Connect with us

OLYMPICS

Σκιέρ δίχως… χιόνι

Published

on

Ένας 19χρονος αθλητής με καταγωγή από το Ανατολικό Τιμόρ, ο Γκουτ Γκονσάλβες, έχει βάλει στόχο της ζωής του να εκπροσωπήσει τη χώρα του στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, σε τρεις μήνες. Για να το καταφέρει, ίδρυσε μέχρι και ομοσπονδία χιονοδρομίας σε ένα τόπο χωρίς χιόνι…

Του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Η μητέρα του κατάγεται από το Ανατολικό Τιμόρ και έγινε πρόσφυγας στις ταραχές του 1975. Ο πατέρας του είναι Γάλλος και του εμφύσησε την αγάπη για το σκι. Σήμερα, στα 19 του ο Γκονσάλβες θέλει να γίνει ο πρώτος αθλητής που θα εκπροσωπήσει το πολύπαθο κράτος σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όταν εξέφρασε ενδιαφέρον να εκπροσωπήσει το Τιμόρ στους Αγώνες του Σότσι, έμαθε ότι αυτό είναι ανέφικτο αν δεν ιδρυθεί πρώτα η σχετική ομοσπονδία χιονοδρομίας. Με τη βοήθεια της μητέρας του και ορισμένων φίλων τους κατάφερε να την ιδρύσει και να κερδίσει την αναγνώριση της παγκόσμιας ομοσπονδίας τον περασμένο Ιούνιο. Αφού επέλεξε τον εαυτό του ως τον μόνο κατάλληλο για προολυμπιακή προετοιμασία, ξεκίνησε προπονήσεις στην Αυστρία. Επειδή, όμως, δεν υπάρχουν χρήματα για να έχει δικό του προπονητή συμμετέχει στην προετοιμασία ενός γκρουπ με Ρουμάνες και Ισραηλινές αθλήτριες. Πλέον χρειάζεται μόλις λίγους πόντους σε αγώνες δεύτερης κατηγορίας ώστε να πάρει την πρόκριση για το Σότσι.

Πόλεμοι, θάνατοι και αναγέννηση
Το ανατολικό Τιμόρ βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας, έχει πληθυσμό 1,1 εκατομμύριο κατοίκους, επίσημη γλώσσα τα Πορτογαλικά και έκταση 15.077 τ.χλμ. Από το 16ο αιώνα έως το 1975 το νησί ήταν πορτογαλική αποικία. Εκείνη τη χρονιά εισέβαλε στο νησί η Ινδονησία και έως το 1999 υπήρξε εμπόλεμη κατάσταση με τους νεκρούς να φτάνουν τους 100.000 από δολοφονίες, πείνα και αρρώστιες. Το 2002 το Ανατολικό Τιμόρ απέκτησε την ανεξαρτησία του, ενώ το δυτικό κομμάτι του νησιού παραμένει περιφέρεια της Ινδονησίας. Το 2007 το Ανατολικό Τιμόρ απέκτησε τη δική του Ολυμπιακή Επιτροπή, ωστόσο έχει εκπροσώπηση στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2004. Πέρσι στο Λονδίνο έστειλε δύο αθλητές, τον Αουγκούστο Ράμος Σοάρες και την Χουβεντίτα Ναπολεάο, που έμειναν στις προτελευταίες των μαραθωνίων ανδρών και γυναικών αντίστοιχα.

Εθνική υπόθεση
Η πρόκριση του Γκονσάλβες στους Ολυμπιακούς του Σότσι έχει αναγορευτεί σε εθνική υπόθεση για το Ανατολικό Τιμόρ. Ο πρόεδρος της χώρας, Ταούρ Ματάν Ρουάκ συναντήθηκε μαζί του για να του πει ότι όλος ο πληθυσμός είναι μαζί του στην προσπάθεια που κάνει.
Όσο για τον ίδιο τον Γκονζάλβες το κίνητρό του είναι απλό. «Θέλω να δείξω ότι αυτή η χώρα δεν είναι μόνο για πολέμους και δυστυχίες. Έχει ξεκινήσει η δημιουργία μιας υπέροχης και πανέμορφης χώρας και εγώ θέλω να το αναδείξω αυτό…»

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/