Connect with us

STORY

Φέτελ και πεινασμένη Χάιντι

Published

on

Είναι μόλις 26 ετών και όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει τραγουδιστής, όπως το μεγάλο του είδωλο, ο Μάικλ Τζάκσον. Ευτυχώς αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι ήταν καλύτερος στα καρτ, απ’ ό,τι στο μικρόφωνο. Από χθες είναι ο νεαρότερος τετράκις πρωταθλητής στην ιστορία της Φόρμουλα 1, μπαίνοντας με την αξία του σε ένα πριβέ κλαμπ λίγων και εκλεκτών, αποτελούμενο από τους Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, Αλέν Προστ, Μίκαελ Σουμάχερ. Το όνομά του: Σεμπάστιαν Φέτελ.

Του Νίκου Κούδα
[email protected]

Στο Γκραν Πρι του 2007 στην Ιντιανάπολη των Η.Π.Α., ένας 20χρονος Γερμανός έγραφε ιστορία. Κάνοντας το ντεμπούτο του στη Φόρμουλα 1, ως αντικαταστάτης του τραυματία Ρόμπερτ Κούμπιτσα στο τιμόνι της BMW Σάουμπερ, ο Σεμπάστιαν Φέτελ τερμάτιζε όγδοος και γινόταν έτσι ο νεαρότερος οδηγός που κέρδιζε έστω έναν πόντο σε μία κούρσα. Παρά όμως το αναμφίβολα εντυπωσιακό του κατόρθωμα, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι ο ψιλόλιγνος νεαρός από το Χέπενχαϊμ θα κέρδιζε στα 6 επόμενα χρόνια, 4 παγκόσμιους τίτλους και μάλιστα συνεχόμενους!

Με τη χθεσινή του νίκη στο σιρκουί της Ινδίας, ο Φέτελ έγινε ο τέταρτος οδηγός με τουλάχιστον τέσσερις κατακτήσεις πρωταθλήματος και μόλις ο τρίτος (μετά τους Φάντζιο και Σουμάχερ) που το καταφέρνει σε συναπτά έτη. Το εντυπωσιακό όμως στην περίπτωσή του Φέτελ είναι το νεαρό της ηλικίας του. Ο Αργεντινός θρύλος Φάντζιο είχε κατακτήσει τον τέταρτο τίτλο στα 45 του, ο Προστ στα 38 του, ενώ ο Σουμάχερ στα 32. Όντας μόλις 26, οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά στον «μικρό Σούμι», όπως έχουν αποκαλέσει τον Φέτελ, είναι φαινομενικά ατελείωτες! Επόμενος, άμεσος στόχος του είναι να ισοφαρίσει τον Φάντζιο στους 5 τίτλους και ο απώτερος να ξεπεράσει τον μαγικό αριθμό ‘7’, εκεί όπου σταμάτησε ο πολυνίκης συμπατριώτης του…

Σε κάθε περίπτωση, το επίτευγμα του Φέτελ αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι έγινε στο τιμόνι μίας εταιρείας όπως η Ρεντ Μπουλ, η οποία δε συγκαταλέγεται ανάμεσα στις παραδοσιακές δυνάμεις της F1. Φαίνεται όμως ότι το γνωστό σλόγκαν «Σου δίνει φτερά» βρήκε στην περίπτωσή του τον ιδανικό ενσαρκωτή, καθώς ο Γερμανός δεν παρέλαβε τα ηνία μίας έτοιμης και φτασμένης ομάδας (όπως ο συμπατριώτης του τη Φεράρι), αλλά την «έχτισε» ουσιαστικά μόνος του από το μηδέν, ωριμάζοντας παράλληλα μαζί της. Άλλωστε οι δυο τους συνεργάζονται από το 2000 όταν η γερμανική εταιρεία, διαβλέποντας τις τεράστιες δυνατότητες του μικρού, τον ενέταξε στο ειδικό της πρόγραμμα για νέους οδηγούς. Η επακόλουθη ραγδαία εξέλιξη του Φέτελ κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

Σε αυτό συνηγορούν οι απόψεις των δύο «εγκεφάλων» της ομάδας, του αρχηγού Κρίστιαν Χόρνερ και του ιδιοφυούς σχεδιαστή Άντριαν Νιούι. Έχοντας μάλιστα δουλέψει με τους θρυλικούς Άιρτον Σένα και Αλέν Προστ στην πρωταθλήτρια ομάδα της Χόντα ΜακΛάρεν, ο Νιούι ήταν σίγουρος από παλιά για το μέταλλο του Σεμπάστιαν: «Το κοινό στοιχείο όλων των μεγάλων οδηγών με τους οποίους συνεργάστηκα ήταν η ικανότητά τους να μαθαίνουν διαρκώς, όπως και το να οδηγούν και να επεξεργάζονται την ίδια στιγμή. Το ίδιο συμβαίνει με τον Σεμπάστιαν. Κάθε φορά που μπαίνει στο μονοθέσιο, έχει λίγη παραπάνω γνώση απ’ όση είχε όταν βγήκε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Και όπως φαίνεται αυτό ακριβώς το οικογενειακό κλίμα μέσα στη Ρεντ Μπουλ είναι το κλειδί της επιτυχίας τόσο της ίδιας, όσο και του εκκολαπτόμενου οδηγού-θρύλου της. Άλλωστε, όπως απαντάει με νόημα ο Χόρνερ στο ενδεχόμενο μετακίνησης του Φέτελ σε κάποια ανταγωνίστρια: «Φυσικά δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Όμως σημασία δεν έχουν τα συμβόλαια, αλλά οι ανθρώπινες σχέσεις…».

Ο Φέτελ σε αριθμούς

  • Αγώνες: 117
  • Νίκες: 36
  • Τίτλοι: 4
  • Πολ ποζίσιον: 43
  • Θέσεις στο βάθρο: 59
  • Ρεκόρ πόντων σε μία σεζόν: 392 (2011)
  • Ρεκόρ πολ ποζίσιον σε μία σεζόν: 15 (2011)
  • Νεαρότερος οδηγός που κέρδισε βαθμό: 19 χρ. 349 ημ. (Η.Π.Α.–2007)
  • Νεαρότερος νικητής κούρσας: 21 χρ., 73 ημ. (Ιταλία-2008)
  • Νεαρότερος πρωταθλητής: 23 χρ. 135 ημ. (2010)
  • Ο… άλλος Φέτελ

  • Παιδικοί του ήρωες ήταν «οι τρεις Michaels»: Τζόρνταν, Τζάκσον, Σουμάχερ.
  • Λατρεύει τους Μπιτλς (αγαπημένο τραγούδι το ‘‘Drive my car’’) και τις βρετανικές κωμωδίες (αγαπημένη «Η ζωή του Μπράιαν» των Μόντι Πάιθον.
  • Είναι καλός φίλος με το αφεντικό της F1 Μπέρνι Έκλστοουν, με τον οποίο παίζουν συχνά τάβλι!
  • Ζει κοντά στη λίμνη Κονστάνς της Ελβετίας, οδηγεί ένα στέισον βάγκον 5ετίας της Βολκσβάγκεν, το οποίο αγόρασε πριν γίνει οδηγός στη F1.
  • Δίνει γυναικεία ονόματα στα μονοθέσιά του – το πρώτο λεγόταν “Κέιτ” και τα επόμενα ήταν κατά σειρά τα: “Η Πρόστυχη Αδερφή της Κέιτ”, “Η Χυμώδης Λιζ”, “Η Άτακτη Μάντι”, η “Διεστραμμένη Κάιλι”, “Αμπι” και το φετινό “Η Πεινασμένη Χάιντι”!

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */