Connect with us

OLYMPICS

Φαβορί είναι η Μαδρίτη

Published

on

Λίγους μήνες πριν, η Μαδρίτη δε φαινόταν να έχει τύχη για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Τρεις μέρες πριν τη σύνοδο της ΔΟΕ που θα παρθεί η απόφαση, η πρωτεύουσα της Ισπανίας, ανατρέπει τα δεδομένα και πλέον είναι το φαβορί.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Τα επιτελεία και των τριών υποψήφιων πόλεων (Μαδρίτη, Τόκιο και Κωνσταντινούπολη) βρίσκονται στο Μπουένος Άιρες και κάνουν τις τελευταίες κρίσιμες επαφές πριν από την ψηφοφορία. Ήδη χθες, οι Μαδριλένοι κέρδισαν αρκετούς πόντους με το μήνυμα υποστήριξης από τον Λιονέλ Μέσι. Αυτές οι κινήσεις, είναι καλές, αλλά κερδίζουν περισσότερο εντυπώσεις και λιγότερο ψήφους.
Σε αντίθεση με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πλανήτη, μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει ένας σεΐχης από το Κουβέιτ. Ο Αχμάντ Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της ANOC (Ένωση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών). Ο Κουβεϊτιανός μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καθώς επηρεάζει σημαντικό αριθμό μελών της ΔΟΕ από την ασιατική ζώνη.

Χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη θέση από την ελληνική κυβέρνηση, είναι σχεδόν ξεκάθαρο πως θα ήθελε να καταλήξουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στην Κωνσταντινούπολή. Το ελληνικά οφέλη από μία νίκη των Τούρκων θα είναι έμμεσα καθώς οι Τούρκοι θα υποχρεωθούν από τη ΔΟΕ να επικεντρωθούν στο Ολυμπιακό κίνημα, κάτι που θα τους φέρει ακόμα πιο κοντά στη δυτική νοοτροπία παραμελώντας τις κακιές “συνήθειες” τους.

Δυστυχώς όμως για τους Τούρκους, τα γεγονότα των τελευταίων μηνών (ιδίως τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ) τους έχουν αφαιρέσει τον τίτλο του φαβορί. Οι τεχνοκράτες της ΔΟΕ, ήδη δηλώνουν αγανακτισμένοι από τους Βραζιλιάνους και δε θέλουν να συνεχίσουν με δεύτερη συνεχόμενη προβληματική προετοιμασία Αγώνων. Δεν εμπνέουν οι Τούρκοι για σταθερότητα και ας ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στο Τόκιο, το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκοσίμα σαφώς και θα επηρεάσει την ψηφοφορία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως των Γιαπωνέζων, είναι το γεγονός πως η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς Αγώνες μέχρι το 2028. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι Αγώνες του 2024 θα καταλήξουν στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να τους χάσουν και για το λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία. Λαμβάνοντας υπόψη πως το 2016 οι Αγώνες γίνονται στο Ρίο, αν αυτοί του 2020 καταλήξουν στο Τόκιο, τότε από το 2012 που έγιναν στο Λονδίνο μέχρι το 2028 θα μεσολαβήσουν 16 χρόνια χωρίς Αγώνες στην Ευρώπη. Την ήπειρο που διαθέτει περισσότερα από τα μισά μέλη της ΔΟΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη και τί έχει συμβεί σε προηγούμενες ψηφοφορίες, βλέπουμε πως οι Ισπανοί, κυρίως λόγω Σάμαρανκ, διαθέτουν μια σταθερή βάση ψήφων που φαίνεται να φτάνει το 1/3 των μελών της ΔΟΕ. Αντιθέτως οι Τούρκοι δείχνουν πολύ αδύναμοι, ενώ και οι Ιάπωνες δεν έχουν ανάλογη με των Ισπανών δυναμική.

Το συμπέρασμα είναι πως, αν στον τελικό γύρο βρεθεί η Μαδρίτη με το Τόκιο, δύσκολα οι Ισπανοί θα χάσουν τη διοργάνωση των Αγώνων. Ντέρμπι θα γίνει αν καταφέρουν οι Τούρκοι να ανατρέψουν τα δεδομένα και βρεθούν αυτοί αντί των Γιαπωνέζων στην τελική ψηφοφορία. Αλλά και πάλι η υποψηφιότητα τους θεωρείται προβληματική.

Screen Shot 2013-09-04 at 10.59.29 AM

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/