Connect with us

EDITORIAL

10 στιγμές του ελληνικού αθλητισμού που ξεχώρισαν το 2022

Published

on

Το 2022 αν και μετα-Ολυμπιακή χρονιά, ήταν εξαιρετική για τον ελληνικό αθλητισμό και θα τη μνημονεύουμε για πολλά χρόνια ακόμα. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες μας έκαναν να δακρύσουμε από χαρά, να πανηγυρίσουμε ανέλπιστες επιτυχίες και να μείνουμε άναυδοι από κατορθώματα που όμοια τους δεν υπάρχουν άλλα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ξεχωρίσαμε τις 10 σημαντικότερες αθλητικές στιγμές του 2022 για την Ελλάδα και σας τις παρουσιάζουμε.

10.
Τζένγκο η νεότερη πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό (στίβος)

Σχεδόν 20 ετών, η Ελίνα Τζένγκο συμμετείχε σε έναν τελικό (ευρωπαϊκό Μονάχου) όπου είχε αντίπαλη την κορυφαία ακοντίστρια όλων των εποχών, Μπάρμπορα Σποτάκοβα. Μεταξύ των δυο υπάρχουν 21 χρόνια διαφοράς στην ηλικία.
Η Τζένγκο έκανε τον αγώνα της ζωής της. Έριξε στην πρώτη της βολή 60.82μ (με ψιλόβροχο). Στη δεύτερη βολή έριξε 65.81μ, βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ (65.40μ) και εκεί τελείωσε την υπόθεση χρυσό μετάλλιο. Αθροιστικά οι 11 αντίπαλες της στον τελικό, έριξαν όλες και όλες 5 βολές πάνω από τα 60μ με τη 18χρονη Ανδριάνα Βιλάγκος (Σερβία) στην τελευταία της βολή να στέλνει το ακόντιο στα 62.01μ για να πάρει το αργυρό μετάλλιο και την 41χρονη Σποτάκοβα (Τσεχία), επίσης στην τελευταία της βολή να ρίχνει 60.68μ και να προσθέτει ακόμα ένα μετάλλιο (χάλκινο) στην τεράστια συλλογή της.
Η Τζένγκο ολοκλήρωσε τον αγώνα ρίχνοντας στην 6η βολή 64.57μ και με το χρυσό που κατάκτησε, σε ηλικία 19 ετών και 350 ημερών και ξεπέρασε την Ελβίρα Οζολίνα (ΕΣΣΔ) η οποία κέρδισε το χρυσό σε ηλικία 22 ετών και 341 ημερών το 1962 στο Βελιγράδι και από τότε ήταν η νεότερη ακοντίστρια πρωταθλήτρια Ευρώπης.

09.
Η Στεφανίδη συνέχισε να γράφει ρεκόρ (στίβος)

Αν επιχειρήσουμε μια καταγραφή των ρεκόρ που έχει καταρρίψει η Κατερίνα Στεφανίδη θα χάσουμε το μέτρημα από το 2005 που άρχισε να βάζει το όνομά της στα στατιστικά. Στο ευρωπαϊκό του Μονάχου παρέδωσε για άλλη μια φορά master class διαχείρισης αγώνα και άγγιξει το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στον τελικό του επί κοντώ, όμως η 17η Αυγούστου 2022 ήταν η καλύτερη μέρα στη ζωή της Βίλμα Μούρτο. Η Φινλανδή έκανε τρεις φορές ατομικό (και εθνικό ρεκόρ) καθώς στο Μόναχο πήγε με 4.72μ και έφυγε με 4.85μ και το χρυσό. Με 4.75μ η Στεφανίδη έμεινε δεύτερη όμως έγινε η πρώτη που καταφέρνει σε τέσσερα διαδοχικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να βρεθεί στο βάθρο. Στην Ευρώπη της Σβετλάνα Φεοφάνοβα και Γέλενα Ισινμπάεβα.

08.
Από το σχολείο… δευτεραθλήτρια κόσμου (τάε κβον ντο)

Μια 18χρονη από την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για να αγωνιστεί για πρώτη φορά στη ζωή της σε παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών, χωρίς τον προπονητή της και στην πρώτη της εμφάνιση κέρδισε το αργυρό μετάλλιο. Η Θένια Σαρβανάκη, αν και οριακά ενήλικη και χωρίς τον προπονητή της στο πλευρό της, αγωνίστηκε με τρομερή αυτοπεποίθηση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικό και έφτασε μέχρι τον τελικό των 62κ. Εκεί όπου αντιμετώπισε τη Βελγίδα Σάρα Τσάρι από την οποία ηττήθηκε 2-1 (1-3, 3-2, 12-7) και ενώ στον τρίτο γύρο, 20 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη βρέθηκε να προηγείται 7-6. Ίσως αν είχε μαζί της τον Μίλτο Γουρουφίδη η Ελλάδα να είχε πανηγυρίσει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του ελληνικού τάε κβον ντο σε παγκόσμια πρωταθλήματα (η Αρετή Αθανασοπούλου στα 59κ το 2003 το μοναδικό χρυσό).

07.
Πρεβολάρακη: 10ο μετάλλιο σε 10 χρόνια (πάλη)

Η Μαρία Πρεβολαράκη είναι ο ορισμός της επίμονης αθλήτριας. Η διάρκεια αθλητικής ζωής που έχει επιδείξει στο άθλημα της πάλης είναι απαράμμιλη για τα ελληνικά δεδομένα. Ένα άθλημα όπου ο τραυματισμός είναι δεδομένος και η ηλικία αποτελεί μειονέκτημα καθώς με τα χρόνια χάνεται η εκρηκτικότητα. Και όμως, η Πρεβολαράκη που είναι 31 ετών πλέον, το 2022 πρόσθεσε στην ήδη πλούσια συλλογή της ένα ακόμα χάλκινο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (Βελιγράδι) στην κατηγορία των 53 κιλών σε έναν αγώνα σεμινάριο υπεροχής. Με αντίπαλη τη Λουσία Γέπεζ (Εκουαδόρ), πέρασε τη λαβή όνειρο. Της κλείδωσε τα πόδια και άρχισε τις… μαρτυρικές περιστροφές προσθέτοντας πόντους (δύο σε κάθε περιστροφή) για να πάει από το 2-4 στο 14-4 και να κερδίσει με τεχνική υπεροχή στο χάιλαϊτ της διοργάνωσης. Πριν από μερικούς μήνες είχε φτάσει στα εννέα μετάλλια με ένα αργυρό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έκλεισε τη χρονιά στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης και αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη μεικτή κόσμου στο παγκόσμιο κύπελλο.

06.
Ένα χάλκινο σαν… χρυσό (ξιφασκία)

Ο βαθμός δυσκολίας για την κατάκτηση μεταλλίου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας, πρέπει να είναι από τους μεγαλύτερους σε Ολυμπιακά αθλήματα. Δεκάδες αθλητές και αθλήτριες συμμετέχουν στους όμιλους για να φτάσει κάποιος στην φάση των… 128 και από εκεί να ξεκινήσει τα νοκ άουτ μέχρι να φτάσει στα μετάλλια. Η ελληνική ξιφασκία φέτος στο Κάιρο της Αιγύπτου πανηγύρισε το δεύτερο μετάλλιο της στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων (και πάλι στη σπάθη) με τη Δέσποινα Γεωργιάδου να ζευγαρώνει το χάλκινο της Δώρας Γκουντούρα από το 2019.
Αν δεν υπήρχε η Άνα Μπάστα (Αζερμπαϊτζάν) που απέκλεισε την Γκουντούρα στα προημιτελικά και κέρδισε τη Γεωργιάδου στα ημιτελικά, θα είχε συμβεί το απίθανο η Ελλάδα να έχει σίγουρο ένα χάλκινο και να διεκδικεί το χρυσό. Γερές να είναι Γεωργιάδου και Γκουντούρα και δεν τον γλιτώνουμε τον εμφύλιο.

05.
Ανίκητος από το 2015 (ενόργανη γυμναστική)

Αγώνας στον οποίο συμμετέχει ο Λευτέρης Πετρούνιας, θεωρείται δεδομένο πως πρέπει να ψάξουμε ποιος να συμπληρώσει το βάθρο μαζί του. Στο ευρωπαϊκό του Μονάχου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους και στη λίστα των επιτευγμάτων του προστέθηκαν τα εξής:
– έγινε ο δεύτερος στα 67 χρόνια που υπάρχει ο θεσμός των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων στην ενόργανη γυμναστική που κατακτά έξι χρυσά μετάλλια στο ίδιο όργανο
– από τον Απρίλιο του 2015 παραμένει αήττητος σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μετρώντας μόνο πρωτιές τόσο σε προκριματικούς όσο και σε τελικούς. Το σερί του θα ήταν πιθανότατα ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε η παρένθεση της διετίας 2019-2020, όταν και απουσίασε, την πρώτη φορά λόγω της σοβαρής χειρουργικής επέμβασης στον αριστερό ώμο και τη δεύτερη εξαιτίας της πανδημίας
– με το έκτο χρυσό στο Μόναχο, εκτός από κορυφαίος σπεσιαλίστας των κρίκων στην ιστορία των ευρωπαϊκών, ισοφάρισε και το ρεκόρ του μυθικού Κρίστιαν Μπέρκι με τα έξι χρυσά στον πλάγιο ίππο. Οι μόνοι που τα έχουν καταφέρει στο ίδιο όργανο

04.
Αιώνιος στη Ρώμη (κολύμβηση)

Καλύτερο σενάριο για το πρώτο χρυσό στην καριέρα του σε μεγάλη διοργάνωση δε θα μπορούσε να το φανταστεί ο Απόστολος Χρήστου. Στο εικονικό Φόρο Ιτάλικο της Ρώμης, χεριά χεριά με τον υπερόπτη (και παγκόσμιο πρωταθλητή) Τόμας Τσεκόν. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο του Άρη Γρηγοριάδη στα 50μ ύπτιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν το 2008, το απόγευμα του φετινού Δεκαπενταύγουστου, ο Χρήστου μου κούρσα όνειρο στα 50μ ύπτιο (τέλεια εκκίνηση και έξοδος από το νερό) έκανε πανελλήνιο ρεκόρ με 24.36 για να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Κυνήγησε τον Τσεκόν και στο 100αρι δίνοντας άλλη μια τρομερή μάχη. Γύρισε τρίτος στο 50αρι σε 25.36 με τον Τσεκόν να γυρίζει σε 25.15. Ο αθλητής του Παναγιώτη Βελέντζα άρχισε να μαζεύει στο δεύτερο 50αρι κυνηγώντας τον Ιταλό, για να κάνει 26.88 στο δεύτερο 50αρι έναντι 27.06 του Τσεκόν και να ολοκληρώσει τελικά σε 52.24 κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο. Ο Τσεκόν τερμάτισε σε 52.21, για να πάρει το χρυσό με διαφορά 0,03 από τον Χρήστου…

03.
Παριζιάνικο ποδαρικό (σκοποβολή)

Μία και μοναδική εκπρόσωπος του ελληνικού αθλητισμού έχει ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, μία και μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια κλείνει τη χρονιά στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Η Άννα Κορακάκη εξασφάλισε την παρουσία της στο Παρίσι τόσο στα 10μ όσο και στα 25μ του αεροβόλου (η πρόκριση πάει μαζί) μέσω του αργυρού μεταλλίου στα 10μ που κέρδισε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής που έγινε στο Κάιρο (γούρικη πόλη για τον ελληνικό αθλητισμό). Κλείνει το 2022 στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης των 10μ και στο Νο3 των 25μ,

02.
Έγινε και παγκόσμιος με 4 ρεκόρ (στίβος)

Ο μοναδικός τίτλος που έλειπε από το βιογραφικό του Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος, ήταν ο παγκόσμιος. Από τον περασμένο Μάρτιο προσφωνείται πλέον παγκόσμιος πρωταθλητής με το εξαιρετικό 8.55μ στο Βελιγράδι. Ο ίδιος θα προτιμούσε το χρυσό στο παγκόσμιο ανοιχτού όμως η ήττα στο Όρεγκον δεν του στερεί τον τίτλο «παγκόσμιος πρωταθλητής» τον οποίο κέρδισε σε έναν αγώνα… όνειρο σημείωσε 4 ρεκόρ:
– διέλυσε το πανελλήνιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο από τα 8.38μ πήγε στο 8.55μ!
έγινε ο δεύτερος Ευρωπαίος άλτης του μήκους που κατακτά χρυσό στο παγκόσμιο κλειστού, 31 χρόνια μετά τη νίκη του Γερμανού Ντίτμαρ Χαφ το 1991 στη Σεβίλη με 8.15μ
έβαλε το όνομά του δίπλα σε αυτά των θρύλων Ντουάιτ Φίλιψ και Ιβάν Πεντρόσο που μαζί με το Ολυμπιακό τίτλο (2004 και 2000 αντίστοιχα) έχουν και παγκόσμιους στον κλειστό (2003 και 1993, 1995, 1997, 1999, 2001 αντίστοιχα)
τελειώσε τον αγώνα με δύο άλματα πάνω από τα 8.50μ!
Επίσης, το 8.55μ είναι η 3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε παγκόσμια κλειστού στίβου πίσω από το 8.62μ του Ιβάν Πεντρόσο (Κούβα) και το 8.56μ του Γιάγκο Λαμέλα (Ισπανία), ο Τεντόγλου έγινε Νο6 στον κόσμο όλων των εποχών και Νο3 στην Ευρώπη στον κλειστό.
Να σημειωθεί ότι το 8.55μ είναι το μεγαλύτερο άλμα που έχει γίνει στον κόσμο στον κλειστό από το 2009!

01.
Μια στιγμή 93 ωρών (στίβος)

Αυτό που συνέβη τον Αύγουστο στο Μόναχο με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη δεν έχει προηγούμενο και πολύ δύσκολα θα υπάρχει επόμενο. Δύο χρυσά μετάλλια σε διάστημα 93 ωρών σε 35χλμ (πρώτα) και 20χλμ βάδην είναι αδιανόητο.
Σε ηλικία 38 ετών και 148 ημερών η Ντρισμπιώτη τερμάτισε τα 35χλμ βάδην στο ευρωπαϊκό του Μονάχου σε 2:47:00 για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Πριν ακόμα το σώμα της συνέλθει από την επίπονη προσπάθεια, κατέβηκε και στο 20αρι 93 ώρες αργότερα, τερμάτισε πάλι πρώτη, πάλι με νέο ατομικό ρεκόρ (1:29.03) και ανέβηκε για δεύτερη φορά στην κορυφή της Ευρώπης γράφοντας ιστορία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/