Connect with us

STORY

Οπαδοί δωρητές οργάνων!

Published

on

Όπως είπε κάποτε ο θρυλικός Μπιλ Σάνκλι, το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο από αυτό. Ακολουθώντας πιστά το παραπάνω ρητό, μία βραζιλιάνικη εκστρατεία προώθησης δωρεάς οργάνων -με το… ταιριαστό όνομα «Αθάνατοι Οπαδοί»- στοχεύει σε οπαδούς ποδοσφαιρικών συλλόγων και υπόσχεται ότι «Ούτε ο θάνατος δε θα μπορεί να σας χωρίσει από την αγαπημένη σας ομάδα»!

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Κι απ’ ό,τι φαίνεται το μήνυμα πέρασε, αφού τα επίσημα ιατρικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας που υποστηρίζει ενεργά την καμπάνια, επιβεβαιώνουν ότι οι χρόνοι αναμονής για μεταμοσχεύσεις καρδιάς και κερατοειδούς χιτώνα έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα σημεία όλων των εποχών στη χώρα της σάμπας. Ήδη μάλιστα περίπου 57.000 οπαδοί της Σπορτ Κλουμπ ντο Ρεσίφε, ομάδας της Β’ εθνικής κατηγορίας που εδρεύει στη βορειοανατολική πολιτεία Περναμπούκο, έχουν εγγραφεί ως δωρητές στο εθνικής εμβέλειας πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο.

«Υπόσχομαι ότι τα μάτια σου θα συνεχίσουν να βλέπουν αγώνες της Σπορτ», δηλώνει συγκινημένος σε σχετικό διαφημιστικό σποτάκι ο Αντριάνο ντος Σάντος, φανατικός οπαδός των «λιονταριών του Βορρά», ο οποίος περιμένει υπομονετικά ένα μόσχευμα κερατοειδούς χιτώνα. Και λίγο αργότερα, ο καρδιοπαθής Μαρλέιντε ντος Σάντος, προσθέτει: «Σου υπόσχομαι ότι η καρδιά σου θα εξακολουθήσει να χτυπάει για τη Σπορτ».
Η πρωτότυπη αυτή ιδέα αποτελεί «πνευματικό παιδί» της διαφημιστικής εταιρείας “Ogilvy”, η οποία αρχικά απευθύνθηκε στη δημοφιλέστερη ομάδα της χώρας, τη Φλαμένγκο του Ρίο ντε Τζανέιρο, που αριθμεί περίπου 30 εκατομμύρια οπαδούς σε όλη την επικράτεια. Η προσέγγιση δεν απέδωσε καρπούς και έτσι οι άνθρωποι της εταιρείας στράφηκαν στη Σπορτ Κλουμπ, που έχει εξίσου παθιασμένους φίλους, οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη την προσπάθεια. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι ο συνολικός αριθμός δωρητών οργάνων αυξήθηκε κατά 54% τον τελευταίο χρόνο, βοηθώντας στην ουσιαστική εκμηδένιση του χρόνου αναμονής για μοσχεύματα κερατοειδούς στις από καιρό συνωστισμένες λίστες της πολιτείας.

«Ο αριθμός των δωρητών οργάνων έχει αυξηθεί σημαντικά, σε αντίθεση με εκείνους που περιμένουν κάποιο μόσχευμα, οι οποίοι έχουν μειωθεί εντυπωσιακά», επιβεβαιώνει η Ζακελίν Ντινίζ, νοσοκόμα στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Περναμπούκο και επικεφαλής της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού. «Το οπαδικό κίνημα είχε τεράστια συμβολή σε αυτή την προσπάθεια», συμπληρώνει.
Σε αυτό συνεισέφεραν σημαντικά και οι διάσημοι οπαδοί της Σπορτ Κλουμπ, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους με εκείνες των απλών οπαδών μέσω των Μ.Μ.Ε., ενώ οι διοικούντες τον σύλλογο επέτρεψαν σε ασθενείς που ανέμεναν μόσχευμα να βγαίνουν μαζί με τους παίκτες στον αγωνιστικό χώρο πριν από τη σέντρα των εντός έδρας αγώνων.

Φαίνεται πως η Σπορτ έδειξε τον δρόμο, καθώς ήδη άλλες 30 ομάδες λαμβάνουν ενεργά μέρος στην καμπάνια ενημέρωσης των οπαδών τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο της διηπειρωτικής πρωταθλήτριας Κορίνθιανς, που τύπωσε σχετικά μηνύματα στην επίσημη φανέλα της.
Η επιτυχία της εκστρατείας έφερε παγκόσμια αναγνώριση στην “Ogilvy”, η οποία κέρδισε μεταξύ άλλων 8 βραβεία στο φημισμένο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικότητας που διεξάγεται στις Κάννες. Επιπλέον, ο πρόεδρος της εταιρείας και εμπνευστής της ιδέας, Πάκο Κόντε, ελπίζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων και από τον υπόλοιπο κόσμο. Ήδη οι Μιγιονάριος της Κολομβίας έχουν ζητήσει να δημιουργήσουν την ειδική κάρτα δωρητή για τους δικούς τους οπαδούς, ενώ και μία διαφημιστική εταιρεία στις Η.Π.Α. ξεκίνησε διερευνητικές επαφές με ομάδες του εθνικού πρωταθλήματος MLS.

Όντας οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης ο ίδιος, ο Κόντε δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη μαζική στήριξη των οπαδών, αλλά κυρίως με την ικανότητά τους να βάζουν στην άκρη τις ποδοσφαιρικές έριδες για έναν ανώτερο σκοπό. Όπως λέει και ο ίδιος, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να δεχθεί την καρδιά ακόμη κι ενός οπαδού της μισητής Μπαρτσελόνα, αν είχε ανάγκη μεταμόσχευσης: «Αυτή η κίνηση δεν αφορά μόνο μία ομάδα. Μας αφορά όλους. Όσες περισσότερες ομάδες το κάνουν, τόσες περισσότερες ζωές θα σώσουμε»…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/