Connect with us

OLYMPICS

Παρουσιαστής του κέρλινγκ

Published

on

Ο θρύλος του “Anchorman” Ron Burgundy, κατά κόσμον Γουίλ Φερέλ, ξαναζεί! Αυτή τη φορά όμως όχι στα πλατό του φανταστικού τηλεοπτικού σταθμού “KVWN-TV Channel 4” του Σαν Ντιέγκο των ‘70s, αλλά στον παγωμένο Καναδά του σήμερα! Μπερδευτήκατε;

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Σύμφωνα με το κείμενο-εξαγγελία που εμφανίζεται στην αρχή της κωμωδίας του 2004 «Ο Παρουσιαστής: Ο Θρύλος του Ron Burgundy», η ταινία είναι «Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Μόνο τα πρόσωπα, τα μέρη και τα γεγονότα έχουν αλλαχθεί»! Αυτή τη φορά όμως το γεγονός είναι πέρα για πέρα αληθινό, καθώς ο διάσημος Αμερικανός κωμικός, ενσαρκώνοντας τον φημισμένο ρόλο του παρουσιαστή ειδήσεων, πρόκειται να καλύψει τα επίσημα δοκιμαστικά της Ολυμπιακής εθνικής ομάδας του Καναδά στο αγώνισμα του κέρλινγκ.

Για όσους δεν το έχουν ξανακούσει στη ζωή τους, το κέρλινγκ είναι το χειμερινό εκείνο αγώνισμα που προσομοιάζει με… σκούπισμα στον πάγο. Τα δοκιμαστικά, που φέρουν τον εντυπωσιακό τίτλο «Ο βρυχηθμός των δαχτυλιδιών» (“The Roar of the Rings”), θα διαρκέσουν μία ολόκληρη εβδομάδα, κατά την οποία ο Φερέλ (ως Burgundy) θα σπικάρει τους αγώνες για λογαριασμό του -υπαρκτού- καναδικού τηλεοπτικού σταθμού “TSN”, από τη γραφική πόλη Γουίνιπεγκ της Μανιτόμπα, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Κυριακή! Βέβαια… καλή η πλάκα, αλλά επειδή χρειάζονται και γνώσεις επί του όχι και τόσο συνηθισμένου αυτού σπορ, ο Burgundy θα έχει τον ρόλο βοηθού σχολιαστή του δημοσιογράφου και γνώστη του αντικειμένου, Βικ Ράουτερ, γνωστού και ως «Η φωνή του καναδικού κέρλινγκ».

Όπως ήταν αναμενόμενο, στη συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε από το κανάλι για την προώθηση της εκδήλωσης, ο Φερέλ, ντυμένος με το παλιομοδίτικο, πορφυρό σακάκι που επιτάσσει ο ρόλος του (Burgundy είναι το μπορντό χρώμα), φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του, με ένα λογύδριο εξαιρετικής σύλληψης και παράνοιας! «Σημαδεμένος από τους θεούς της τηλεόρασης και τοποθετημένος σε αυτή τη λαμπερή, πράσινη σφαίρα, σαν ένα χρυσό αυγό πάνω σε άχυρο, διαλεγμένος σαν ένα ακάθαρτο τσακάλι από τον ίδιο τον Νώε, αποδέχομαι το ιερό καθήκον που μου αναθέτετε και φωνάζω με μία πολεμική ιαχή αντάξια της αγάπης και της σοφίας σας. Και αυτή η ιαχή είναι, ‘Γουίνιπεγκ, ετοιμάσου να βάψεις την πόλη βουργουνδί!’».

Όμως και ο Ράουτερ δεν πήγε πίσω, αποκαλύπτοντας τη χιουμοριστική πλευρά του χαρακτήρα του, αναφερόμενος στον Burgundy: «Είναι μεγάλη τιμή το να συνεργαστώ με έναν τόσο αξιόλογο συνάδελφο. Είμαι πολύ μεγάλος θαυμαστής της δουλειάς του. Ποιος είπαμε ότι είναι;».
Και επειδή ως γνωστόν όλα στις Η.Π.Α. είναι μπίζνες, η επιλογή του Φερέλ για την προβολή των Ολυμπιακών δοκιμαστικών κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, αφού στις 20 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες το δεύτερο μέρος της ταινίας, με τίτλο «Ο Παρουσιαστής 2: Ο Θρύλος συνεχίζεται».

Κέρλινγκ, αυτός ο άγνωστος
• Το κέρλινγκ (curling) είναι ομαδικό άθλημα, που παρουσιάζει ομοιότητες με τα παιχνίδια bowls (σαν βώλοι-γκαζές, σε μεγέθυνση) και shuffleboard. Παίζεται από δύο ομάδες, αποτελούμενες από μία τετράδα παικτών η καθεμιά σε ένα ορθογώνιο στρώμα από πάγο, ο οποίος είναι παρασκευασμένος με ιδιαίτερη προσοχή. Οι ομάδες γυρίζουν σέρνοντας στον πάγο βαριές πέτρες με λεία επιφάνεια από γρανίτη με σειρά ομόκεντρων κύκλων προς τον στόχο τους, που ονομάζεται “σπίτι” (house). Δύο άτομα με σκούπες συνοδεύουν τους συμπαίκτες. Το σκούπισμα εξυπηρετεί στο να λειανθεί ο πάγος από τους πολλούς μικρούς κρυστάλλους που εμποδίζουν την πέτρα να ολισθαίνει. Κάθε αγώνας περιλαμβάνει 10 innings (ή ends). Για κάθε πέτρα που είναι πιο κοντά στον μπλε, κεντρικό κύκλο (tee) κερδίζει ένα πόντο η κάθε ομάδα. Στόχος είναι να φέρει η ομάδα τις περισσότερες πέτρες κοντά στο κέντρο. Η περίπλοκη φύση του αθλήματος έκανε ορισμένους να αναφέρονται σε αυτό ως «σκάκι πάνω στον πάγο».
• Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Κέρλινγκ (WCF) ιδρύθηκε το 1966.
• Πατρίδα του αγωνίσματος θεωρείται η Σκοτία, όπου μετρά 5 αιώνες συνεχούς παρουσίας.
• Είναι επίσημα άθλημα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1998. Είναι επίσης άθλημα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (κέρλινγκ με αμαξίδιο).
[youtube id=”-xFxC-JgWtk” width=”620″ height=”360″]

Γουίλ Φερέλ και σπορ
Ο 46χρονος κωμικός δεν είναι καθόλου ξένος με τον αθλητισμό και ιδίως με το αγαπημένο του μπάσκετ. Φανατικός οπαδός των Λος Άντζελες Λέικερς, ο Φερέλ δεν χάνει ευκαιρία να παρακολουθήσει τους αγαπημένους του «Λιμνανθρώπους» και μάλιστα court side, δηλαδή από τις πιο προνομιούχες θέσεις του “Staples Center”, μία ανάσα από το παρκέ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι διαθέτει και πτυχίο με αντικείμενο “Sports Broadcasting & Information” από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC), ενώ έχει δηλώσει οπαδός των Τσέλσι και Ίπσουιτς στην Αγγλία. Όπως είναι φυσικό, έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες με θέμα αθλητικό, αν και στο πιο… γκροτέσκο!
“Kicking & Screaming” («Προπονητής της συμφοράς» – 2005): Ο οικογενειάρχης Φιλ Γουέστον, θύμα του αυταρχικού και ανταγωνιστικού πατέρα του, αναλαμβάνει να προπονήσει μία παιδική ομάδα ποδοσφαίρου. Το “We are the champions” των Queen ως σάουντρακ δίνει τον απαραίτητο επικό τόνο σε μία ξεκαρδιστική κωμωδία.
“Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby” («Ο ελλεινός ιππότης της ασφάλτου» – 2006): Η ιστορία του οδηγού αγώνων ταχύτητας NASCAR, Ρίκι Μπόμπι, σε μία καταπληκτική παρωδία ανάλογων σοβαρών ταινιών (τύπου “Days of Thunder” με τον Τομ Κρουζ).
“Blades of Glory” («Ξεπατινάζ – 2007»): Ταινία με θέμα το καλλιτεχνικό πατινάζ, όπου ο Φερέλ αναγκάζεται να συμμαχήσει με τον άσπονδο εχθρό του Τζίμι ΜακΈλροϊ (τον υποδύεται ο Τζον Χέντερ). Κοστούμια α λα Ζωζώ Σαπουντζάκη και πηγαίος αυτοσχεδιασμός (οι σεναριογράφοι δήλωσαν ότι το 90% από τις ατάκες του Φερέλ ήταν δικής του έμπνευσης…), βγάζουν άφθονο γέλιο… επί πάγου.
“Semi-Pro” («Άσχετμπολ» – 2008):
Παρωδία ταινιών με θέμα το μπάσκετ και ξεκάθαρη πηγή έμπνευσης την ταινία των ‘70s “The Fish that saved Pittsburgh”, με πρωταγωνιστές τους Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και “Dr. J” Τζούλιους Έρβινγκ. Η αφάνα του Φερέλ βγάζει μάτι, ενώ τον σιγοντάρει εξαιρετικά και ο έμπειρος μπασκετικά Γούντι Χάρελσον («Οι λευκοί δεν μπορούν να πηδήξουν»). Πάντως μετά το τέλος των γυρισμάτων, ο Φερέλ δήλωσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία του ταινία με θέμα τα σπορ…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/