Connect with us

STORY

Ο Γκρέτσκι του Γουόρχολ

Published

on

Ο Γουέιν Γκρέτσκι, είναι ο κορυφαίος αθλητής που έπαιξε ποτέ το παιχνίδι του χόκεϊ. Δύσκολα θα εμφανιστεί όμοιος του. Πριν από 30 γοήτευσε ακόμα και τον Άντι Γουόρχολ, για τον οποίο πόζαρε για έξι έργα του εκκεντρικού καλλιτέχνη. Όλοι οι πίνακες κατέληξαν σε συλλέκτες.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Ο “Greatsky” όπως τον αποκαλούν οι Αμερικανοί, έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση και ο Άντι Γουόρχολ δε βρίσκεται εν ζωή από το 1987. Οι έξι πίνακες παραμένουν συλλεκτικοί, όμως ένας από αυτούς έχει αλλάξει χέρια. Μάλιστα πρόκειται για τον πίνακα που κράτησε για τον εαυτό του, ο εμπνευστής της… κοινοπραξίας Γκρέτσκι-Γουόρχολ, ο οποίος όμως αναγκάστηκε να τον πουλήσει λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ο συγκεκριμένος πίνακας σε λίγες μέρες θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Σόθμπις στο Λονδίνο. Αρχική τιμή 200.000 δολάρια.

Περίπου 30 χρόνια πριν ο Φρανς Γουάινανς εκμεταλλευόμενος τη φιλία του με τον Άντι Γουόρχολ, τον έπεισε να ζωγραφίσει μια σειρά από πορτραίτα του 22χρονου τότε Γουέιν Γκρέτσκι. Στη συνέχεια έπεισε τον σούπερ σταρ του χόκεϊ προσφέροντας του αδρά αμοιβή καθώς και το δικαιώμα να επιλέξει ένα από τα έξι πορτραίτα για να το κρατήσει ο ίδιος. “Καθόμασταν στο διαμέρισμα του Γουόρχολ στο Μανχάταν και περιμέναμε τον Γκρέτσκι για περισσότερο από 3,5 ώρες. Τελικά εμφανίστηκε αλλά δεν είχε φέρει μαζί του τίποτα. Απέναντι από το διαμέρισμα του Γουόρχολ, υπήρχε ένα κατάστημα με αθλητικά είδη. Κατέβηκα και ζήτησα να μου δανείσουν ένα μπαστούνι του χόκεϊ και μία στολή του Όϊλερς με τον αριθμό 99 (η φανέλα του Γκρέτσκι). Με ρώτησαν γιατί να μου τα δανείσουν και όχι να τα αγοράσω και τους είπα πως τα χρειάζομαι για να ζωγραφίσουμε τον Γκρέτσκι. Φυσικά δε με πίστεψαν και αναγκάστηκα να τον φέρω στο μαγαζί. Μόλις είδαν τον Γκρέτσκι αμέσως μας έδωσαν ότι ζητήσαμε” θυμάται ο Γουάινανς.

GRETZKY-WARHOL

Τελικά ο Γουόρχολ ολοκλήρωσε τα έργα, ο Γκρέτσκι πήρε ένα και έφυγε και τα υπόλοιπα είτε μέσω του Γουόρχολ είτε μέσω του Γουάινανς κατέληξαν στα χέρια συλλεκτών μοντέρνας τέχνης. Έναν όμως από τους πίνακες τον κράτησε ο Γουάινανς. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν και αναγκάστηκε να τον πουλήσει λόγω σοβαρού οικονομικού προβλήματος. Με τα χρήματα που εισέπραξε κατάφερε να ορθοποδήσει και να δημιουργήσει από την αρχή την γκαλερί του. Τώρα θέλει να πάρει πίσω το πίνακα του Γκρέτσκι ο οποίος έχει και συναισθηματική αξία για τον ίδιο και θα έχει την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες μέρες στη δημοπρασία. Αρχική τιμή είναι τα 200.000 δολάρια, όμως η τιμή δεν αποκλείεται να διπλασιαστεί. Άλλωστε ένας άλλος πίνακας από τους έξι του Γκρέτσκι πουλήθηκε πριν από μερικούς μήνες στην τιμή των 390.000 δολαρίων. Το ρεκόρ πάντως σε δημοπρασία έργου του Άντι Γουόρχολ, το έχει ένα πορτραίτο της Ελίζαμπεθ Τέιλος, το οποίο πουλήθηκε το 2011 αντί του ποσού των 27.000.000 δολαρίων.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/