Connect with us

INTERVIEW

Ο προπονητής της πρώτης

Published

on

Ο Γιώργος Βαρβεράκης είναι ο προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδηλασίας των ΑμεΑ η οποία έφερε την πρώτη πρόκριση για το Ρίο. . Πρώτη από όλα τα αθλήματα. Παραολυμπιακά και μή. Για το λόγο αυτό αλλά και για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην ποδηλασία των ΑμεΑ μας μίλησε ο ίδιος αφήνοντας υποσχέσεις για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.

συνέντευξη Αριστομένης Νικολόπουλος
[email protected]

Ο Γιώργος Βαρβεράκης, είναι επαγγελματίας προπονητής ποδηλασίας τα τελευταία 14 χρόνια. Ξεκίνησε από την ομάδα του ΠΟΗ Κάστρου στο Ηράκλειο Κρήτης σαν προπονητής στις μικρές κατηγορίες. Με την ποδηλασία των ατόμων με αναπηρία ασχολείται τα τελευταία πέντε χρονιά ως ομοσπονδιακός προπονητής, δημιουργώντας μια άκρως ανταγωνιστική. Επί των ημερών του Βαρβεράκη η ποδηλασία των ΑμεΑ παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθιση στην Ελλάδα. Η Εθνική εξαιρετική εμφάνιση πρόσθεσε άλλη μια επιτυχία για τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου που έγινε στο Γκρίνβιλ των Ηνωμένων πολιτειών.

Κόουτς συγχαρητήρια για την παρουσία της ομάδας στο παγκόσμιο. Αν μη τί άλλο πρόκειται για σημαντική επιτυχία.
Ευχαριστούμε. Στο τάντεμ γυναικών του «Τάλως» με τις Αδαμαντία Χαλκιαδάκη και Ηρώ Μηλάκη οδηγό κατέλαβε τη 8η θέση στον αγώνα αντοχής 81.6 χιλιομέτρων με χρόνο 2:08.32 σε έναν αγώνα που κρίθηκε στις λεπτομέρειες και στο τελικό σπριντ για την ανάδειξη του νικητή. Το επίπεδο ήταν τόσο υψηλό και ο αγώνας αμφίρροπος μέχρι το τελευταίο μέτρο που εννέα πληρώματα έφτασαν μαζί στη γραμμή τερματισμού με τις αθλήτριες μας να παίρνουν την 8η θέση αφήνοντας στην 9η τις Καναδές χρυσές Παραολυμπιονίκες του Λονδίνου. Το ελληνικό πλήρωμα και στην ατομική χρονομέτρηση 24.9 χιλιομέτρων κατέλαβε τη 10η θέση με χρόνο 38.51΄΄ κάνοντας μια καταπληκτική επίσης κούρσα και πιστοποιώντας για άλλη μια φορά ότι βρίσκονται στην ελίτ του αθλήματος παγκοσμίως.
Επίσης η Κοροκίδα Δήμητρα του σωματείου «ΠΑΣΚΑ» στην πρώτη της συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα έκανε πολύ καλές εμφανίσεις και κατέλαβε τη 12η θέση στην αντοχή 51 χιλιομέτρων και επίσης τη 13η θέση στην ατομική χρονομέτρηση 16.6 χιλιομέτρων με χρόνο 58.45΄΄.

Επιτεύχθηκε ο στόχος που είχατε θέσει;
Σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα στόχος μας δεν ήταν άλλος από το μπορέσουμε να πλασαριστούμε στην πρώτη δεκάδα για να πάρουμε βαθμούς στην προσπάθεια που κάνουμε για πρόκριση στους Παραολυμπιακούς του Ρίο 2016. Με την 8η και 10η θέση που πήραμε και τους 32 επιπλέον βαθμούς που προστέθηκαν στη χώρα μας, φτάσαμε τους 100 στη συνολική συγκομιδή μας και βρισκόμαστε στις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης, χάρη στις επιδόσεις των αθλητών μας μέχρι σήμερα, που μας δίνουν με βεβαιότητα μια πρόκριση γυναικών για τους Παραολυμπιακούς αγώνες. Όσον αφορά τους άνδρες μπορέσαμε να διατηρήσουμε τη θέση μας μπροστά από τη Λετονία και τη Κροατία κερδίζοντας ακόμα ένα εισιτήριο. Επίσημες ανακοινώσεις για τις θέσεις θα έχουμε στο τέλος του έτους οπότε θα δοθούν και τα πρώτα εισιτήρια για τις κορυφαίες χώρες ανά ήπειρο. Είχαμε προετοιμαστεί πολύ καλά και σκληρά και όλα τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να πετύχουμε και σε αυτή την αποστολή και πράγματι το κατάφεραν με τον καλύτερο τρόπο.

Επόμενη διοργάνωση;
Ο αγώνας στο Βελιγράδι, στις 21 Σεπτεμβρίου που και εκεί ο σκοπός είναι η συγκέντρωση βαθμών.

Η ελληνική ποδηλασία ΑμεΑ θρήνησε μαι σημαντική απώλεια, αυτή του Γιώργου Σηφάκη. Εκείνη την περίοδο είχες και εσύ ένα ατύχημα το οποίο όμως δε σε κράτησε μακριά από την ομάδα
Είχα ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα μερικές μέρες μετά το ατύχημα του Γιώργου με κίνδυνο να χάσω ακόμα και το πόδι μου. Κινούμαι με πατερίτσες και σαφώς δεν θα μπορούσα να μείνω μακριά από τους αθλητές μου. Και τα παιδιά με είχαν ανάγκη αλλά και εγώ για να βοηθήσω όσο μπορώ.
Ο θάνατος του Γιώργου ήταν ένα τραγικό περιστατικό που μας χάραξε την ζωή. Ειδικά σε εμάς που ήμασταν πολύ κοντά, μας έκανε να αισθανθούμε και αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα και να δούμε την ζωή με διαφορετικό τρόπο. Ο Γιώργος έφυγε κάνοντας αυτό που αγαπούσε περισσότερο, αθλητισμό, και είναι χρέος μας τώρα πια να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά για την ανάπτυξη του αθλητισμού και ειδικότερα της ποδηλασίας στη χώρα μας για τα άτομα με αναπηρία. Ο αθλητισμός είναι κίνητρο και μπορεί να αλλάξει την ζωή ενός ατόμου είτε έχει αναπηρία είτε δεν έχει.

Είσαι πολλά χρόνια στο άθλημα. Η ποδηλασία των ΑμεΑ σε τι επίπεδο βρίσκεται;
Η ποδηλασία πλέον έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο και είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε διοργάνωση γιατί δουλεύουμε σωστά, οργανωμένα και οι αθλητές μας όλοι, γυναίκες και άνδρες, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να βελτιωθούν. Θεωρώ ότι συνεχίζοντας με την ίδια συνέπεια την προσπάθειά μας θα μπορέσουμε να κερδίσουμε και άλλες θέσεις για το Ρίο αλλά και μεγαλύτερες διακρίσεις για τη χώρα μας σε κάθε διοργάνωση.

Είχατε συμπαραστάτες στην προσπάθεια σας;
Ναι και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την ομοσπονδία μας, ΕΟΑΜ ΑμεΑ, από το δσ, την τεχνική επιτροπή και όλους τους συνεργάτες, γιατί σε μια χρονική περίοδο πολύ δύσκολη όπως αυτή που διανύουμε με πολύ κόπο, αγάπη και μεράκι, έχουν καταφέρει να προσφέρουν στους αθλητές μας ότι χρειάζονται και κυρίως την ευκαιρία να αγωνιστούν και να πετύχουν διακρίσεις για τη χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικά και τους χορηγούς της ομοσπονδίας μας. Τον ΟΠΑΠ και τον όμιλο «Υγεία» που στέκονται κοντά στον αθλητισμό των ΑμεΑ .

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/