Connect with us

STORY

Νέος ήρωας στην Τούμπα

Published

on

Μέσα σε τέσσερις μέρες έγινε ο ήρωας της κερκίδας του ΠΑΟΚ. Ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς, σημείωσε δύο γκολ σε δύο αγώνες και έδωσε έξι υπερπολύτιμους βαθμούς στο Δικέφαλο. Ο 34χρονος Σέρβος, που λέγεται ότι αποτελεί και προσωπική επιλογή του Ιβάν Σαββίδη, είναι περίπτωση παίκτη που θα μπορούσε να γίνει σούπερ σταρ, αλλά οι συγκυρίες δεν τον άφησαν να ξεχωρίσει από τη μάζα.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Γεννημένος το 1979 στην πόλη Ζρένγιανιν της επαρχίας Βοϊβοντίνα, από πολύ μικρός ο Βούκιτς χαρακτηρίστηκε “The Next best thing”. To 1998, τον εντόπισε ο προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης Ράντομιρ Άντιτς και εισηγήθηκε την απόκτηση του. Ήταν η εποχή που ο μεγάλος Μιλένκο Πάντιτς ολοκλήρωνε την καριέρα του στην Ατλέτικο, έχοντας μεγάλη συμμετοχή στο νταμπλ του 1996. Ο Βούκιτς αποκτήθηκε με το σκεπτικό της διαδοχής του Πάντιτς (αγωνίζοταν στην ίδια θέση, πίσω από τον κεντρικό επιθετικό) αλλά όπως αποδείχθηκε δεν ήταν έτοιμος να ξενιτευτεί. Τελικά η ισπανική περιπέτεια του ολοκληρώθηκε το 2000 έχοντας συμμετοχές μόνο με τη δεύτερη ομάδα της Ατλέτικο η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία Ισπανίας. Σε 40 συμμετοχές (αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια) σημέιωσε τέσσερα γκολ, χωρίς να πάρει ούτε μία ευκαιρία από τον συμπατριώτη του, Άντιτς, προκειμένου να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα.

Επέστρεψε στη Σερβία για να αγωνιστεί στην Παρτιζάν. Τα τρία χρόνια που ακολούθησαν από το 2000 μέχρι το 2003 ήταν τα καλύτερα της καριέρας του. Με τους Παρτιζάνους είχε 86 συμμετοχές και 44 γκολ, ενώ το 2003 ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 22 γκολ και έκανε και το ντεμπούτο του στη μεγάλη εθνική της Σερβίας. Τότε ήταν έτοιμος να ξενιτευτεί. Οι δύο Γερμανοί μάνατζερ του, ο ντόκτορ Όλιβερ Βεντ και ο Τόμας Ζορν, πέτυχαν εξαιρερική συμφωνία με τη Σαχτάρ Ντόνεσκ. Οι Ουκρανοί πλήρωσαν την Παρτιζάν 2.2 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν τον Βούκιτς και στον ίδιο προσέφεραν πενταετές συμβόλαιο αντί 700.000 ευρώ το χρόνο.

Η πρώτη χρονιά του Βούκιτς στην Ουκρανία ήταν εξαιρετική. Πρώτος σκόρερ της ομάδας με 13 γκολ. Η δεύτερη χρονιά όμως ήταν καταστροφική. Ο Μιρτσεά Λουτσέσκου προτιμούσε τους Βραζιλιάνους και ο Σέρβος ήταν το συμπλήρωμα. Τελικά το 2005 παραχωρήθηκε δανεικός στην Πόρτσμουθ. Έκει άντεξε μόλις μία σεζόν καθώς συνέχισε να έχει προβλήματα με τον προπονητή, αφού ο Χάρι Ρέντναπ δεν τον υπολόγιζε. Το 2006 έφυγε από την Αγγλία και επέστρεψε στην Παρτιζάν. Εκεί είχε τη μεγαλύτερη ατυχία της καριέρας του, καθώς έσπασε το πόδι του. Ο τραυματισμός αυτός, τον άφησε εκτός για περίπου δύο χρόνια. Η συνέχεια περιείχε και δικαστική διαμάχη. Οι δαιμόνιοι μάνατζερ του, αν και τραυματία του βρήκαν καλό συμβόλαιο στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όμως η Σαχτάρ πήγε την υπόθεση στα δικαστήρια καθώς υποστήριζε πως το δικό της συμβόλαιο με τον Βούκιτς ήταν ακόμα σε ισχύ. Οι Ουκρανοί δεν μπόρεσαν να χωνέψουν ότι πλήρωναν έναν παίκτη για πέντε χρόνια, έχοντας αγωνιστεί για την ομάδα τους μόνο τα δύο. Τελικά ο Βούκιτς δικαιώθηκε αλλά στη Μόσχα άντεξε μόνο 1,5 σεζόν (27 συμμετοχές και πέντε γκολ) μέχρι που η ΤΣΣΚΑ τον άφησε ελεύθερο.

Οι δύο σεζόν που ακολούθησαν στην Παρτιζάν, ήταν η αναγέννηση του Βούκιτς. Είχε 34 συμμετοχές και 16 γκολ. Οι μετοχές του ανέβηκαν και πάλι, αλλά ήταν πλέον 33 ετών. Η Παρτιζάν επέλεξε να τον αποδεσμεύσει και κάπου εκεί εμφανίστηκε ο ΠΑΟΚ. Τον Ιανουάριο του 2013 υπογράφει συμβόλαιο 1,5 έτους με το Δικέφαλο, όμως οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν να κερδίσει μία θέση στις βασικές επιλογές του Δώνη. Το καλοκαίρι ξεκίνησε με το Σέρβο να συμμετέχει στην προετοιμασία και να περιμένει από τον Στέφενς την ευκαιρία. Τελικά ο Ολλανδός αποφάσισε να τον χρησιμοποιεί ως τρίτο επιθετικό πίσω από Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη και δικαιώνεται. Τα πολύ σημαντικά δύο γκολ με Σαχτιόρ και Πλατανιά αποδεικνύουν του λόγο το αληθές.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/