Connect with us

ΡΑΓΚΜΠΙ

Η ΕΟΜοΠ απαντάει για το ράγκμπι λιγκ

Published

on

Ως συνέχεια του θέματος της διαμάχης του GRLA και της ομοσπονδίας μοντέρνου πεντάθλου στην οποία ανήκει το άθλημα στην Ελλάδα, παρουσιάζουμε την επίσημη απάντηση της ΕΟΜοΠ και του προέδρου της, Τάσου Πανταζίδη προς το Sportsfeed.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Πριν την παρουσίαση της δήλωσης αξίζει να αναφέρουμε ότι στις ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από τα προηγούμενα δύο άρθρα του ρεπορτάζ (που μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ), η GRLA έχει καλέσει τον κόσμο του ράγκμπι λιγκ σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο παιδείας στις 11/6 απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό για τη διευθέτηση του θέματος του αγώνα με τη Σκοτία.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή της ΕΟΜοΠ:
Η ελληνική ομοσπονδία μοντέρνου πεντάθλου θα ήθελε να ευχαριστήσει την ιστοσελίδα σας για το γεγονός ότι προωθείτε το άθλημα του ράγκμπι λιγκ. Για όλα τα μη διαδεδομένα αθλήματα είναι πολύ σημαντικό.
Θα θέλαμε να τονίσουμε και να επισημάνουμε ότι η επιστολή μας έχει σκοπό την ενημέρωσή σας καθώς θεωρούμε απίθανο να έχετε λεπτομερείς γνώσεις για όλα τα αθλήματα πόσο μάλλον για τα μη διαδεδομένα.
Ειδικότερα αναφερόμαστε σε δύο δημοσιεύσεις σας: στις 24 και 26/5/2019 δημοσιεύσατε δύο άρθρα σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα στην Ελλάδα παρουσιάζοντας μία αστική εταιρεία καταχωρημένη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ως αθλητικό φορέα ο οποίος εμποδίζεται (αδίκως;) από τη νόμιμη ομοσπονδία του αθλήματος.
Επιπλέον, στα συγκεκριμένα άρθρα σας υπάρχει πλήθος ανακριβειών και διαστρέβλωσης της αλήθειας, στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης. Είναι τόσα τα σημεία αυτά, που θα χρειαζόταν πολυσέλιδη ανάλυση για να καταδειχθούν, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα πραγματοποιήσουμε στο σύντομο μέλλον.

Η πραγματικότητα εν περιλήψει είναι η κάτωθι:
Το 2016 το άθλημα του ράγκμπι λιγκ υπήχθη στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου λόγω της μη ύπαρξης των 20 σωματείων που απαιτεί ο νόμος για ανεξάρτητη ομοσπονδία. Παρομοίως, το 2014 υπήχθησαν το ράγμπι γιούνιον το μπέιζμπολ, το σόφτμπολ, το χόκεϊ και άλλα αθλήματα, σε αναγνωρισμένες ομοσπονδίες για τους ίδιους λόγους.
Από το 2016, η ΕΟΜοΠ αναπτύσσει το άθλημα διοργανώνοντας αγώνες ανδρών, γυναικών, και εφήβων σε όλα τα αγωνίσματα του αθλήματος. Μέλη μας είναι επίσημα σωματεία και οι αθλητές μας είναι κάτοχοι η επισήμων αθλητικών δελτίων και εφαρμόζουν κανονισμούς εγκεκριμένους από την πολιτεία. Η ομοσπονδία μας ελέγχεται διοικητικά και οικονομικά σε ετήσια βάση από το αρμόδιο υπουργείο και οι πηγές χρηματοδότησης της αλλά και οι απολογισμοί της, δημοσιεύονται και να ελέγχονται από όλους. Η ΕΟΜοΠ έχει συγκροτήσει Εθνική ομάδα που έχει αγωνιστεί ως τώρα δις με την αντίστοιχη ιταλική, η οποία αναγνωρίζεται από την ιταλική Ολυμπιακή επιτροπή.
Δυστυχώς, λειτουργεί στη χώρα μας, αντιπαραθετικά προς τον αναγνωρισμένη ομοσπονδία μας, μία εταιρεία καταχωρημένη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με σκοπούς που υποκαθιστούν στην πράξη το ρόλο της ομοσπονδίας. Η εταιρεία έχει μόλις δύο μέλη. Ο δε πρόεδρος του ενός από τα δύο σωματεία-μέλη, έχει δηλώσει σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι το σωματείο του δεν συμμετέχει πλέον στην εταιρεία. Η «ευρωπαϊκή ομοσπονδία» για τους δικούς της λόγους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, δεν αναγνωρίζει τις επίσημες ομοσπονδίες, αλλά εταιρείες.
Στελέχη της εταιρείας, προσπαθούν συστηματικά να βλάψουν την εικόνα της Ελλάδας και της ΕΟΜοΠ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Προπαγάνδισαν και διεξήγαγαν καμπάνια ενάντια στην ΕΟΜοΠ, τόσο προς την παγκόσμια ομοσπονδία του πεντάθλου όσο και προς τον κύριο υφυπουργό και τον κύριο γενικό γραμματέα αθλητισμού. Γνωρίζουν όμως τη νόμιμη θέση μας. Η καμπάνια αυτή, μόνο αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει την αμαύρωση της υπόληψης μας, Όμως δεν πέτυχαν, καθώς όπως λέει ο λαός: «η λάσπη δεν κολλάει στο κρύσταλλο». Τις τελευταίες ημέρες, κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κομματικά/πολιτικά το ζήτημα, διοργανώνοντας αντικυβερνητική καμπάνια με ταυτόχρονη συγκέντρωση, ζητώντας ανεπίσημα την αναγνώριση της εταιρείας από τη γενική γραμματέα αθλητισμού. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουμε οργανωμένη επίθεση με κομματικά κίνητρα. Εμείς όμως συνειδητά αρνούμαστε την εμπλοκή της ομοσπονδίας σε πολιτικά παιχνίδια.

Αναφορικά με την υποτιθέμενη καμπάνια της ΕΟΜοΠ σχετικά με γήπεδα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το νόμο, καμία αθλητική συνάντηση επίσημη ή ανεπίσημη, δεν μπορεί να διεξάγεται χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες, Ειδικά όταν πρόκειται για ψευδοπρωταθλήματα και ψευδοεθνική ομάδα. Οι δήμοι της χώρας λοιπόν, δεν απειλούνται από κανέναν. Απλά δεν παραχωρούν εγκαταστάσεις σε μη νόμιμους αθλητικούς φορείς. Επιπλέον, δεν είναι νόμιμο -επειδή δεν είναι ασφαλές για θεατές και αθλούμενους- να διεξάγονται αγώνες σε γήπεδα χωρίς άδεια λειτουργίας. Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν, για την προστασία των αθλητών, επεμβαίνει το κράτος. Ο αθλητισμός στη χώρα μας, δεν έχει ανατεθεί σε εταιρείες, Τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή, αλλά και με βεβαιότητα και η όποια μελλοντική κυβέρνηση, θεσπίζουν νόμους και παίρνουν αποφάσεις σύμφωνα με αυτούς και όχι με αυθαίρετα κριτήρια, Άλλωστε όσοι διαφωνούν με τις αποφάσεις της πολιτείας μπορούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Αν έχουν δίκιο λοιπόν οι επικριτές, γιατί δεν αναζητούν τη δικαίωση μέσω της νόμιμης οδού και προτιμούν τη σπίλωση προσώπων και φορέων μέσω του διαδικτύου; Γιατί παρουσιάζουν τη χώρα μας διεθνώς ως μία χώρα διεφθαρμένη και παράλογη; Τι συμφέροντα έχουν από τη συκοφάντηση της Ελλάδας; Επιπλέον, αν δεν παρανομούν, γιατί «κρύβονται»; Τι φοβούνται;

Οι νύξεις που κάνουν διάφοροι στο διαδίκτυο και -κυρίως- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για διαφθορά και ύποπτες ενέργειες, είναι προσβλητικές για τη χώρα και τον ελληνικό αθλητισμό. Η Ελλάδα είναι ευνομούμενη χώρα και οι αρχές εφαρμόζουν τους νόμους. Όταν κάποιος κρύβεται και ενεργεί εν κρυπτώ, είναι προφανές ότι γνωρίζει πως είναι παράνομος και φοβάται το νόμο αυτόν καθ’αυτόν. Άλλωστε, αν το κίνητρο αυτών που αντιδρούν, ήταν η αγάπη για το άθλημα, θα είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα ενότητας που τους απευθύναμε πολλές φορές, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις, για τη συσπείρωση δυνάμεων στην προοπτική ενίσχυσης και διάδοσης του ράγκμπι λιγκ.
Αξίζει να αναφέρουμε μερικά επιπλέον στοιχεία που ίσως οδηγήσουν σε προβληματισμό και ίσως κάνουν όσους τα διαβάσουν να κατανοήσουν τα αίτια της διάσπασης.

  • Το παγκόσμιο κύπελλο που θα διεξαχθεί στην Αγγλία αναμένεται να έχει έσοδα άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Μέρος αυτών των χρημάτων θα μοιραστούν στις συμμετέχουσες χώρες.
  • Αν η «Ελλάδα» συμμετάσχει, τα χρήματα που της αναλογούν, ποιος θα το διαχειριστεί; Η εταιρεία στην Ελλάδα; Κάποια εταιρία στην Αυστραλία; Ποιος;
  • Αν η ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια ομοσπονδία αναγνωρίσουν την ΕΟΜοΠ, τα χρήματα δεν θα καταλήξουν στην εταιρεία. Θα επενδυθούν στην ανάπτυξη, με τον έλεγχο του κράτους, Ποιος δεν το θέλει αυτό;
  • Γιατί διαμαρτύρονται κάποιοι, πως η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την εταιρεία; Υπέβαλαν ποτέ αίτημα αναγνώρισης;

Αγαπητοί φίλοι του ελληνικού αθλητισμού. Τα αθλήματα δεν αναπτύσσονται από manager του εξωτερικού και χωρίς εγχώρια ανάπτυξη. Επιπλέον. εγχώρια ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς συνεργασία με την πολιτεία και τους θεσμούς της, χωρίς εκπαίδευση από επίσημους φορείς, χωρίς προγράμματα στα σχολεία και τοπικά σωματεία. Σε καμία περίπτωση δε, η ανάπτυξη δεν έρχεται μέσα από προσωπικές επιδιώξεις, ενάντια στους νόμους και τις αποφάσεις του κράτους. Οι διασπάσεις δεν ωφελούν ποτέ. Ο διχασμός και η αντιπαράθεση, ρίχνουν νερό στο μύλο της απαξίωσης και της διάλυσης. Αυτό συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν με άλλα αθλήματα που λόγω διασπαστικών ενεργειών, διαλύθηκαν και τώρα προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν.
Η καταπάτηση σειράς νόμων και κανονισμών, η συκοφαντία και η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η επένδυση χρόνου και χρήματος σε διεθνή εκστρατεία κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων, δεν είναι για το καλό και όσοι είναι νηφάλιοι πρέπει να προβληματιστούν. Καλούμε όλους όσους αγαπούν το υπέροχο άθλημα του ράγκμπι λιγκ, να ενταχθούν στην ομοσπονδία και να συνεργαστούν ώστε να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη και διάδοση του.

Ο πρόεδρος, Τάσος Πανταζίδης
Ο γενικός γραμματέας, Βελισσάριος Τρομπούκης

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/