είναι οι μεγαλύτεροι «άπλες» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και καμαρώνουν γι’ αυτό.

10.
Λεονίντ Φέντουν, 58 ετών, Ρωσία
Σύλλογος: Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)
Εκτιμώμενη περιουσία: 4,7 δισ. ευρώ
Αντίθετα με τους περισσότερους ομολόγους του, ο επικεφαλής της Σπαρτάκ είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να έχει χαίτη! Ο αντιπρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού «Lukoil» αγόρασε την άλλοτε «ομάδα του λαού» το 2003 έναντι 70 εκατ. ευρώ και επένδυσε πολύ περισσότερα σε μεταγραφές παικτών, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να συναγωνιστεί τις ανερχόμενες δυνάμεις Ζενίτ και Ρουμπίν Καζάν σε έξοδα ή σε τίτλους. Εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια είχε «ακουμπήσει» τεράστια ποσά σε τράπεζες της Κύπρου, μέσω εταιρειών offshore.

09.
Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, 47 ετών, Ρωσία
Σύλλογος: Μονακό (Γαλλία)
Εκτιμώμενη περιουσία: 7 δισ. ευρώ
Είναι ο πιο «νέος παίκτης» και ο πιο… ανοιχτοχέρης. Φέτος, μετά την επάνοδο των Μονεγάσκων στη «Ligue 1», δαπάνησε 115 εκατ. ευρώ μόνο για τις μεταγραφές των Ρανταμέλ Φαλκάο, Τζέιμς Ροντρίγκες και Ζοάο Μουτίνιο. Ο μεγιστάνας της βιομηχανίας λιπασμάτων «Uralkali» βρήκε εύφορο έδαφος και στην Ελλάδα, αγοράζοντας το νησί Σκορπιός έναντι 112 εκατ. ευρώ για χάρη της 24χρονης κόρης του, Εκατερίνα. Έχει δώσει άλλα 400 εκατ. ευρώ για πολυτελή ακίνητα σε Μανχάταν, Παλμ Μπιτς και Μόντε Κάρλο. Στο ξεκίνημά του, πάντως, φιλοξενήθηκε σε… σωφρονιστικό κατάστημα για ένα χρόνο, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στη δολοφονία υψηλόβαθμου συνεργάτη του.

08.
Ρομάν Αμπραμόβιτς, 47 ετών, Ρωσία
Σύλλογος: Τσέλσι (Αγγλία)
Εκτιμώμενη περιουσία: 7,9 δισ. ευρώ
Ο ορφανός νεαρός που πούλαγε λαστιχένια εξαρτήματα επί Γκορμπατσόφ και λίγο αργότερα συνελήφθη για κλοπή κρατικής περιουσίας, εξελίχθηκε σε ιδιοκτήτη της πετρελαϊκής «Sibneft» και εν τέλει στον διασημότερο ιδιοκτήτη ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου. Η είσοδός του στο «παιχνίδι», πριν από ακριβώς 10 χρόνια, άλλαξε τα δεδομένα και δημιούργησε μόδα. Σ’ αυτή τη δεκαετία έχει δαπανήσει σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ σε μεταγραφές και συμβόλαια παικτών. Τα τελευταία χρόνια ηρέμησε, ωστόσο με τον απαιτητικό Ζοζέ Μουρίνιο ξανά στον πάγκο, θα πρέπει να θυμηθεί τις παλιές καταναλωτικές συνήθειες. Η περιουσία του έχει περιοριστεί κάπως, λόγω κρίσης και… διαζυγίου, αλλά από το 2010 είναι κάτοχος της μεγαλύτερης θαλαμηγού στον κόσμο, ονόματι «Eclipse», που έχει μήκος 533 πόδια και του κόστισε 200 εκατ. ευρώ.

07.
Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Νάσερ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Αχμέντ Αλ Τάνι, 44 ετών, Κατάρ
Σύλλογος: Μάλαγα (Ισπανία)
Εκτιμώμενη περιουσία: 8 δισ. ευρώ
Μακρινός συγγενής του εμίρη του Κατάρ, τραπεζίτης και λάτρης των καθαρόαιμων αλόγων κούρσας, αγόρασε τη Μάλαγα το 2010. Μέσα σε δυο χρόνια έφερε 34 ποδοσφαιριστές δαπανώντας 90 εκατ. ευρώ, αλλά πέρσι «ξενέρωσε» άσχημα, επειδή οι τοπικές αρχές εμπόδισαν τις επενδύσεις που σχεδίαζε να κάνει στο ισπανικό θέρετρο. Πλέον μόνο πουλάει παίκτες, επιδιώκοντας να απεμπλακεί από μια ομάδα που δεν πήρε άδεια συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ από την ΟΥΕΦΑ, λόγω των τεράστιων οικονομικών ανοιγμάτων της.

06.
Νάσερ Αλ Χελάιφι, 40 ετών, Κατάρ
Σύλλογος: Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)
Εκτιμώμενη περιουσία: 8,5 δισ. ευρώ
Στα νιάτα του παρίστανε τον επαγγελματία τενίστα, αλλά την περιουσία του τη βρήκε έτοιμη. Ως στενός φίλος του εμίρη του Κατάρ, τέθηκε επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου «Al Jazeera» και του ανατέθηκε η διαχείριση της Παρί, την οποία η κρατική «Qatar Investment Authority» εξαγόρασε στα τέλη του 2011. Μέσα σε ενάμιση χρόνο δαπάνησε 320 εκατ. ευρώ για τις μεταγραφές 21 πρωτοκλασάτων παικτών, με τελευταίο «χτύπημα» τον Έντινσον Καβάνι, που στοίχισε 64 εκατομμύρια. Και έπεται συνέχεια…

05.
Ρινάτ Αχμέτοφ, 47 ετών, Ουκρανία
Σύλλογος: Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)
Εκτιμώμενη περιουσία: 11,9 δισ. ευρώ
Γιος ανθρακωρύχου, ισχυρίζεται πως έκανε περιουσία πουλώντας ξυλοκάρβουνα, προτού επεκταθεί στον τραπεζικό τομέα και στο εμπόριο μεταλλευμάτων. Ωστόσο, υπήρξε «πρωτοπαλίκαρο» του διαβόητου Αχάτ Μπράγκιν, από τον οποίο… κληρονόμησε την Σαχτάρ και όχι μόνο, όταν εκείνος δολοφονήθηκε από βόμβα το 1995. Έκανε την ομάδα του Ντόνετσκ κυρίαρχη στην Ουκρανία και κυπελλούχο ΟΥΕΦΑ το 2009, φέρνοντας Βραζιλιάνους με την ντουζίνα και σκορπώντας πάνω από 250 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία. Τα 15 εκατομμύρια που «πέταξε» για τον Νέρι Καστίγιο το 2007, δεν τον πόνεσαν καθόλου.

04.
Σουλεϊμάν Κερίμοφ, 47 ετών, Ρωσία
Σύλλογος: Ανζί Μαχάτσκαλα (Ρωσία)
Εκτιμώμενη περιουσία: 12,7 δισ. ευρώ
Μάζεψε δισεκατομμύρια ρούβλια επενδύοντας σε τράπεζες, πετρέλαιο και χρυσό, ώσπου αποφάσισε να μάθουν όλοι την πρωτεύουσα του… κοσμοπολίτικου Νταγκεστάν. Από τις αρχές του 2011, όταν απέκτησε την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, έχει ξοδέψει πάνω από 200 εκατομμύρια, δελεάζοντας τον Ρομπέρτο Κάρλος και κάνοντας τον Σαμουέλ Ετό τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη παγκοσμίως με ετήσιο συμβόλαιο 20 εκατ. ευρώ. Φέτος δαπάνησε 35 εκατομμύρια για τον Βραζιλιάνο Γουίλιαν, αφού ανυπομονεί να δει την Ανζί στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μάταια. Ανέκαθεν λάτρης της υπέρμετρης ταχύτητας, το 2006 είχε σοβαρό τροχαίο ατύχημα με τη Φεράρι του στην Κυανή Ακτή, αποκτώντας αρκετά εγκαύματα ως ενθύμιο.

03.
Λάκσμι Μιτάλ, 63 ετών, Ινδία
Σύλλογος: ΚΠΡ (Αγγλία)
Εκτιμώμενη περιουσία: 12,8 δισ. ευρώ
Μέσα στο 2012 απώλεσε 8 δισ. ευρώ -και μαζί τον τίτλο του πλουσιότερου κατοίκου της Αγγλίας, που πλέον ανήκει στον Ουσμάνοφ- και φέτος είδε την αγαπημένη του ομάδα να «φουντάρει» από την Πρέμιερ Λιγκ. Παρόλα αυτά, δεν είναι για να λυπάται κανείς τον Ινδό «βασιλιάς του χάλυβα», ο οποίος κατέχει το 34% των μετοχών της ΚΠΡ και αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της. Η περιουσία και η επιρροή του, άλλωστε, του έχουν εξασφαλίσει τιμητικές θέσεις στις πιο απίθανες γωνιές του πλανήτη, από το Καζακστάν μέχρι τη Μοζαμβίκη…

02.
Αλίσερ Ουσμάνοφ, 59 ετών, Ρωσία
Σύλλογος: Άρσεναλ (Αγγλία)
Εκτιμώμενη περιουσία: 13,3 δισ. ευρώ
Ζάπλουτοι Ρώσοι ολιγάρχες υπάρχουν πολλοί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλάτην περιουσία του Ουσμάνοφ δεν την έχει κανείς! Ο Ουζμπέκος στην καταγωγή μεγιστάνας, που έβγαλε τα πρώτα του εκατομμύρια χάρη σε ορυχεία και εμπόριο ξυλείας, απέκτησε στην πορεία μετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση -μέχρι και στο Facebook- καθώς και το 29% της Άρσεναλ, αξίας περίπου 180 εκατ. ευρώ. Παρότι δεν του επιτράπηκε να αποκτήσει δικαίωμα εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των «κανονιέρηδων», διατηρεί το ποσοστό του και περιμένει, τονίζοντας ότι εκείνος δεν θα πούλαγε τα αστέρια της ομάδας και θα έφερνε τίτλους…

01.
Σεΐχης Μανσούρ Μπιν Ζαγέντ, 43 ετών, Η.Α.Ε.
Σύλλογος: Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)
Εκτιμώμενη περιουσία: 23,8 δισ. ευρώ
Μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι και αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει άφθονα πετροδολάρια για ξόδεμα, αφού η οικογενειακή περιουσία υπολογίζεται κάπου μεταξύ 500 και 1.200 δισ. ευρώ. Η απόκτηση της Μάντσεστερ Σίτι το 2008 έκανε ευτυχισμένους τους οπαδούς της, αλλά και όσους… ταΐστηκαν από τα 720 εκατ. ευρώ που έχει ξοδέψει έκτοτε για 30 και πλέον μεταγραφές. Φέτος παρουσιάζεται σχετικά συγκρατημένος, με τους Φερναντίνιο και Χεσούς Νάβας να κοστίζουν συνολικά κάτι παραπάνω από 50 εκατομμύρια. Περίπου όσα δίνει για χαρτζιλίκι στις δύο γυναίκες και στα τέσσερα παιδιά του.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/