Connect with us

OLYMPICS

Όχι στο Σότσι 2014

Published

on

Από ότι φαίνεται ολόκληρος ο πλανήτης αντιδρά για το ρωσικό νόμο περί της ομοφυλοφιλίας που θα εφαρμοστεί στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014, εκτός από τη ΔΟΕ. Πριν λίγη ώρα η δημοφιλής τραγουδίστρια-ηθοποιός Σερ, ανακοίνωσε ότι απέρριψε πρόταση των Ρώσων για συμμετοχή της στην τελετή έναρξης των Αγώνων.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Η 67χρονη Αμεριανίδα καλλιτέχνης η οποία θεωρείται είδωλο στην παγκόσμια ομοφυλοφιλική κοινότητα, είπε “όχι” στην προσφορά που της έκανε ο Ρώσος ολιγάρχης και 162ος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Σουλεϊμάν Κερίμοφ. “Μου ζήτησε γίνω κάποιο είδος πρέσβειρας των Αγώνων του Σότσι και να είμαι αυτή που θα ανοίξω την τελετή ένερξης” δήλωσε η Σερ η οποία εκτός όλων των άλλων έχει και έναν γιο, τον Τσαζ Μπόνο ο οποίος μέχρι το 2008 ήταν… γυναίκα. “Δίχως να το σκεφτώ απάντησα αρνητικά και τον ρώτησα γιατί υπάρχει τέτοιο μίσος για τους ομοφυλόφιλους στη Ρωσία. Η απάντηση του ήταν πως οι Ρώσοι πολίτες δεν έχουν το ίδιο σκεπτικό με την κυβέρνηση” αποκάλυψε στα αμερικάνικα ΜΜΕ η Σερ.

Οι διαδηλώσεις κατά του Πούτιν και του συγκεκριμένου νόμου και το μποϊκοτάζ στη ρωσική βότκα, συνεχίζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πολλές είναι οι διάσημες προσωπικότητες που εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεση τους και στηρίζουν το παγκόσμιο κίνημα που έχει δημιουργηθεί. Ο γνωστός ηθοποιός από τη σειρά Prison Break, Γουέντγουορθ Μίλερ, απέρριψε πρόκληση από το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Αγίας Πετρούπολης, δηλώνοντας δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος σε μία εκπομπή συμπαράστασης των δικαιωμάτων των γκέι στη Ρωσία. “Ως ομοφυλόφιλος, είμαι ενοχλημένος από τη συμπεριφορά της ρωσικής κυβέρνησης απέναντι στους γκέι και φυσικά δεν μπορώ να συμμετάσχω σε καμία εκδήλωση αυτής της χώρας” δήλωσε στην εκπομπή ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός.

Μέχρι και η τραγουδίστρα Lady Gaga φρόντισε να δείξει τη συμπαράσταση της.”Η ρωσική κυβέρνηση είναι εγκληματική. Η καταπίεση θα βρεθεί αντιμέτωποι με την επανάσταση. Ρώσοι LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) δεν είστε μόνοι σας” ήταν το μήνυμα που ανέρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η εκκεντρική τραγουδίστρια, όπου έχει 40.000.000 ακόλουθούς.

Να σημειωθεί πως εκτός από το συγκεκριμένο νόμο, που απαγορεύει οποιαδήποτε δημόσια έκφραση ή δήλωση υπέρ της ομοφυλοφιλίας, το 2012 ψηφίστηκε και ένας ακόμη νόμος όπου απαγορεύει για τα επόμενα 100 χρόνια τη διοργάνωση του γνωστού Gay Pride στη Ρωσία. Παρ’ ολ’ αυτά η ΔΟΕ, επί προεδρίας Ζακ Ρογκ το μόνο που είχε κάνει ήταν να ζητήσει περισσότερες διευκρινήσεις από τη ρωσική κυβέρνηση. Ο νέος πρόεδρος, Τόμας Μπαχ, ακόμα δεν έχει κάνει καμία απολύτως νύξη στο θέμα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/