Λίγες ώρες έχουν απομείνει για την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είτε αυτοδύναμα είτε με συνεργασία , ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Τί σημαινει αυτό για τον αθλητισμό;
του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou
Δυστυχώς, πριν ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας πάρει το (διαφαινόμενο) χρίσμα να κυβερνήσει τη χώρα, όπως δείχνουν τα πράγματα ο αθλητισμός θα είναι ο τομέας που θα… ταλαιπωρηθεί. Όλοι όσοι διαγκωνίζονται εντός του ποδοσφαιροποιημένου αθλητισμού, προσπαθούν με κάθε τρόπο να βάλουν πόδι σε υφυπουργείο και γενική γραμματεία.
Τεχνηέντως έχουν διοχετευτεί στην αγορά διάφορα ονόματα που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής των γνωστών παραγόντων οι οποίοι αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό. Μέχρι και το όνομα δημοσιογράφου αναρτήθηκε σε ιστότοπο για τη θέση του γενικού γραμματέα αθλητισμού.
Τα δεδομένο όμως αυτή τη στιγμή είναι πολύ συγκεκριμένα. Με τον τομέα αθλητισμού στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται ο Τζούλιο Συναδινός. Πρώην αθλητής στίβου και μέλος της διοίκησης, της πολύπαθης και υπό διάλυση ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Αυτός έχει το γενικό πρόσταγμα και έχει πάρει πάνω του το αθλητικό νομοσχέδιο το οποίο έχει πολλές ομοιότητες αλλά και βασικές διαφορές με το νομοσχέδιο Ανδριανού (διαβάστε εδώ). Εκτός όμως από τον Συναδινό, υπάρχουν άλλα τρία μέλη στην επιτροπή αθλητισμού, των οποίων τα βιογραφικά δεν προδιαθέτουν θετικά. Ο Τάσος Πανταζίδης είναι πρώην διαιτητής ποδοσφαίρου και νυν του… ράγκμπι. Ο Δημήτρης Ακριτίδης είναι υπεύθυνος αθλητισμού του δήμου Σταυρούπολης-Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ και ο Γιάννης Παπαΐωάννου… γεωπόνος.
Δύο χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η επόμενη μέρα φαντάζει δυσοίωνη αν τελικά ο εν δυνάμει πρωθυπουργός αποφασίσει να αφήσει τις τύχες του αθλητισμού στη συγκεκριμένη επιτροπή. Να ξεκαθαρίσω ότι δε γνωρίζω προσωπικά κάνεναν από τα τέσσερα μέλη, ούτε στηρίζω την άποψη μου στο ρεπορτάζ που έχω συλλέξει για τον κάθενα τους. Κάποια πράγματα είναι αυτονόητα.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις για το καλό του αθλητισμού (και της κυβέρνησης θα έλεγα) εκτός κόμματος. Εκτός πολιτικής. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι με πολύ βαριά αθλητικά βιογραφικά, τους οποίους ο ελληνικός αθλητισμός τους χρειάζεται. Δεν είναι της στιγμής να γίνει αναφορά σε ονόματα. Αν αποφασίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα «αθλητισμός» και δεν κινείται παλαιοκομματικά ή αυλικά, τότε θα βρει αυτούς που θα μπορέσουν να στηρίξουν τους αθλητές (ενόψει Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών), αλλά και την ανάπτυξη του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.