Connect with us

STORY

Νέο τεστ και mobile app από τη WADA

Published

on

Νέο όπλο στην καταπολέμηση του χρήσης στεροειδών βάζει στο… οπλοστάσιο της η WADA. Ένα νέο τεστ ούρων το οποίο σε συνδυασμό με μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα δίνει το στίγμα σχετικά με την τοποθεσία των αθλητών, θα χρησιμοποιηθούν από το νέο έτος.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Το νέο αυτό τεστ ονομάζεται “The twin” καθώς αποτελεί το συμπλήρωμα του βιολογικού διαβατηρίου που έχει η WADA για τους αθλητές το οποίο βασίζεται στις μετρήσεις του αίματος. Στόχος του “Δίδυμου” είναι η ανίχνευση της τεστοστερόνης (η πλέον διεδομένη απαγορευμένη ουσία μεταξύ των αθλητών) μέσω των ούρων. Στην ουσία, αυτό το νέο τεστ θα αποτελεί την επιβεβαίωση της χρήσης που θα ανιχνεύεται μέσω του βιολογικού διαβατηρίου.
Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της WADA, Τζον Φάχεϊ στο συνέδριο του παγκόσμιου οργανισμού για την καταπολέμηση του ντόπινγκ που έγινε στη Νότιο Αφρική και η χρήση του θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 με την ΦΙΦΑ να είναι η πρώτη ομοσπονδία που θα το χρησιμοποιήσει.
Η διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου του ποδοσφαίρου στη Βραζιλία το καλοκαίρι του 2014, θα είναι η πρώτη μεγάλη στην οποία θα εφαρμοστεί το νέο τεστ. “Συνεργαζόμαστε με τη WADA για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη ανάλυση αίματος και ούρων για να καταπολεμήσουμε τη χρήση απαγορευμένων ουσιών” δήλωσε εκπρόσωπος της ΦΙΦΑ.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε, λίγες μέρες μετά την αποτυχία των Βραζιλιάνων να έχουν έτοιμο το κέντρο καταπολέμησης ντόπινγκ για το παγκόσμιο κύπελλο. Το εργαστήριο που ήδη υπάρχει δεν πληρεί τις προϋποθέσεις της WADA και όπως όλα δείχνουν τα δείγματα θα ταξιδεύουν εκτός Βραζιλίας για να εξεταστούν.
Εκτός όμως από το νέο τεστ, η WADA αποφάσισει να χρησιμοποιήσει και την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων. Στο τέλος του χρόνου, θα λειτουργήσει η εφαρμογή που έχει ήδη κατασκευαστεί για τα smartphones, σύμφωνα με την οποία οι αθλητές θα μπορούν να δηλώνουν την τοποθεσία τους στα συνεργεία που διεξάγουν τους ελέγχους ντόπινγκ. Μέσω αυτής της εφαρμογής, το στίγμα των αθλητών θα είναι στη διάθεση της WADA 24 ώρες το 24ωρο και έτσι δε θα μπορούν να αποφεύγουν τους ελέγχους. Φυσικά τα κινητά κλείνουν από μπαταρία, χάνονται ή και μπερδεύονται με αυτά των φίλων…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/