Connect with us

ΑμεΑ

Χάλκινος ο Νικολαΐδης

Published

on

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε για την Ελλάδα, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ που διεξάγεται στο Σουόνσι της Βρετανίας. Ο Στράτος Νικολαΐδης στην σφαιροβολία με βολή στα 13.69μ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία F20 (αθλητές με εγκεφαλική παράλυση).

του Αριστομένη Νικολόπουλου
[email protected]

Ο Έλληνας πρωταθλητής του αθλητικού συλλόγου «Ελπίδα» είχε μόλις δύο έγκυρες προσπάθειες. Την πρώτη του βολή που μετρήθηκε 13.56μ. και την τελευταία που ήταν αυτή που του χάρισε και την τρίτη θέση, με 13.69μ. Σπουδαία επιτυχία για τον Νικολαΐδη που είχε τέσσερις άκυρες προσπάθειες, αλλά τελικά ήταν ψύχραιμος και στο φινάλε κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών.
Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Σουηδός Τζέφρι Ίτζε με βολή στα 15.49μ. και το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Ρώσος Αλεξάντερ Αλεξαντρόφ με 14.00μ.

Οι αγωνιστικές κατηγορίες ΑμεΑ στο στίβο

  • Αθλητές με εγκεφαλική παράλυση κατατάσσονται στις κατηγορίες 32 έως 38.
  • Στις κατηγορίες 32 έως και 34, οι αθλητές αγωνίζονται με αγωνιστικό αμαξίδιο, ενώ στις κατηγορίες από 35 έως 38 αγωνίζονται όρθιοι.
  • Αθλητές με κάκωση του νωτιαίου μυελού ή άλλη κινητική αναπηρία, εκτός από εγκεφαλική παράλυση, εντάσσονται, ανάλογα με το κινητικό τους προφίλ, στις κατηγορίες από 51 έως 54 για τους αγώνες δρόμων και από 51 έως 58 για τους αγώνες ρίψεων. Στις κατηγορίες αυτές οι αθλητές αγωνίζονται με αμαξίδιο.
  • Αθλητές με ακρωτηριασμό σε ένα ή περισσότερα μέλη, καθώς και αθλητές με άλλη κινητική αναπηρία (les autres) που αγωνίζονται όρθιοι, ανήκουν στις κατηγορίες από 42 έως 46.
  • Αθλητές τυφλοί ή με μερική όραση κατατάσσονται, σε τρεις κατηγορίες 11, 12 και 13.
  • Αθλητές με νανισμό λόγω αχονδροπλασίας αγωνίζονται μόνο στις ρίψεις, στην κατηγορία 40.
  • Η διαφορά των Παραολυμπιακών κατηγοριών με τα special Olympics
    Στους αγώνες των special Olympics, αγωνίζονται παιδιά με νοητική υστέρηση και αντανακλούν την αναγκαιότητα κοινωνικοποίησής τους μέσω της αθλητικής ενασχόλησης. Στην συγκεκριμένη διοργάνωση, το νόημα/λόγος ύπαρξης είναι η συμμετοχή και όσα αυτή προσφέρει ως εργαλείο κοινωνικοποίησης και για το λόγο αυτό παίρνουν μετάλλιο όλοι οι αθλητές σαν πρώτοι, ακόμα και ο τελευταίος.
    Αντιθέτως, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι αγώνες ανταγωνιστικοί μέχρι την κατάκτηση των ανώτατων αθλητικών ορίων.

    Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

    */