Connect with us

ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2014

Στατιστική αποθέωση

Published

on

Εντυπωσιακά γκολ α-λα-Μάρκο φαν Μπάστεν, «ιπτάμενες» κεφαλιές, οι ιδιοφυείς Μέσι και Νεϊμάρ στα καλύτερά τους , βροχή από ανατροπές και ποικιλία στο σκοράρισμα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Το μουντιάλ της Βραζιλίας εξελίσσεται χωρίς αμφιβολία στο κορυφαίο όλων των εποχών και, πέρα από συναισθηματισμούς και εντυπώσεις, ακόμη και οι αριθμοί μοιάζουν να δικαιώνουν τη συγκεκριμένη άποψη.

του Νίκου Κούδα [email protected] follow me @nkoudas

Αν και μόλις ολοκληρώσαμε τη φάση των ομίλων, με τη διοργάνωση να ξεκινάει ουσιαστικά από σήμερα, αρχής γενομένης με τα νοκ άουτ παιχνίδια της φάσης των «16», το παγκόσμιο κύπελλο έχει καταφέρει να κλέψει τις καρδιές των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Μια ματιά στη στατιστική, μας εξηγεί το γιατί…

01.
Γιορτή των γκολ
Αποτελούν την πεμπτουσία του παιχνιδιού και ευτυχώς τα βλέπουμε και με το παραπάνω στη Βραζιλία. Η φάση των ομίλων αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγική, καθώς στα πρώτα 48 παιχνίδια σημειώθηκαν 136 τέρματα, που αναλογούν στον εξωπραγματικό μ.ο. των 2,83 γκολ/ανά αγώνα! Για να βρούμε αντίστοιχη επίδοση, θα πρέπει να ανατρέξουμε στη διοργάνωση της Σουηδίας, το 1958 (91 γκολ σε 27 αγώνες, μ.ο. 3,37).

02.
Νίκες στην εκπνοή
Όσο σκληρό κι αν είναι για μία ομάδα να χάνει στο τέλος ενός αγώνα, η αλήθεια είναι ότι λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με τη συγκίνηση που προσφέρει ένα ποδοσφαιρικό… buzzer beater. Το μουντιάλ της Βραζιλίας μας έχει προσφέρει απλόχερα και αυτό το στοιχείο, αφού στα 48 παιχνίδια των ομίλων, επτά αγώνες κρίθηκαν στα τελευταία πέντε λέπτα της αναμέτρησης – αριθμός ρεκόρ σε σύγκριση με όλες σχεδόν τις διοργανώσεις του παρελθόντος. Ας είναι καλά η Εθνική μας…

03.
Γκολ και από τις δύο αντιπάλους
Όσο χορταστικά κι αν είναι τα παιχνίδια με μεγάλο σκορ, παρόλα αυτά δεν είναι και τόσο ενδιαφέροντα όταν η μπάλα καταλήγει μονίμως στην εστία της μίας αντιπάλου. Ευτυχώς στα γήπεδα της Βραζιλίας η υπόθεση γκολ χαρακτηρίζεται από… αμοιβαιότητα, καθώς το ποσοστό των αγώνων όπου σκόραραν και οι δύο ομάδες ανήλθε σε 56%, επίδοση που αποτελεί ισοφάριση του σχετικού ρεκόρ που κρατούσε από το μουντιάλ του 1982. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος στα 10 προηγούμενα παγκόσμια κύπελλα ήταν 47%, με χαμηλότερο το 38% του 2006 και του 1974, που κατά σύμπτωση διοργανώθηκαν αμφότερα στη Γερμανία.

04.
Αμφίρροπα παιχνίδια
Το σασπένς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός πραγματικά καλού αγώνα και το φετινό μουντιάλ είναι βέβαιο ότι θα έκανε περήφανο τον μετρ του είδους, Άλφρεντ Χίτσκοκ (έστω και χωρίς την Αγγλία). Για του λόγου το αληθές, το 44% των πρώτων 48 παιχνιδιών κρίθηκαν στο ένα γκολ, στατιστικό που είχε να εμφανιστεί από το ιταλικό μουντιάλ του 1990.

05.
Απουσία ισοπαλιών
Ούτε νοκ άουτ να ήταν! Όσο περίεργο κι αν ακούγεται (λόγω των γνωστών… βολικών σκοπιμοτήτων), η συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών στη φάση των ομίλων ανέδειξαν τελικό νικητή, σε ποσοστό που έφτασε το εξωπραγματικό 82%! Έτσι, από τα 48 πρώτα παιχνίδια μόλις τα εννιά κατέληξαν σε ισοπαλία (πέντε λευκές, δύο με σκορ 1-1 και δύο με σκορ 2-2). Πριν από το φετινό μουντιάλ, το ψηλότερο ποσοστό νικών είχε σημειωθεί σε Ιταλία (1990) και ΗΠΑ (1994) αντίστοιχα, με το 78% των αγώνων να μη λήγουν ισόπαλα.

Όπως προκύπτει και από τη γλώσσα των αριθμών, παρότι το μουντιάλ της Βραζιλίας μοιράζεται αρκετές πρωτιές με προηγούμενες διοργανώσεις, αυτό που το κάνει τόσο ασυνήθιστα ιδιαίτερο και ξεχωριστό είναι η υπεροχή του σε μία ποικιλία πολλών και διαφορετικών παραμέτρων. Και το καλύτερο όλων; Βρισκόμαστε ακόμα στο ορεκτικό…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/