Connect with us

STORY

Τι εστί UCK, τότε και τώρα

Published

on

Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, με αφορμή μία φωτογραφία που ανέρτησε στην προσωπική του σελίδα ο Αλβανός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Έργκις Κάτσε. Ο ντόρος έχει να κάνει με την αναφορά στον UCK κυρίως αλλά και τα σχόλια που τη συνόδευαν. Ποιος όμως είναι ο UCK για τον οποίο έχει δημιουργηθεί τόσο μεγάλο θέμα; Ποια η δράση του και τί πρεσβεύει πλέον;

Του Μπάμπη Μπίκα
συντάκτης διεθνών και πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας “Μακεδονία”

UCK (Ου-Τσε-Κα) είναι το ακρωνύμιο στα αλβανικά του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου», που εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 1996 και έδρασε από το 1998 μαζικά για την απόσχιση της επαρχίας από τη Σερβία, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών κατά την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία του Μιλόσεβιτς ένα χρόνο αργότερα. Θρύλος για τους Αλβανούς, τρομοκράτες για τους Σέρβους. Οπλαρχηγοί και αγωνιστές για την ανεξαρτησία τότε, που όμως κατηγορήθηκαν και αυτοί (μαζί με τον Μιλόσεβιτς) για εγκληματα πολέμου, πολιτικοί παράγοντες και έμποροι κάθε είδους στο «σκοτεινό» προτεκτοράτο των δυτικών σήμερα.

Ποιά είναι όμως η ταυτότητα, δράση και πορεία του; Ήταν δημιούργημα της εθνικής σύναξης των Αλβανοκοσοβάρων παραγόντων στη Γενεύη το 1996, που ενοποίησε τις διάσπαρτες ένοπλες ομάδες των Αλβανών που είχαν συγκροτήσει διάφορες φάρες στο Κοσσυφοπέδιο. Κατά τον ίδιο τρόπο που στη συνέχεια εμφανίστηκαν ένοπλες οργανώσεις με το ίδιο ή παραπλήσιο όνομα στις περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως: “Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός” (με το ίδιο ακρωνύμιο UCK) στα Σκόπια, “Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο-Μεντβέντια-Μπουγιάνοβατς” (UCPMB) στη Νοτιοανατολική Σερβία, UCK στο Μαυροβούνιο και (όπως κατά καιρούς γράφτηκε) UCC “Τσαμουριάς” στη Θεσπρωτία) με όραμα πάντα τη «Μεγάλη Αλβανία».

Εξτρεμιστές του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, εθνικοί πολιτικοστρατιωτικοί καθοδηγητές, μαχητικοί οπλαρχηγοί και λαθρέμποροι κάθε είδους, σε άμεση διαπλοκή με τους νονούς της διεθνούς μαφίας και δεσμούς με μυστικές υπηρεσίες των δυτικών κρατών, συνέθεσαν το σκοτεινό πρόσωπο των αλβανικών ανταρτικών ομάδων στα δυτικά Βαλκάνια, με αιχμή του δόρατος τον περιβόητο UCK, ο οποίος διαχειρίστηκε τον αγώνα και την απόσχιση του Κοσόβου. Τελικά οι Αλβανοκοσοβάροι τα κατάφεραν και πέτυχαν αφενός την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία το 1999 με πρωταγωνιστικό το ρόλο του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, ενώ το 2008 προχώρησαν μονομερώς στην ανεξαρτησία της περιοχής, πάντα με την υοστήριξη των δυτικών, αλλά χωρίς να αναγνωρίζεται από όλα τα μέλη της ΕΕ ή του ΟΗΕ.
Οι άνθρωποι του UCK άλλαξαν στολές και στελέχωσαν τα μετέπειτα Σώματα Προστασίας του Κοσόβου και σήμερα τις δυνάμεις ασφαλείας του “κράτους” τους, αλλά και… τα δίαφορα δίκτυα (λαθρ)εμπορίου που ελέγχουν την (παρα)οικονομία της περιοχής.

Οι δημογέροντες και οι οπλαρχηγοί που έγιναν πρωθυπουργοί
Η όλη επιχείρηση κατευθύνθηκε από μία τρόϊκα, στην οποία καθοδηγητικό ρόλο είχε ο Φαζλί Βελίου, ο θεωρούμενος ως εκφραστής της πλέον εθνικής ριζοσπαστικής στάσης στους Αλβανούς, με πολιτική έκφραση το “Εθνικό Κίνημα Κοσσυφοπεδίου” (LPK). Έχει το προσωνύμιο “βομβιστής” και έχει συλληφθεί στη Γερμανία για τρομοκρατική δράση, αλλά περιέργως αφέθηκε ελεύθερος. Ο έτερος της τρόικας είναι ο ανιψιός του προηγούμενου, Αλί Αχμέτι, πολιτικοστρατιωτικός εκπρόσωπος του UCK που έδρασε στα Σκόπια το 2001 πετυχαίνοντας περισσότερα δικαώματα για την αλβανική μειονότητα στα δυτικά της χώρας αυτής. Σήμερα είναι οαρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος και μάλιστα συμμετέχοντας στη κυβέρνηση Γκρούεφσκι. Μάλιστα στις αρχές του μήνα επισκέφθηκε την Αθήνα έχοντας συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο τρίτος των καθοδηγητών ήταν ο Εμρούζ Τζεμαϊλι, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και από τις πιο περίεργες προσωπικότητες στην περιοχή.

Ήταν ο άνθρωπος δίπλα στον διοικητή του UCK Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος είχε το προσωνύμιο ‘φίδι’ στη διάρκεια των ένοπλων συγκρύσεων με τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και σήμερα είναι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου. Καλεσμένος στα συνέδρια των ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ και πρόθυμος στα δυτικά κελεύσματα, υπέγραψε την πρόσφατη συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς για κάποιο βαθμό αυτονόμισης των βόρειων σερβικών δήμων στο βόρειο Κόσοβο. Ένας άλλος εκ των οπλαρχηγών είναι ο Ραμούς Χαραντινάϊ, ο οποίος εμφανίζεται σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις στρατιωτικές εκφάνσεις και να έχει δεσμούς με τον Αλί Αχμέτι, που μαζί με στελέχη του UCK και του UCPMB οργάνωσαν τον UCK στα Σκόπια. Αυτός λοιπόν, μετά την δημιουργία του Κόσοβου ως ΝΑΤΟϊκού προτεκτοράτου, διετέλεσε και πρωθυπουργός αλλά συνελήφθηκε και παραπέμφθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου τη διετία του ένοπλου αγώνα 1998-99. Όμως αθωώθηκε και επέστρεψε στην Πρίστινα διεκδικώντας ξανά την πρωθυπουργία, την οποία όμως κατέχει εδώ και χρόνια ο εκλεκτός των Αμερικανών, Θάτσι. Στο βιβλίο του που κυκλοφορεί στην Πρίστινα, ο Χαραντινάι γράφει το πώς από τα μέσα της δεκαετίας ’90 προετοίμασαν την ένοπλη δράση από τα κέντρα της αλβανικής διασποράς στη δυτική Ευρώπη: Γενεύη, Κολονία, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, με συστράτευση όλων των νέων Αλβανών.

«Η αυτοκρατορία του εγκλήματος»
Γνωστές επιθεωρήσεις αναλύσεων στη Δύση αλλά και παράγοντες επίσημων διεθνών φορέων εκτιμούσαν πως οι συγκρούσεις στο Κόσοβο και η ένοπλη δράση του UCK είχε να κάνει με τον έλεγχο της “αυτοκρατορίας του εγκλήματος” που κατευθύνουν οι Αλβανοί. Οι μαφιόζικες ομάδες των Αλβανών λαθρεμπόρων βρίσκονται σε όλους τους δρόμους των ναρκωτικών που καταλήγουν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία, από το Κοσσυφοπέδιο διακινείται προς την τελευταία, το 40% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο των γεωπολιτικών διευθετήσεων για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και του δικτύου διακίνησης και εμπορίας τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών, η αλβανική μαφία αναδεικνύεται σε δίκτυο της παγκοσμιοποιημένης “μαύρης αγοράς”.
Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek είχε γράψει, επικαλούμενο ξένους και ντόπιους αξιωματούχους, ότι: “Οι βιομηχανίες λαθρεμπορίου έχουν ανθίσει στο Κοσσυφοπέδιο από τότε που το ΝΑΤΟ έδιωξε το γιουγκοσλαβικό στρατό τον Ιούνιο του 1999. Ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου αυτού περνά από τη γειτονική Αλβανία. Οι βαρόνοι του εγκλήματος είχαν χαράξει τον εσωτερικό χάρτη του σε επτά ομάδες της μαφίας, που αντιστοιχούν στις επτά επιχειρησιακές ζώνες του UCK στη διάρκεια του πολέμου και διοικούνται από πρώην υψηλά στελέχη του.

Το εμπόριο ναρκωτικών είναι τόσο διαδεδομένο, ώστε η γερμανική και η σκανδιναβική αστυνομία υποστηρίζει ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου είναι οι κυριότεροι προμηθευτές των χωρών τους σε ναρκωτικά, ενώ η ιταλική αστυνομία αναφέρει ότι οι Αλβανοί γκάνγκστερς από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι οι κυριότεροι εισαγωγείς εκδιδομένων γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία.

“Οι μαφιόζικες ομάδες των Αλβανών λαθρεμπόρων βρίσκονται σε όλους τους δρόμους των ναρκωτικών που καταλήγουν στην Ευρώπη και πρωτεύοντα ρόλο σ’ αυτό έχουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου”, δηλώνει ο επικεφαλής της βουλγαρικής υπηρεσίας αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, Σεργκέι Νταμιάνοφ. Ενώ η βουλγαρική εφημερίδα “Σέγκα” γράφει ότι οι ηγέτες του UCK ελέγχονται πλήρως από το οργανωμένο έγκλημα, ενώ επικαλείται παραδοχή των ίδιων των εκπροσώπων του ΟΗΕ οι οποίοι στις αναφορές τους επισημαίνουν ότι οι ηγέτες των Αλβανών συνδέονται άμεσα με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την κλοπή αυτοκινήτων. Υποστηρίζει μάλιστα ότι “η ισχυρή αλβανική μαφία βρίσκεται πολύ κοντά στον πλήρη έλεγχο όλων των καναλιών του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στα Βαλκάνια”. Αναφέρει δε, ότι οι δρόμοι της μαφίας περνάνε μέσα από το Κοσσυφοπέδιο και τα ναρκωτικά (ιδιαίτερα η ηρωίνη) προέρχονται από την Τουρκία μέσω Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ. Στη συνέχεια, μέσω Κοσσυφοπεδίου προωθούνται στην Αδριατική και από εκεί στους “καταναλωτές” στην Ιταλία και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Ενώ η γερμανική εφημερίδα “Ντι Βέλτ” προχωρεί σε άμεση σύνδεση του δικτύου της αλβανικής μαφίας που δρα στα δυτικά Βαλκάνια με τον αποκαλούμενο “Εθνικό Απελευθερωτικό στρατό” (UCK) στα Σκόπια. Αναφέρει ότι αυτός συνεργάζεται με αλβανικές μαφιόζικες οργανώσεις στη δυτική Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία και την Ελβετία.

Ένας από τους νονούς της μαφίας είναι ο Αγκίμ Γκάσι από την Πρίστινα. Σύμφωνα με Ιταλό διπλωμάτη, εθεωρείτο ως το αφεντικό των ναρκωτικών στην περιοχή του Μιλάνου και ο κύριος χρηματοδότης του UCK. Το άλλο πρόσωπο κλειδί στην αλβανική μαφία, ήταν ο Αμαρίλντο Βριόνι, ο οποίος όταν συνελήφθη παραδέχθηκε ότι τα χρήματα για τα όπλα στο Κοσσυφοπέδιο προήλθαν από την ηρωίνη. Ενώ στο ταμείο του UCK έχουν καταγραφεί αρκετές καταθέσεις χρημάτων προερχόμενες από τον αποκαλούμενο “Πρίγκιπα Ντομπόσι”, που εθεωρείτο ως το αφεντικό του εμπορίου ναρκωτικών στην κεντρική Ευρώπη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/