Connect with us

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

Οι θρύλοι της Κόστα Ρίκα

Published

on

Στην Κόστα Ρίκα των 4,5 εκατομμυρίων ψυχών το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της χώρας, όμως, ήρθαν από άλλα αθλήματα.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Η Κόστα Ρίκα μπήκε εσχάτως στην καθημερινότητά μας, λόγω της κυριακάτικης αναμέτρησης της Εθνικής μας, για τους «16» του Μουντιάλ. Έτσι το sportsfeed βρήκε την ευκαιρία να σκαλίσει τι εστί αθλητισμός στην Κόστα Ρίκα και ποιοι είναι οι ήρωες του.

Οικογένεια Ολυμπιονικών
Το 1972 η τετραμελής γερμανική οικογένεια Πολ, μετανάστευσε από τη Νικαράγουα στην Κόστα Ρίκα. Ποιος να περίμενε ότι οι δύο κόρες της οικογένειας θα έφερναν μελλοντικά στη χώρα και τα τέσσερα Ολυμπιακά της μετάλλια;
Το όνομά της Σίλβια Πολ έγινε θρύλος για τους Κοσταρικανούς, όταν σε ηλικία 18 ετών, το 1988 στη Σεούλ, κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της χώρας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, τερματίζοντας δεύτερη στα 200 μέτρα ελεύθερο της κολύμβησης.
Εκείνη που δόξασε ακόμη περισσότερο το όνομα της οικογένειας, όμως, ήταν η μικρή και συνάμα… τεράστια (ύψος 1,91μ.) αδελφή, Κλαούντια Πολ, η οποία το 1996, στην Ατλάντα, κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και πάλι στα 200 μέτρα ελεύθερο. Ως το 2008 και το χρυσό του Παναμέζου Σαλαντίνο στο μήκος, κανείς άλλος αθλητής από την κεντρική Αμερική δεν είχε κατορθώσει να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του Ολυμπιακού βάθρου.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1997, αναδείχθηκε κορυφαία κολυμβήτρια του πλανήτη. Ακολούθησαν δύο χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, πολλά μετάλλια σε παναμερικανικούς αγώνες και τιμές από το κράτος.
Ωστόσο η ζωή της Κλαούντια είχε και περιπέτειες. Το 2002 βρέθηκε θετική σε νοραδροστερόνη και της επιβλήθηκε ποινή διετούς αποκλεισμού από τη FINA. Επέστρεψε στη δράση στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, όπου τέλειωσε την καριέρα της χωρίς διάκριση.

Κοσταρικανή βολίδα
Στον κλασικό αθλητισμό οι Κοσταρικανοί αθλητές δεν είχαν σπουδαίο ρόλο, μέχρι που εμφανίστηκε ο Νέρι Μπρένες. Από το 2004 φέρνει διακρίσεις στη χώρα του, με αρκετά μετάλλια σε ηπειρωτικούς αγώνες. Το 2011 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Παναμερικανικούς και ένα χρόνο αργότερα έγινε ήρωας για τη χώρα του όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης, τερματίζοντας σε 45.11. Σε εκείνους τους αγώνες κατάφερε να κατεβάσει το προσωπικό του ρεκόρ κατά ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο!

Η σιδερένια γυναίκα
Οι Κοσταρικανοί ποτέ δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με την επαγγελματική πυγμαχία, όμως την έμαθαν για τα καλά λόγω της Χάνα Γκάμπριελ. Γνώρισε το σπορ ως κόρη του Λέσλι Γκάμπριελ, που το 1980 είχε συμμετάσχει χωρίς να διακριθεί στους Ολυμπιακούς της Μόσχας. Το 2009, σε ηλικία 26 ετών η Χάνα αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια της WBO στα μεσαία βάρη και διατήρησε τον τίτλο της ως το 2013, όταν ηττήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της μετά από έντεκα συνεχόμενες νίκες. Στην Κόστα Ρίκα την αποκαλούν «σιδερένια γυναίκα» και είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα αγώνα της, το 2011, συγκεντρώθηκαν 14.000 θεατές στο εθνικό στάδιο της χώρας για να την εμψυχώσουν.

Ο απόλυτος σταρ
Το 2012 χιλιάδες Κοσταρικανοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν όχι μία ποδοσφαιρική νίκη, αλλά την επικράτηση του Αντρέι Αμαντόρ στο 14ο ετάπ του ποδηλατικού γύρου Ιταλίας. Μέσα σε μία μέρα ο Αμαντόρ έγινε ο απόλυτος σταρ της χώρας, καθώς ήταν ο πρώτος Κοσταρικανός ποδηλάτης που κέρδισε ετάπ τέτοιου επιπέδου. Ένα χρόνο αργότερα τερμάτισε 54ος στο Γύρο Γαλλίας, πάντα με τα χρώματα της Movistar.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/