Connect with us

STORY

«Ναι» στην ισότητα

Published

on

Μπορεί το «κάστρο» της σκοτσέζικης ανεξαρτησίας να μην έπεσε, αφού οι Χάιλαντερς ψήφισαν «Όχι» στην απόσχιση και παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο ένα άλλο… οχυρό κατέρρευσε μετά από 260 χρόνια αυστηρής παράδοσης . Ο λόγος για την αποδοχή γυναικών ως μελών στη φημισμένη λέσχη γκολφ «Royal and Ancient Golf Club» του Σεντ Άντριους.

του Νίκου Κούδα
[email protected] follow me @nkoudas

Η 18η Σεπτεμβρίου ήταν μία ιστορική μέρα, όχι μόνο γιατί η Σκοτία έθεσε σε αμφιβολία τη βρετανική ενότητα μετά από αιώνες συμπόρευσης, αλλά και για έναν ακόμη λόγο: την απάλειψη ενός απαρχαιωμένου κανόνα που έθετε περιορισμούς στο εθνικό σπορ των Σκοτσέζων, λόγω φύλου. Έτσι σε μία πρωτοφανή κίνηση, οι 2.400 άνδρες-μέλη της αρχαιότερης λέσχης γκολφ της χώρας, αποφάσισαν να αλλάξουν το καταστατικό τους κάνοντας αποδεκτές και γυναίκες ως ισότιμα μέλη τους.

«Αυτή είναι μία πολύ σημαντική και θετική ημέρα στην ιστορία της ‘Royal and Ancient Golf Club’ (Βασιλική και Αρχαία Λέσχη Γκολφ)», δήλωσε ο Πίτερ Ντόσον, γραμματέας της λέσχης και υποκινητής της… απελευθερωτικής καμπάνιας. «Η λέσχη μας έχει υπηρετήσει με εξαιρετικό τρόπο το άθλημα εδώ και 260 χρόνια, και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον με την υποστήριξη όλων των μελών της, ανδρών και γυναικών». Μάλιστα ο Ντόσον είχε προτρέψει τους κυρίους της λέσχης να κάνουν «αυτό που είναι σωστό για το γκολφ» πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, κάνοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μάλλον ευκολότερο για προβλέψεις, συγκριτικά με το άλλο μεγάλο δημοψήφισμα της ημέρας…

Η είδηση έγινε δεκτή με χαρά από την κοινή γνώμη, με την υπουργό αθλητισμού Έλεν Γκραντ να τονίζει πως «Είναι ένα πολύ θετικό νέο για το άθλημα και ελπίζω ότι τώρα πια θα δούμε και άλλες λέσχες γκολφ, που εξακολουθούν να έχουν ξεπερασμένες, σεξιστικές πολιτικές, να ακολουθούν στο ίδιο πνεύμα».

Μετά το συντριπτικό «Ναι» της κάλπης, με το 85% των ψηφισάντων να καλοσωρίζει την αλλαγή, η ιστορική λέσχη ετοιμάζεται ήδη να αποστείλει τις πρώτες προσκλήσεις σε 15 κυρίες, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί για τη μεγάλη συνεισφορά τους στο άθλημα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/