Connect with us

STORY

Ο πατριάρχης του στίβου

Published

on

Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κλασικού αθλητισμού. Ο αείμνηστος Νίκος Ζαχαριάδης ήταν ο πατριάρχης του στίβου , δημιουργώντας εκατοντάδες πρωταθλητές και εμπνέοντας χιλιάδες νέους και νέες να στραφούν στον αθλητισμό. Αύριο στο Καυτανζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκης διοργανώνεται το 5ο τουρνουά αγώνων στίβου «Νίκος Ζαχαριάδης» για να τιμηθεί η μνήμη του που έφυγε από τη ζωή πριν από 15 χρόνια.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, ο Νίκος Ζαχαριάδης (δεξιά στη φωτογραφία) υπήρξε πάνω απ’ όλα ένας αληθινός λάτρης του αθλητισμού, ο οποίος ενέπνευσε χιλιάδες νέους και νέες να ασχοληθούν με τον στίβο και να τον αγαπήσουν ως τρόπο ζωής. Ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος, ο «πατριάρχης» όπως ονομάστηκε του στίβου της Θεσσαλονίκης, που μετέδιδε το μεράκι και την αγάπη του στους αθλητές, παροτρύνοντάς τους να γυμναστούν με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο, λέγοντας ιστορίες, ανέκδοτα και αγκαλιάζοντάς τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Άλλωστε επί 42 ολόκληρα χρόνια υπήρξε ένας ακούραστος εργάτης του ΓΣ Ηρακλής Θεσσαλονίκης, τον οποίο υπηρέτησε πιστά από το 1953 ως το 1996, διδάσκοντας ήθος σε πέντε γενιές αθλητών.
Γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1926 στις Τζιτζιφιές και δύο χρόνια αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε οριστικά στη Θεσσαλονίκη. Το 1940, παραμονές του ξεσπάσματος του Β’ παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα, γνώρισε και ερωτεύτηκε τον στίβο, στο παλιό στάδιο της σημερινής πλατείας Χημείου της Θεσσαλονίκης. Μετά τον πόλεμο, στις 25 Μαρτίου 1945, αγωνίζεται για πρώτη φορά και αναδεικνύεται τρίτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου, στο αγώνισμα των έξι χιλιομέτρων. Το 1948 τον διεκδίκησαν ο Παναθηναϊκός και ο Πανιώνιος προσφέροντάς του επαγγελματική αποκατάσταση, όμως ο Απόστολος Κοσμόπουλος τον κράτησε για πάντα στον Ηρακλή, λέγοντάς του το ιστορικό, «Εσύ ανήκεις στον σύλλογο και στη Θεσσαλονίκη». Ως αθλητής διακρίθηκε στα 200 μέτρα, στα 400μ., στα 800μ., στο μήκος και στο τριπλούν. Ως προπονητής, εξελίχθηκε στον στυλοβάτη των αγωνιστικών επιτυχιών του πολυαγαπημένου του Ηρακλή, τον οποίο οδήγησε σε πλήθος τίτλων στα πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου. Μα πάνω απ’ όλα ήταν ένας άνθρωπος της προσφοράς, που έδινε τα πάντα στους αθλητές του. «Πάντα ήταν κοντά στους αθλητές. Ερχόταν στο στάδιο τα χαράματα και έφευγε όταν νύχτωνε. Τόσο πολύ αγαπούσε τον στίβο», είπε κάποτε χαρακτηριστικά για εκείνον μία από τις πολλές «κόρες» που απέκτησε ως προπονητής, η χρυσή Ολυμπιονίκης του 1992, Βούλα Πατουλίδου. Άλλωστε ο θρυλικός «κυρ Νίκος» ήταν περήφανος για όλα τα «παιδιά» του (Τάκης Πατρώνης, Θανάσης Μπαμπαλιάρης, Πλούταρχος Σαρασλανίδης κ.α.), όπως είχε δηλώσει λίγο πριν φύγει για πάντα από τη ζωή, την 1η Σεπτεμβρίου 1999, από οξύ πνευμονικό οίδημα:
«Δε γνωρίζω αν υπήρξα μεγάλος προπονητής. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν μεζούρες και χρονόμετρα να το αποδεικνύουν, και αφήνω να ασχοληθεί μ’ αυτό κάποτε η αθλητική μας ιστορία. Όμως, θέλω να πιστεύω ότι υπήρξα τουλάχιστον άνθρωπος που αγαπούσα και λάτρευα τους αθλητές μου. Δεν είναι αλήθεια ότι έχω μονάχα μία κόρη. Διότι στον αθλητισμό απέκτησα εκατοντάδες κόρες και γιους και αμέτρητους φίλους. Δεν έχω πια προσδοκίες και όνειρα για το μέλλον, μαζεύω μόνο τα δάκρυα από τα μάτια μου, που συνεχώς κυλάνε στα στήθια μου όταν κι όπου σας αντικρίζω…».

Οι αγώνες
Η πρώτη διοργάνωση αγώνων στίβου «Νίκος Ζαχαριάδης» διεξήχθη στις 27/06/2010, με την πρωτοβουλία του συνδέσμου βετεράνων αθλητών στίβου του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης, που φέρει το όνομα του μεγάλου δάσκαλου, σε συνεργασία με την «ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης». Ακολούθησαν τέσσερις διαδοχικές διοργανώσεις που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, με τους αγώνες να γίνονται πλέον ένας θεσμός στα αθλητικά δρώμενα της πόλης. Τα φετινά, πέμπτα «Ζαχαριάδεια» θα λάβουν χώρα αύριο (7/6), μεταξύ 17:00 και 21:00 μ.μ., και αποτελούν μία συνεργασία του «ΜΑΣ Αετός», του «ΓΣ Ηρακλής» και της «ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης», με την οικονομική υποστήριξη του συνδέσμου βετεράνων αθλητών στίβου του Ηρακλή. Οι αγώνες θα περιλαμβάνουν αγωνίσματα στις κατηγορίες ανδρών, εφήβων, παίδων, παμπαίδων, γυναικών, κορασίδων και παγκορασίδων, με τη συμμετοχή σπουδαίων αθλητών από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

sportsfeed.gr

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/