Connect with us

STORY

Στίβος του δρόμου

Published

on

Μία από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες όλων όσων απλά βαριούνται να αθληθούν είναι ότι δεν έχουν τον χρόνο να πηγαίνουν σε γυμναστήρια, στάδια και άλλους εξειδικευμένους χώρους. Αν όμως αντί να πάνε εκείνοι στο στάδιο, ερχόταν… το ίδιο το στάδιο στους δρόμους της γειτονιάς τους; Αυτή ακριβώς είναι η ιδέα των “Street Athletics”, που καθημερινά κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο! Πλέον έχουν έρθει και στην Ελλάδα με τις σκυταλοδρομίες να κλέβουν την παράσταση.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Ο εμπνευστής
Θυμάστε τον Λίνφορντ Κρίστι; Ο κορυφαίος δρομέας ταχύτητας που ανέδειξε το Ηνωμένο Βασίλειο (αν και γεννημένος στη Τζαμάικα), με 3 Ολυμπιακά, 10 Πανευρωπαϊκά και 6 Παγκόσμια μετάλλια στο παλμαρέ του, εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 1999, μετά από 20 χρόνια λαμπρής καριέρας. Ωστόσο, η φλόγα του αθλητισμού παρέμεινε άσβεστη μέσα του. Έτσι, το 2005 γεννήθηκε η ιδέα των “Street Athletics”, ή «Στίβου των δρόμων», η οποία κατέκτησε αρχικά τους δρόμους του Μάντσεστερ. Όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος ο Κρίστι, όλα ξεκίνησαν από την παιδική συνήθεια του ίδιου να προκαλεί τα άλλα παιδιά να παραβγούν στο τρέξιμο: «Αν δεν το έκανα αυτό, δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα!».

Το όραμα
Σκοπός και αποστολή του φιλόδοξου πρότζεκτ ήταν να προσελκύσει στον αθλητισμό όσους περισσότερους νέους κάτω των 20 ετών γινόταν. Επιθυμία των ανθρώπων των “Street Athletics” ήταν να ενθαρρύνουν τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με αγώνες ταχύτητας 60μ. στον δρόμο, ανακαλύπτοντας τη χαρά της άθλησης και της ευγενούς άμιλλας μέσω του υγιούς ανταγωνισμού. Σύμφωνα με το σλόγκαν του προγράμματος, «Δεν χρειάζεσαι απολύτως τίποτα για να έρθεις και να πάρεις μέρος… μόνο η επιθυμία να ασχοληθείς ενεργά και να πραγματοποιήσεις τις φιλοδοξίες και τα όνειρά σου…».

Η μετουσίωση
Πολύ σύντομα το όραμα του Κρίστι μετουσιώθηκε σε πράξη, με χιλιάδες παιδιά και νέους δρομείς να κατακλύζουν τους δρόμους στις γειτονιές ολόκληρης της Αγγλίας. Το πρόγραμμα “Street Athletics” επισκέπτεται διάφορες πόλεις της χώρας από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, διοργανώνοντας κούρσες ταχύτητας 60 μ. για όλες τις ηλικίες. Στόχος των νεαρών αθλητών που προκρίνονται είναι ο μεγάλος τελικός της 10ης Σεπτεμβρίου, ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο στους δρόμους του Μάντσεστερ και συγκεκριμένα στην πλατεία Άλμπερτ Σκουέαρ, μπροστά από το επιβλητικό δημαρχείο της αθλητικής μητρόπολης του Βορρά.

Η εξέλιξη
Και επειδή κάθε καλή ιδέα συνήθως… γεννάει κι άλλες, η ιδέα του στίβου στους δρόμους μεγάλωσε, λαμβάνοντας εθνικές διαστάσεις και προσελκύοντας μεγάλα ονόματα του στίβου. Έτσι, το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου του 2009 διοργανώθηκαν οι πρώτοι “BT Great CityGames” στους δρόμους του Μάντσεστερ, με τη συμμετοχή σούπερ σταρ όπως οι Γιουσέιν Μπολτ, Μο Φάρα, Τζέισον Ρίτσαρντσον και πολλών άλλων, οι οποίοι έφεραν τον απλό κόσμο σε επαφή με τον κλασικό αθλητισμό, μακριά από τυποποιημένα στάδια, αλλά κυριολεκτικά… στον δρόμο. Αυτό ήταν! Η ιδέα κέρδισε μεμιάς τους πάντες και έγινε άμεσα θεσμός. Ήδη η διοργάνωση βρίσκεται στον 5ο της χρόνο, και η συμμετοχή αναμένεται να είναι φέτος μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, με 20.000 θεατών να εκτιμάται ότι θα κατακλύσουν στις 17 και 18 Μαΐου τους δρόμους της πόλης για να απολαύσουν ορισμένα από τα σπουδαιότερα ονόματα του παγκόσμιου αθλητισμού. Για πρώτη φορά μάλιστα θα συμμετάσχουν στους αγώνες και πρωταθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων. Εκτός από την πόλη του Μάντσεστερ, οι αγώνες διοργανώνονται από το 2009 και στο Νιούκαστλ, με την επωνυμία “Great North CityGames”, με τους φετινούς να λαμβάνουν χώρα στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.

Μπακού 2015
Η ακαταμάχητη γοητεία και αμεσότητα των “Street Athletics” δεν άφησαν ασυγκίνητους τους ανθρώπους της IAAF και των ανθρώπων του στίβου γενικότερα. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας των εργασιών της 42ης Γενικής Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών που έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο στη Ρώμη, η ιδέα του «Στίβου των δρόμων» θα μεταφερθεί αυτούσια στους 1ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, που θα διεξαχθούν στις 12-28 Ιουνίου 2015. Εκτός από τις κούρσες ταχύτητας και μέσων αποστάσεων, το καλεντάρι των Αγώνων αποφασίστηκε να περιλαμβάνει και άλλα προσφιλή στο κοινό αγωνίσματα, όπως το άλμα εις ύψος και το άλμα επί κοντώ. Μία ακόμη απόδειξη ότι το κίνημα των “Street Athletics” δυναμώνει όλο και περισσότερο, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/