Connect with us

STORY

Ο Κολόμβος της Ελλάδας

Published

on

Γέμισε το διαδίκτυο με blogs που σού προσφέρουν τη δυνατότητα να μάθεις την προέλευση του επιθέτου σου… Από προέρχεται το επώνυμο, τι σήμαινε, ίσως και γιατί το κουβαλάς μαζί σου στην πορεία της ζωής σου… Υπάρχουν, όμως, επίθετα που εξακολουθούν να αποτελούν γρίφο για κάθε είδους αναλυτές. Ποιος μπορεί να δώσει την ετυμολογία για το επώνυμο «Κολόμβος» όταν εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για την προέλευση του… πάτερ φαμίλια, του Χριστόφορου Κολόμβου;

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

«Η καταγωγή του Κολόμβου είναι αντικείμενο διαφωνίας και πολλές περιοχές διεκδικούν την προέλευσή του. Η πιο αποδεκτή θέση ωστόσο είναι ότι γεννήθηκε στη Γένοβα. Τα βασίλεια της ισπανικής Αραγωνίας, της ισπανικής Γαλικίας, η Πορτογαλία και το ελληνικό νησί της Χίου διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την καταγωγή του. Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η άποψη ότι ο Κολόμβος καταγόταν από την Ιταλία αλλά υπήρχε και η άποψη ότι οι πρόγονοί του κατάγονταν από τη Χίο και μετανάστευσαν στην Ιταλία τροποποιώντας το όνομα», αναφέρουν οι διάφορες ιντερνετικές εγκυκλοπαίδειες για τον πασίγνωστο θαλασσοπόρο που συνέδεσε την παρουσία του στη γη με την ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου. Πού να βγάλουμε άκρη με τον Χριστόδουλο Κολόμβο; Ούτε ο διεθνής πολίστας του Ολυμπιακού, άλλωστε, κατάφερε να απαντήσει στα ερωτήματα για την προέλευση του επιθέτου του. Ξέρει ότι το μικρό όνομα το πήρε από τον παππού του, τον πατέρα της μητέρας του. Για το επώνυμο, όμως, θα πρέπει να ψάξει στα βάθη της κεφαλλονίτικης ιστορίας, καθώς ο άλλος παππούς του, ο Γιάννης έλκυε την καταγωγή του από το νησί του Ιουνίου.

«Μπορεί να το αποκτήσαμε και από κάποιο παρατσούκλι, όπως συνέβαινε παλιά», ήταν η λογική απάντηση που έδωσε στον Χριστόδουλο ο πατέρας του όταν εκφράστηκαν οι πρώτες απορίες. Ένα παιδί, βέβαια, σπάνια αποδέχεται τη λογική, αλλά και τι άλλο μπορούσε να κάνει ο νεαρός πολίστας που αυτές τις ημέρες προσπαθεί να ανακαλύψει τη δική του Γη της επαγγελίας στη Βουδαπέστη, πατρίδα της ευρωπαϊκής υδατοσφαίρισης. Με την Εθνική ομάδα πόλο, ο Χριστόδουλος κυνηγάει το όνειρο ενός μεταλλίου όπως ο Χριστόφορος έψαχνε να βρει νέους κόσμους, άγνωστους στην εποχή του.

Στην ελληνική οικογένεια Κολόμβου, πάντως, λείπει ο ένας Χριστόφορος. Αν και «όποιος με γνωρίζει, μετά από την ερώτηση για το επίθετό μου, με φωνάζει Χριστόφορο. Ίσως επειδή του έρχεται πιο εύκολα ο συνδυασμός», υποστηρίζει ο 26χρονος φουνταριστός που άφησε πριν από πέντε χρόνια την Πάτρα, στην οποία γεννήθηκε για ένα άλλο λιμάνι, τον Πειραιά. Λες και το ΄χει στο DNA του! Βρε, μπας και;..

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/