Connect with us

STORY

4 γενιές πρωταγωνιστών

Published

on

Η φετινή Εθνική ομάδα μπάσκετ έχει μπολιάσει μέσα της τέσσερις φουρνιές παικτών που πρωταγωνίστησαν την περασμένη δεκαετία ως παίδες, έφηβοι ή νέοι και φιλοδοξούν να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο – κάποιοι ήδη το έχουν κάνει – να πρωταγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο.

του Γιώργου Συρίδη
[email protected]
follow me @GeoS31178

Ο αρχηγός της επίσημης αγαπημένης, Αντώνη Φώτσης είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης, στα 32 του χρόνια και ο μοναδικός από την φουρνιά των “80άρηδων” που πήρε την 3η θέση στο πανευρωπαϊκό Εφήβων στη Βάρνα το 1998 με παίκτες όπως ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος (είχε σκοράρει 40 πόντους στον μικρό τελικό με τη Λετονία!), ο Μανόλης Παπαμακάριος.
Η Εθνική Νέων πανηγύρισε στις 4 Αυγούστου 2002 την πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κερδίζοντας στο Βίλνιους την Ισπανία με 77-73. Μέλη της ομάδας τότε που και σήμερα είναι στην Εθνική ήταν οι Νίκος Ζήσης (11π.), Βασίλης Σπανούλης (21π.), Κώστας Καϊμακόγλου (8π.) και Γιάννης Μπουρούσης. Αυτή η φουρνιά των γεννημένων το 1982 και 1983 σταθερά έδωσε παίκτες όλα αυτά τα χρόνια στην Εθνική Ανδρών…
Η επόμενη πετυχημένη φουρνιά του ελληνικού μπάσκετ είναι οι “84άρηδες”, που μπορεί να μην κέρδισαν χρυσό μετάλλιο σε κάποια διοργάνωση, αλλά είχαν δύο τρίτες θέσεις (Παγκόσμιο Εφήβων, Ευρωπαϊκό Εφήβων) και μία δεύτερη θέση (Παγκόσμιο Νέων). Ο Κώστας Βασιλειάδης και ο Στράτος Περπέρογλου ήταν πρωταγωνιστές τότε και παρόντες σήμερα στην Εθνική ομάδα, όπως φυσικά και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης και – με μικρότερη συμμετοχή – οι ’85 γεννηθέντες Γιώργος Πρίντεζης και Ίαν Βουγιούκας. Αν ήταν και ο Σχορτσανίτης στην φετινή ομάδα αυτή η φουρνιά θα είχε έξι παίκτες στην ανδρών!
Δίχως αμφιβολία η πιο πετυχημένη “γενιά” των τελευταίων ετών στις μικρές Εθνικές ομάδες είναι οι “90άρηδες”. Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Σλούκας, Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Κατσίβελης, αλλά και ο τραυματίας φέτος Βαγγέλης Μάντζαρης υπήρξαν μέλη ομάδων σε Εθνικές Εφήβων και Νέων που κέρδισαν χρυσά μετάλλια στα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ασημένια μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα! Σήμερα καλούνται να αποδείξουν ότι και ως άνδρες έχουν τα φόντα να φέρουν στο ελληνικό μπάσκετ κι άλλα μετάλλια. Παπανικολάου και Σλούκας έκαναν την αρχή εδώ και δύο χρόνια, ακολουθούν φέτος και οι υπόλοιποι. Σε αυτή τη φουρνιά ανήκει και ο Βασίλης Καββαδάς, που καλύπττει το κενό του τραυματία Σχορτσανίτη.
Την σύνθεση της φετινής Εθνικής συμπληρώνει – αν και θα είναι σίγουρος στην 12αδα – ο Μάικ Μπράμος, παιδί που έμαθε μπάσκετ στην Αμερική, αλλά απέδειξε φέτος στον Παναθηναϊκό ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλό επίπεδο.
Ο Αντρέα Τρινκιέρι έχει να διαχειριστεί τέσσερις γενιές του ελληνικού μπάσκετ, οι οποίες η μία συνδέεται άμεσα με την άλλη, γιατί οι περισσότεροι διεθνείς έχουν υπάρξει και είναι ακόμα συμπαίκτες και σε συλλογικό επίπεδο. Στόχος είναι ένα μετάλλιο στη Σλοβενία τον Σεπτέμβριο, εφικτός αν συγκρίνει κανείς τις ομάδες που θα βρεθούν εκεί και τη δυναμική τους. Προσοχή: Άλλο εφικτός στόχος, άλλο εύκολος στόχος. Εύκολος δεν είναι, κάθε άλλο…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/