Connect with us

ΡΑΓΚΜΠΙ

Αστυνομία, πρόστιμα, απειλές και κρυφοί αγώνες με θύμα το ράγκμπι στην Ελλάδα

Published

on

Στιγμές απείρου κάλλους ζει το άθλημα του ράγκμπι στην Ελλάδα με την εν εξελίξει διαμάχη μεταξύ της ελληνικής ομοσπονδίας μοντέρνου πεντάθλου (ΕΟΜΠ) και της νεοσύστατης Greek Rugby League Associaton (GRLA).

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Ας ξεκινήσουμε με τις απαραίτητες διευκρινίσεις:
Ράγκμπι λιγκ
Το ράγκμπι χωρίζεται σε ράγκμπι γιούνιον και ράγκμπι λιγκ. Το πρώτο είναι το πιο δημοφιλές ανά την υφήλιο και είναι το υποείδος που εντάσσεται και στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Το ράγκμπι λιγκ έχει κι αυτό όμως σημαντικές εστίες ανάπτυξης, με μεγαλύτερες αυτές στη βόρεια Αγγλία, στις χώρες της Ωκεανίας, στη Γαλλία και στο Λίβανο. Επίσημος διεθνής φορέας του ράγκμπι λιγκ είναι η RLIF (Rugby League International Federation) από το 1927 ενώ υπάρχει και ευρωπαϊκή ομοσπονδία (RLEF).

ΕΟΜΟΠ
Στην Ελλάδα ο επίσημος φορέας που είναι τυπικά υπεύθυνος για το άθλημα είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου που έχει υπό την αιγίδα της και το τρίαθλο. Ο λόγος της συγχώνευσης είναι καθαρά διοικητικός καθώς τα αθλήματα μεταξύ τους δεν έχουν σχέση, κάτι που έχει δημιουργήσει εντάσεις και με το τρίαθλο (διαβάστε εδώ). Πρόεδρος της ΕΟΜΟΠ είναι ο Τάσος Πανταζίδης, ο οποίος έχει διατελέσει και προπονητής ομάδας ράγκμπι λιγκ στην Ελλάδα. Να σημειωθεί επίσης ότι για κάποιο ανεξήγητο λόγο το ράγκμπι γιούνιον, αδερφό άθλημα του ράγκμπι λιγκ, ανήκει στην ΟΧΕ (Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας).

GRLA
H GRLA είναι μία αθλητική ένωση που αποτελείται από Έλληνες και ομογενείς αθλητές ράγκμπι λιγκ, η οποία αγωνίζεται διεθνώς για την Ελλάδα με την αναγνώριση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Στην Αυστραλία το συγκεκριμένο άθλημα είναι από τα κορυφαία σε αναγνωρισιμότητα και υπήρχαν πολλοί καταξιωμένοι ομογενείς αθλητές που ήθελαν να εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα.

Το χρονικό της διαμάχης σύμφωνα με τη GRLA
Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν η τότε αυτόνομη ομοσπονδία ράγκμπι λιγκ με επικεφαλής τον Πανταζίδη δέχτηκε κριτική για οικονομικές ατασθαλίες και κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα να δηλώσουν τη δυσπιστία τους απέναντι στο διοικητικό όργανο του αθλήματος οι 3 από τις 5 ενεργές ομάδες της Ελλάδας. Αρχής γενομένης του Απριλίου του 2015 οι αποστάτριες ομάδες μαζί με ανθρώπους του χώρου δημιούργησαν τη GRLA και το δικό τους πρωτάθλημα, ενώ κατέθεσαν αίτημα αναγνώρισης στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία με περισσότερες από 100 υπογραφές. Επικεφαλής της GRLA ορίστηκε ο διαιτητής Γιώργος Στυλιανός. Με αυτή την αφορμή η RLEF ξεκίνησε έρευνα για το ζήτημα. Τους επόμενους μήνες η πόλωση αυξήθηκε, αφού μία κρυφή καμπάνια απέτρεπε τους υπεύθυνους των σταδίων ανά την Ελλάδα να δώσουν άδεια για τη διεξαγωγή παιχνιδιού της GRLA, την οποία η τελευταία απέδωσε στον Πανταζίδη. Σε αυτό το σημείο η GRLA αναγκάστηκε να ξεκινήσει αγώνα (Attica Rhinos – Rhodes Knights) στις 00:15 το βράδυ, μετά από τις προπονήσεις των ομάδων ποδοσφαίρου, ο οποίος ολοκληρώθηκε 01:50 τα ξημερώματα.

2016-2017
Στις αρχές του 2016 άλλη μία ομάδα (Πάτρα) προσχώρησε στην GRLA ενώ παράλληλα με το θέμα άρχισε να ασχολείται και η διεθνής RLIF, η οποία έστειλε εκπρόσωπό της στην Αθήνα για αυτοψία. Τον Απρίλιο ήρθε και το μεγάλο χτύπημα από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, η οποία με 33 ψήφους υπέρ-1 κατά έθεσε σε διαθεσιμότητα την τότε ελληνική ομοσπονδία ράγκμπι λιγκ αναφέροντας ότι «δρούσε εκούσια κατά του συμφέροντος του αθλήματος». Ένα μήνα μετά ο Πανταζίδης απέβαλε εγγράφως τους αθλητές που εμπλέκονται ενώ ζήτησε και την καταβολή μέχρι και πενταψήφιου προστίμου για τους κεντρικούς παραβάτες. Τότε η επίσημη ομοσπονδία εισχώρησε στην ΕΟΜΟΠ, πάλι με τον Πανταζίδη επικεφαλής. Ακολούθησαν τρία σημαντικά γεγονότα: α) τον Αύγουστο του ίδιου έτους η ΕΟΜΟΠ αποβλήθηκε επίσημα από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία β) το Φεβρουάριο του 2017 η νομική υπόσταση της GRLA αναγνωρίστηκε επίσημα από ελληνικό δικαστήριο γ) λίγο καιρό μετά αναγνωρίστηκε από την RLEF ως φορέας-παρατηρητής (observer). Με αυτή τη στήριξη η GRLA κανόνισε να παίξει στη Σερβία εκπροσωπώντας τα ελληνικά χρώματα, κάτι που η ΕΟΜΟΠ δεν ενέκρινε, με το θέμα να πηγαίνει στα δικαστήρια. Ο Στυλιανός επίσης με αποδεικτικό έγγραφο κατηγορεί τον Πανταζίδη ότι ζήτησε από το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών να επιβάλλει ένα χρόνο κατ’οίκον περιορισμό και 100.000 ευρώ πρόστιμο στους δύο επικεφαλής της GRLA. Τον επόμενο μήνα το δικαστήριο δικαίωσε την νέα οργάνωση, η οποία πήγε κανονικά στη Σερβία.

2018-2019
Παρόλα αυτά, το Μάρτιο του 2018 η GRLA αναβαθμίστηκε σε μέλος της RLEF και πρόσθεσε 5η ομάδα, αυτή της Λάρισας. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες γηπέδων και σταδίων σε όλη τη χώρα δέχθηκαν απειλές για νομικές κυρώσεις, σε περίπτωση που επέτρεπαν τη διεξαγωγή αγώνα. Η GRLA αποφάσισε να συμμετάσχει με τρεις ομάδες στη βαλκανική σούπερ λιγκ και διεξήγαγε αγώνα στην Αθήνα μεταξύ των Attica Rhinos και μίας σέρβικης ομάδας. Δέκα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα η αστυνομία εισέβαλε στο χώρο και τον διέκοψε, ενώ ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα οδηγήθηκε στο τμήμα για ερωτήσεις. Απτόητη η GRLA συνέχισε την πορεία της με αγώνα στην Ουκρανία για την προκριματική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου του 2021, τον οποίο νίκησε για τα ελληνικά χρώματα. Όταν όμως στη συνέχεια έπρεπε η ίδια να φιλοξενήσει αγώνα στην Ελλάδα κόντρα στη Μάλτα, υπό το φόβο της επέμβασης από την αστυνομία, οργάνωσε μυστικό αγώνα, την τοποθεσία του οποίου δεν ήξερε καμία από τις δύο ομάδες μέχρι να φτάσουν εκεί με μισθωμένο πούλμαν. Η Ελλάδα νίκησε, όπως και τον επόμενο με τη Νορβηγία πριν λίγες ημέρες και βρίσκεται μία νίκη από την πολυπόθητη πρόκριση. Ακόμα όμως δεν της επιτρέπεται να διεξάγει αγώνα στην Ελλάδα, εξού και η καμπάνια #letgreeceplay από την RLEF (όπως γράψαμε εδώ). Η μη αναγνώριση της GRLA από την ελληνική κυβέρνηση καλύφθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2019 από το αγγλικό Al Jazeera. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνεται και μικρό απόσπασμα από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΟΜΟΠ, Τάσου Πανταζίδη. Σε δελτίο τύπου εξέδωσε η ΕΟΜΟΠ για το ρεπορτάζ που προβλήθηκε καταγγέλλει το ξένο ΜΜΕ για αντιδεοντολογική στάση υπέρ της GRLA, και επιλεκτική προβολή αποσπάσματος από την εικοσάλεπτη απάντηση του προέδρου της. Σύμφωνα με τον κύριο Πανταζίδη, η διαμάχη που έχει δημιουργηθεί είναι ανάμεσα στην επίσημη ομοσπονδία (στην οποία είναι επικεφαλής) και σε μία εταιρία. Τονίζει επίσης ότι έχει με το μέρος του τη νομοθεσία και την Ελληνική δικαιοσύνη, σε αντίθεση με τον άλλο οργανισμό, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενά του «θέλει να βαφτιστεί ομοσπονδία».

Τέλος, το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ο Πανταζίδης είναι ιδρυτικό μέλος και επικεφαλής σε παγκόσμιο οργανισμό με ονομασία World Rugby League, ο οποίος φαίνεται να έχει ανταγωνιστική σχέση με την παγκόσμια ομοσπονδία που είναι καθιερωμένη από το 1927…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/