Connect with us

STORY

Η ΦΙΦΑ ενώνει την Κύπρο

Published

on

Πιο κοντά από ποτέ έχουν έρθει, Κύπριοι και Τουρκοκύπριοι όσον αγορά την ποδοσφαιρική ένωση της διχοτομημένης Κύπρου. Στις 5 Νοεμβρίου, οι δυο πλευρές θα συναντηθούν με τον Μπλάτερ για να ολοκληρώσουν το σχέδιο.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Ήταν το πρωϊνό της 20ης Ιουλίου του 1974, όταν 40.000 Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν στην Κύπρο. Το αποτέλεσμα της στρατιωτικής εισβολής ήταν ο εκδιωγμός περίπου 200.000 Κυπρίων από τα σπίτια τους και η κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 4.000 νεκροί ήταν ο απολογισμός της εισβολής ενώ 1.619 δηλώθηκαν και είναι μέχρι σήμερα αγνοούμενοι. Σχεδόν 20 χρόνια πριν προηγήθηκε ο ποδοσφαιρικός διαχωρισμός του νησιού. Το ενοποιημένο πρωτάθλημα, διεξάγονταν στην Κύπρο μέχρι το 1995, όταν οι ομάδες των δύο πλευρών υποχρεώθηκαν να διαχωριστούν και να συμμετέχουν σε ξεχωριστά πρωταθλήματα.

Από τότε αρκετές προσπάθειες έχουν γίνει με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ) αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δε βρέθηκε το κοινό σημείο για να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των Τούρκων και να υπάρξει και πάλι ενοποίηση της Κύπρου. Όλες οι διπλωματικές προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Μέχρι που βρέθηκε κοινός δρόμος μέσα από τον αθλητισμό.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κύπρου και η αντίστοιχη (μη αναγνωρισμένη από τη ΦΙΦΑ) του ψευδοκράτους, ξεκίνησαν συζητήσεις για την ένωση τους. Ενιαίο πρωτάθλημα και εθνική ομάδα, είναι ο στόχος τους. Μετά από συζητήσεις που κράτησαν πολλούς μήνες, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει στο μοντέλο που θα εφαρμοστεί.
Ο πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας, Κωστάκης Κουτσοκουμνής και ο ομόλογος του από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, Χασάν Σέρτογλου ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν το σχέδιο στον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Σεπ Μπλάτερ. Μετά από δεκαετίες διαφορών και αγεφύρωτων χασμάτων μεταξύ των δύο πλευρών, το ποδόσφαιρο φαίνεται πως θα γίνει ο λόγος για την ενοποιήση του νησιού. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά σημεία στα οποία δε φαίνεται να υπάρχει συμφωνία όμως όπως αναφέρουν και οι δύο πλευρές, είναι έτοιμες να κάνουν υποχωρήσεις για να γίνουν βήματα… μπροστά.

Στις 5 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι των δύο ομοσπονδιών θα βρεθούν στη Ζυρίχη για να παρουσιάσουν το σχέδιο κατόπιν πρόσκλησης του Σεπ Μπλάτερ. Όπως αναμένεται στο τέλος των συζητήσεων θα υπογραφεί μνημόνιο για τα βήματα που θα ακολουθηθούν από τις δύο πλευρές προκειμένου να γίνει δεκτή η ένταξη της ενιαίας ομοσπονδίας Κύπρου, τόσο από τη ΦΙΦΑ όσο και από την ΟΥΕΦΑ. Σε περίπτωση που το σχέδιο ολοκληρωθεί, θα αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα και για την πολιτική ενοποίηση του νησιού και την επιστροφή του στο καθεστώς που υπήρχε πριν από την τουρκική εισβολή του 1974.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/