Connect with us

STORY

Οι βασιλιάδες του γκαζόν

Published

on

Μετά από απουσία 112 ετών, το γκολφ επιστρέφει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016 στο Ρίο, και οι επίσημοι πίνακες κατάταξης (γνωστοί ως rankings) που τέθηκαν σε ισχύ, προσφέρουν μία πρώτη γεύση για τους άνδρες και γυναίκες γκόλφερ, οι οποίοι αναμένεται να μονοπωλήσουν τα Ολυμπιακά μετάλλια.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Ήταν το 1904, στην αυγή του 20ου αιώνα, όταν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σεν Λούις στο Μιζούρι φιλοξενούσαν για τελευταία φορά κάποιους κυρίους με χαρακτηριστικά φουσκωτά παντελόνια και σκουφάκια, οι οποίοι χρησιμοποιώντας σιδερένια και ξύλινα μπαστούνια προσπαθούσαν να στείλουν μέσα στις ειδικές τρύπες με τα σημαιάκια τα λευκά μικροσκοπικά μπαλάκια με τις εσοχές, πάνω από καταπράσινους διαδρόμους γκαζόν. Από τότε κύλησε ένας ολόκληρος αιώνας, και το γκολφ επιστρέφει θριαμβευτικά στο Ολυμπιακό καλεντάρι (τουλάχιστον μέχρι το 2020 στο Τόκιο), με σκοπό τούτη τη φορά να μείνει. Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσουν οι σούπερ σταρ του δημοφιλέστατου αυτού αγωνίσματος ανά την υφήλιο, οι οποίοι αρχίζουν να παίρνουν σιγά-σιγά τις θέσεις τους ενόψει της τελετής έναρξης του 2016.

Έτσι, στη λίστα της Ολυμπιακής κατάταξης συναντά κανείς τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, όπως εκείνα του Αυστραλού Άνταμ Σκοτ (φωτογραφία) και της Αμερικανίδας Στέισι Λιούις (Νο.1 στον κόσμο σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα), αλλά και κάποια σαφώς πιο γνωστά εκτός ΗΠΑ, όπως αυτό του… άτακτου ειδώλου της ΝΙΚΕ, Τάιγκερ Γουντς, αλλά και του Βορειοιρλανδού νέου «παιδιού-θαύμα», Ρόρι Μακ Ιλρόι, ο οποίος μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα χάρη στο σκοτσέζικο ντους που επεφύλαξε στην -πρώην πλέον- αρραβωνιαστικιά του, τη διάσημη Δανέζα τενίστρια Καρολίν Βοζνιάκι, ακυρώνοντας τον γάμο τους, ενώ είχαν ήδη αρχίσει να αποστέλλονται τα πρώτα προσκλητήρια.

Τα Ολυμπιακά rankings, που θα ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τις επίσημες λίστες της παγκόσμιας ομοσπονδίας γκολφ, θα έχουν διάρκεια ζωής δύο ετών, δηλαδή από τις 11 Ιουλίου 2014, οπότε και ξεκίνησε η όλη διαδικασία, μέχρι τις 11 Ιουλίου 2016, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την τελετή έναρξης της 5ης Αυγούστου. Ο συνολικός αριθμός των αθλητών που θα κερδίσουν την πρόκριση είναι 120 (από 60 για άντρες και γυναίκες, με τους 15 πρώτους να προκρίνονται απευθείας), ενώ υπάρχει και ο γεωγραφικός περιορισμός που επιτάσσει ότι κάθε χώρα δικαιούται να έχει μέχρι τέσσερις αθλητές και αθλήτριες στην κορυφαία 15άδα, με τη διοργανώτρια Βραζιλία να δικαιούται την 60η και τελευταία θέση σε περίπτωση που οι γκόλφερ της δεν έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους μέχρι τότε.

Το Ολυμπιακό τοπ-15 (στις 28/7/2014)
Άνδρες
01. Άνταμ Σκοτ (Αυστραλία)
02. Ρόρι Μακ Ιλρόι (Βόρεια Ιρλανδία)
03. Χένρικ Στένσον (Σουηδία)
04. Τζάστιν Ρόουζ (Βρετανία)
05. Σέρχιο Γκαρθία (Ισπανία)
06. Ματ Κούτσαρ (ΗΠΑ)
07. Μπούμπα Γουότσον (ΗΠΑ)
08. Τζέισον Ντέι (Αυστραλία)
09. Τάιγκερ Γουντς (ΗΠΑ)
10. Τζιμ Φιούρικ (ΗΠΑ)
11. Μάρτιν Κάιμερ (Γερμανία)
12. Γκρέιαμ Μακ Ντάουελ (Ιρλανδία)
13. Χιντέκι Ματσουγιάμα (Ιαπωνία)
14. Βίκτορ Ντιμπουισόν (Γαλλία)
15. Τσαρλ Σβάρτσελ (Νότια Αφρική)

Γυναίκες
01. Στέισι Λιούις (ΗΠΑ)
02. Λίντια Κο (Νέα Ζηλανδία)
03. Ίνμπι Παρκ (Νότια Κορέα)
04. Σούζαν Πέτερσεν (Νορβηγία)
05. Λέξι Τόμπσον (ΗΠΑ)
06. Μισέλ Βάι (ΗΠΑ)
07. Κάρι Γουεμπ (Αυστραλία)
08. Σάνσαν Φενγκ (Κίνα)
09. Σο Γιέον Ράιου (Νότια Κορέα)
10. Άννα Νόρντκβιστ (Σουηδία)
11. Κρίστι Κερ (ΗΠΑ)
12. Έιμι Γιανγκ (Νότια Κορέα)
13. Κατριόνα Μάθιου (Βρετανία)
14. Αζαχάρα Μουνιόθ (Ισπανία)
15. Πορνανόνγκ Φάτλουμ (Ταϊλάνδη)

Το γκολφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Παρθενική διοργάνωση 1900 (Παρίσι). Στους Αγώνες συμμετείχε και η Ελλάδα με έναν γκόλφερ, τον Αλέξανδρο Μερκάτι, που κατετάγη 11ος ανάμεσα σε 22 αθλητές (εννέα Γάλλοι, οκτώ Αμερικανοί και τέσσερις Βρετανοί οι υπόλοιποι συμμετέχοντες).
Τελευταία διοργάνωση 1904 (Σεν Λιούις).
Μετάλλια ΗΠΑ 10 (3 χρυσά, 3 αργυρά, 4 χάλκινα ), Καναδάς 1 (1-0-0), Βρετανία 2 (0-1-1).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/