Οι εικόνες από το ελληνικό πρωτάθλημα χάντμπολ προβληματίζουν όλο και περισσότερο…
του Ηλία Τάταλα
[email protected]
Αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη το παγκόσμιο πρωτάθλημα χάντμπολ της Ντόχα και παράλληλα στην Ελλάδα γίνονται αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Οποιαδήποτε σύγκριση είναι ανόητη, καθώς αφενός το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι μία διοργάνωση υψηλοτάτου επιπέδου, με εκατοντάδες εργαζόμενους, σε υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις και σε μία πλούσια χώρο. Αφετέρου το ελληνικό πρωτάθλημα είναι μία υποβαθμισμένη διοργάνωση, η οποία κάνει βήματα προς τα πίσω αντί να προοδεύει. Το μόνο κοινό σημείο είναι ότι και στις δύο διοργανώσεις αντίπαλες είναι δύο ομάδες με επτά παίκτες.
Αυτή η κατάσταση, που επικρατεί στην Ελλάδα, δεν πρέπει να είναι αντικείμενο χλευασμού. Όταν αγαπάς κάτι δεν πρέπει να το χλευάζεις, αλλά να το βοηθάς να εξελιχθεί. Σε αυτό το πνεύμα είναι αυτό το άρθρο.
Γήπεδα ακατάλληλα
Η συγκεκριμένη φωτογραφία (και άλλες που έχουμε στη διάθεσή μας) τραβήχτηκε χθες στο γήπεδο της Πολιτείας, όπου φιλοξενήθηκε ο αγώνας της ΑΕΚ με τον ΓΑΣ Κιλκίς. Στον αγωνιστικό χώρο υπάρχουν τρύπες για να τοποθετείται το φιλέ του βόλεϊ, κομμάτια του πλαστικού τάπητα είναι ξεκολλημένα και γενικώς αυτό το γήπεδο, που είναι το μόνο στο οποίο κατάφερε να βρει στέγη η ΑΕΚ, δεν ενδείκνυται για αγώνες της κορυφαίας κατηγορίας. Με λίγα λόγια, είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για τους αθλητές.
Σε ένα άλλο γήπεδο, αυτό της Νέας Κίου, ο Λοΐζος του Διομήδη σε κάποιο σημείο του ματς με τον ΠΑΟΚ τράκαρε με έναν κάδο που βρισκόταν στη γωνία του αγωνιστικού χώρου! Με τέτοια γήπεδα ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε για το άθλημα, ούτε για τους συλλόγους, που θα είναι καταδικασμένοι να κινούνται στη μετριότητα. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να κατασκευάσουν γήπεδα οι σύλλογοι, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να μπουν προδιαγραφές. Όποιος μπορεί ας τις ακολουθήσει.
Βέβαια, ποιος να βάλει προδιαγραφές; Πρόπερσι η ΟΧΕ έκανε τον τελικό του Κυπέλλου στο ακατάλληλο κλειστό της Κέρκυρας, όπου είχε τρύπα το παρκέ κοντά στη γραμμή των έξι μέτρων.
Μάρκετινγκ
Εδώ στη Ντόχα, κατά τις πρώτες ημέρες του παγκοσμίου πρωταθλήματος πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο αποκλειστικά για το μάρκετινγκ στο χάντμπολ, που απευθυνόταν στους γενικούς γραμματείς των εθνικών ομοσπονδιών. Την ΟΧΕ εκπροσώπησε ο διευθυντής Γιάννης Καρανάσος. Το εντυπωσιακό στην ιστορία, είναι ότι σε αυτό το σεμινάριο δίδαξε μάρκετινγκ ένας Έλληνας, ο Νικόλας Θεοδωράκης, που είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και παράλληλα καθηγητής εδώ στο Κατάρ. Το θέμα του μάρκετινγκ είναι καυτό για το παγκόσμιο χάντμπολ. Πότε έγινε στην Ελλάδα ένα αντίστοιχο σεμινάριο για τις ομάδες, πότε δόθηκαν κατευθύνσεις ώστε να αναπτυχθεί το άθλημα;
Στατιστική
Μόλις τελειώνει ένας αγώνας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα χάντμπολ (αλλά και στο… ελληνικό πρωτάθλημα βόλεϊ) το πρώτο πράγμα που ζητούν οι προπονητές, οι αθλητές, οι δημοσιογράφοι που μεταφέρουν την εικόνα ενός αγώνα, είναι η στατιστική. Κάποιοι ίσως δεν καταλαβαίνουν πόσο βοηθά η στατιστική το ίδιο το άθλημα. Στην Ελλάδα η απουσία στατιστικής είναι κάτι δεδομένο. Δεν γνωρίζουμε ποιος παίκτης έχει τις περισσότερες ασιστ, τα περισσότερα κλεψίματα, τα πιο πολλά λάθη, τα πιο πολλά σουτ. Οι προπονητές δεν έχουν αυτό το πολύτιμο εργαλείο για να τους βοηθά, οι παίκτες δεν ξέρουν τι τους γίνεται αναφορικά με τις επιδόσεις τις δικές τους ή των αντιπάλων τους. Ας βρει επιτέλους η ΟΧΕ, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης του πρωταθλήματος να βρει έναν τρόπο για να καλύψει αυτό το κενό. Και ας μην ακούσουμε τη δικαιολογία για έλλειψη χρημάτων. Ούτε όταν υπήρχαν χρήματα, έγινε κάποια ανάλογη κίνηση.
Η προβολή
Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά και σε κάθε διοργάνωση που σέβεται το προϊόν της, το ζήτημα της προβολής είναι κυρίαρχο. Αναρωτιέμαι, πότε έγινε π.χ. ένα σεμινάριο για φωτογράφους ώστε να δοθούν οδηγίες για τον καλύτερο τρόπο λήψης φωτογραφιών. Αν νοιάστηκε κάποιος ώστε να υπάρχουν θέσεις φωτογράφων στα γήπεδα, προκειμένου οι στιγμές που απαθανατίζουν, να διαφημίζουν το προϊόν. Ή πότε π.χ. έγινε ένα σεμινάριο για δημοσιογράφους από την ομοσπονδία;
Ο Διομήδης πήρε μία πολύ ωραία πρωτοβουλία, να μεταδώσει τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, αφού το πολλά υποσχόμενο διαδικτυακό κανάλι της ομοσπονδίας, παραμένει στα λόγια. Ποιος φροντίζει προκειμένου οι κάμερες στα γήπεδα της Α1, να τοποθετούνται σε σημεία κατάλληλα για την σωστή προβολή ενός αγώνα; Διότι όταν μία κάμερα είναι τοποθετημένη στην μοναδική κερκίδα που υπάρχει, δεν δείχνει τον κόσμο και δεν μπορεί να πιάσει την εικόνα στις γωνίες, τότε συγγνώμη, αλλά η θέση της είναι ακατάλληλη. Αν το γήπεδο δεν έχει την υποδομή για μία άρτια μετάδοση, τότε είναι ακατάλληλο.
Για το ελληνικό χάντμπολ υπάρχουν δύο δρόμοι. Να συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν, να μαζεύονται οι ομάδες για να παίζουν μεταξύ τους και να παραμείνει το άθλημα στο τέλμα. Ο άλλος δρόμο είναι να αλλάξουν άμεσα τα πράγματα. Για να συμβεί αυτό, κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή και να προκαλέσει εξελίξεις. Οι παράγοντες των σωματείων, αν ήθελαν θα το είχαν κάνει, αλλά δεν το έκαναν. Η ομοσπονδία θα κάνει κάτι;