Connect with us

OLYMPICS

Ολυμπιακοί του μέλλοντος

Published

on

Ριζικές αλλαγές έρχονται στο αγωνιστικό καλεντάρι και τη δομή των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως προέκυψε από το πρόσφατο συνέδριο των ισχυρών της ΔΟΕ, που έλαβε χώρα στo αρχηγείο της, στη Λοζάνη.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Η συνάντηση κορυφής της ελβετικής πόλης έβγαλε όπως αναμενόταν πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις, καθώς οι υψηλόβαθμοι σύνεδροι, προεξάρχοντος του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, άναψαν το πράσινο φως σε μία σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, που εντάσσονται στην περίφημη «Ατζέντα 2020».
Η σημαντικότερη τομή αφορά στη διαμόρφωση του αγωνιστικού προγράμματος των Αγώνων, με τους 16 «άρχοντες» να συμφωνούν στην υποστήριξη μίας νέας προσέγγισης, η οποία θα δίνει έμφαση στα επί μέρους αγωνίσματα (events), και όχι στα αθλήματα αυτά καθ’ εαυτά, διατηρώντας όμως στα ίδια επίπεδα τον αριθμό των αθλητών που θα συμμετέχουν.
Σημαντική ήταν δίχως άλλο και η απόφαση που λήφθηκε σε σχέση με τις υποψήφιες διοργανώτριες πόλεις και τη μεγαλύτερη ευελιξία που θα πρέπει να υφίσταται στα κριτήρια επιλογής τους. Οι άνθρωποι της ΔΟΕ συμφώνησαν ότι οι πόλεις θα πρέπει να παρακινούνται ήδη από το ξεκίνημα της διαδικασίας επιλογής, προκειμένου να επικεντρώνουν τον φάκελο της υποψηφιότητάς τους στην «τοπική κληρονομιά» που θα αφήσουν πίσω τους οι Αγώνες. Η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε ως φυσικό επακόλουθο εξαιτίας του ολοένα αυξανόμενου σκεπτικισμού και της απροθυμίας που παρατηρείται στους πολίτες της εκάστοτε υποψήφιας πόλης -ειδικά στη δυτική Ευρώπη- αναφορικά με τα οφέλη της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων (όπως συνέβη πρόσφατα στη Νορβηγία για τους Χειμερινούς Αγώνες). Τέτοιου είδους νοοτροπίες, επισήμαναν οι σύνεδροι, ενέχουν τον κίνδυνο να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές της Ολυμπιακής Επιτροπής όταν πλησιάζει η ώρα της αναζήτησης των νέων πόλεων-διοργανωτριών.
Όσον αφορά το ήδη παραφορτωμένο αγωνιστικό καλεντάρι, οι παράγοντες της ΔΟΕ συμφώνησαν στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής online βάσης δεδομένων, η οποία θα ενημερώνεται διαρκώς και θα συντονίζει με ευχέρεια τον προγραμματισμό όλων των αθλητικών διοργανώσεων, σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η συνεχιζόμενη στήριξη όλων στο πρότζεκτ «Ολυμπιακή Ατζέντα 2020», «πνευματικό τέκνο» του Γερμανού προέδρου Μπαχ, που στοχεύει σε πολυεπίπεδες μεταρρυθμίσεις μέχρι τους Αγώνες του 2020, στο Τόκιο. Η όλη διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί στο έκτακτο συνέδριο της ΔΟΕ στο Μονακό μεταξύ 8-9 Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται να αναζητηθεί η τελική επικύρωση των προτάσεων από όλα τα μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας. Μέχρι τότε, θα προηγηθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις μέσα στον Σεπτέμβριο, στις οποίες θα μελετηθούν διεξοδικά τα συμπεράσματα του παρόντος συνεδρίου, καθώς και τα πρακτικά πρόσφατων συναντήσεων των επιμέρους Ολυμπιακών επιτροπών, με τις τελικές προτάσεις που θα προκύψουν να παρουσιάζονται επίσημα στην κρίσιμη συνάντηση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ, τον Οκτώβριο.
Το συνέδριο απασχόλησαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στη συνεχιζόμενη «σταυροφορία» της ΔΟΕ για την πάταξη των στημένων αγώνων, καθως επίσης και η πρωτοβουλία της Ολυμπιακής Επιτροπής να πείσει τις κυβερνήσεις να συνεισφέρουν οικονομικά στην εκστρατεία αντι-ντόπινγκ που έχει ξεκινήσει, την οποία η ίδια έχει ήδη χρηματοδοτήσει με επτά εκατομμύρια ευρώ. Περαιτέρω, αναφορικά με ζητήματα άσκησης εξουσίας και της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης, συμφωνήθηκε η έναρξη μίας διαδικασίας δημιουργίας ειδικών ad hoc επιτροπών, που θα είναι επιφορτισμένες με την επίλυση συγκεκριμένων αντιδικιών.
Σε μία αναμφίβολα πρωτοποριακή κίνηση, οι σύνεδροι συναποφάσισαν επίσης τη δημιουργία του επίσημου καναλιού της Ολυμπιακής τηλεόρασης, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς για τη σύναψη συμφωνιών.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/