Connect with us

INTERVIEW

Διαθεσόπουλος: «Έχω κερδίσει 400 μετάλλια»!

Published

on

Άνετα θα μπορούσε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή της διαφήμισης για κάθε πρόεδρο που «έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές».

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Το είπε, άλλωστε, η Αγγελική Καραπατάκη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων όταν άρχισε η συζήτηση για τη νομοθετική παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη. Το δελτίο της είχε την ίδια υπογραφή με εκείνο του παιδιού της.
Από το 1984 βρίσκεται ο Διαθεσόπουλος στην ηγεσία του υγρού στίβου. Αρχικά ως επικεφαλής στην Ελληνική Κολυμβητική Ομοσπονδία Φιλάθλων (ΕΚΟΦ) και έπειτα στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΚΟΕ). Με εξαίρεση την τριετία 1990-1993 όταν βρέθηκε εκτός προεδρείου και όπως θυμάται «με φώναξαν πίσω επειδή είχαν φέρει την ομοσπονδία στο μηδέν».

Πετύχαμε τον 73χρονο, πλέον, πρόεδρο της ΚΟΕ στη διάρκεια της προετοιμασίας του για το ταξίδι στη Βουδαπέστη. Εκεί που οι Εθνικές ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών θα διεκδικήσουν το εισιτήριο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. «Είναι δυσκολότατο», είπε χωρίς περιστροφές. «Οι άνδρες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να νικήσουν οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα, αλλά και να χάσουν από αυτή», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τι θα γίνει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να παίξουν ρόλο», συνέχισε. Γι’ αυτό έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και τα προ-Ολυμπιακά τουρνουά σε Τεργέστη και Ρότερνταμ τον προσεχή Μάρτιο. Των φρονίμων τα παιδιά, άλλωστε, μαγειρεύουν πριν πεινάσουν και ο Διαθεσόπουλος μπορεί να μην είναι παιδί, αλλά προνοεί για τα περισσότερα θέματα. 

Τα θαύματα

Έπειτα από μία εξαιρετική χρονιά ο επονομαζόμενος «Ντάνι Ντε Βίτο» από φίλους και γνωστούς έχει κάθε λόγο να περιμένει ακόμα περισσότερες επιτυχίες το 2020. Με έξι αθλήματα και 26 Εθνικές ομάδες, άλλωστε, ο υγρός στίβος μπορεί να ‘χει τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και τότε δεν θα μιλάμε για το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στα 50μ ελεύθερο με επίδοση 21.45 δευτερόλεπτα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης στην Γκουάνγκτζου της Νότιας Κορέας ο Κρίστιαν Γκολομέεβ. Ούτε για το χρυσό που κατέκτησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων ο Απόστολος Παπαστάμος και, μάλιστα, με χρόνο 4:11.93 που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στα 400μ μεικτή. Ακόμα και το χρυσό της Εθνικής νέων ανδρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο θα αφήσει τη θέση του σε νέα κατορθώματα. Το ίδιο και τα μετάλλια του Ανδρέα Βαζαίου και της Άννας Ντουντουνάκη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας πισίνας.
«Όλα αυτά που ζήσαμε ήταν θαύματα! Χωρίς ιδανικές συνθήκες. Δίχως εγκαταστάσεις. Χωρίς τις απαιτούμενες οικονομικές δυνατότητες. Το 2020 μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να προκριθεί για πρώτη φορά ακόμα και η Εθνική συγχρονισμένης κολύμβησης. Στο πόλο κυνηγάμε την πρόκριση και σε άνδρες και σε γυναίκες. Το ντουέτο της συγχρονισμένης θα πάει. Και έχουμε και τους κολυμβητές, τον Γκολομέεβ, τον Βαζαίο», τόνισε ο Διαθεσόπουλος.

Οι συνθήκες προετοιμασίας

Το παράπονο για τις συνθήκες προετοιμασίας εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία. Όχι άδικα.
«Με μία λέξη, οι συνθήκες είναι άθλιες. Υπάρχει μόνο ο Άγιος Κοσμάς και αυτός έσταζε όταν έπιασαν οι δυνατές βροχές. Έπειτα γινόμαστε Ρομά και ψάχνουμε πώς θα κλέψουμε λίγο χρόνο από τον Ολυμπιακό, από τον Εθνικό. Πότε θα μπούμε στο Παπαστράτειο, στη Νέα Σμύρνη», μας εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΟΕ.
«Εμείς δεν έχουμε την παραμικρή δικαιοδοσία στα κολυμβητήρια. Ακόμα και στο ΟΑΚΑ παρακαλάμε και όταν μπαίνουμε μας περιμένουν με ανοικτό χέρι διότι το έχουν παραχωρήσει στους πάντες με αντίτιμο και θέλουν να πληρώσουμε. Όση σχέση έχουμε με τα ΚΤΕΛ, άλλη τόση έχουμε και με τα κολυμβητήρια», προσθέτει.

Στο ερώτημα για τις ευθύνες της πολιτείας, ο Διαθεσόπουλος είναι απόλυτος. Θεωρεί ότι πρωτίστως το θέμα είναι οικονομικό, αλλά και σχεδιασμού.
«Συναντηθήκαμε πριν από τρεις μήνες με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, τον Γιώργο Μαυρωτά. Του εξηγήσαμε τα πάντα. Του αναλύσαμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αλλά ακόμα δεν είδαμε κάτι. Εδώ, όμως, είναι τουλάχιστον 10 χρόνια κλειστό το κολυμβητήριο του Ζαππείου. Επιτρέπεται να συμβαίνει αυτό; Να ‘ναι τόσο καιρό γιαπί μία εγκατάσταση στην καρδιά της Αθήνας; Αν δεν δω έργα από την πολιτεία, δεν μπορώ να πω κάτι. Με τα λόγια έχουμε χορτάσει», μας απαντάει στο ερώτημα για το ενδιαφέρον που δείχνει η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού έπειτα από κάθε διάκριση.

Σωστά τα κριτήρια κρατικής χρηματοδότησης

Όπως είναι φυσιολογικό, ο Διαθεσόπουλος και οι πρόεδροι των άλλων ομοσπονδιών περιμένουν την ανακοίνωση για την κρατική επιχορήγηση του 2020. Σε ολυμπιακή χρονιά μπήκαμε και θέλουν να κάνουν τα… κουμάντα τους. Σύμφωνα με τον νόμο, ο Λευτέρης Αυγενάκης πρέπει να ανακοινώσει τα ποσά έως τις 31 Ιανουαρίου, αλλά όπως λέει ο πρόεδρος της ΚΟΕ, το 2004 μας ενημέρωσαν τον Νοέμβριο, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρεί, πάντως, προς τη σωστή κατεύθυνση την απόφαση του υφυπουργού να θεσπίσει κριτήρια για τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιών.
«Σαν ιδέα είναι σωστή. Εγώ προσωπικά ζητάω εδώ και 25 χρόνια την αξιοκρατία και την ίση μεταχείριση στην κατανομή της επιχορήγησης. Αλλά πρώτα πρέπει να δούμε πως ακριβώς εφαρμόζεται το νέο πρόγραμμα. Πώς λειτουργεί αυτό το ranking. Μπορεί να απονέμει δικαιοσύνη, αλλά μπορεί και να προκαλεί προβλήματα άνισης μεταχείρισης. Να το δούμε στην πράξη. Αλλά σαν σκέψη, σαν ιδέα είναι σωστή». 

Ο αντισυνταγματικός νόμος

Είναι η πρώτη καλή κουβέντα του Δημήτρη Διαθεσόπουλου για τον Λευτέρη Αυγενάκη. Από την ημέρα που ο υφυπουργός Αθλητισμού θέλησε να επιβάλει όρια ηλικίας και περιορισμούς θητειών στους παράγοντες, ο πρόεδρος της ΚΟΕ βρέθηκε απέναντι. Έστω και αν το βασικό επιχείρημα του Αυγενάκη είναι ότι και η ΔΟΕ, όπως και πολλές διεθνείς ομοσπονδίες έχουν πράξει το ίδιο από μόνες τους.
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο νόμος είναι άκρως αντισυνταγματικός και αντιδημοκρατικός. Καταργεί τα ατομικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Καταργεί τη διεθνή αρχή του “συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι”. Επίσης δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των πολιτών και των τάξεων. Από τη μία πλευρά δίνει το δικαίωμα στα ΑμΕΑ να εκλέγονται έως τα 74 χρόνια και στους υπόλοιπους θεσπίζει ανώτατο όριο τα 71 χρόνια. Δεν κάνει διαχωρισμό όταν το Σύνταγμα καθιστά σαφές ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι; Και σε τελική ανάλυση δεν εκλέγονται δημοκρατικά όσοι συμμετέχουν στις ομοσπονδίες; Έχει έρθει κάποιος να διεκδικήσει την ΚΟΕ και βρήκε κλειστή πόρτα; Ποιο ήταν το έρεισμα λοιπόν για το νόμο; Εδώ έχουμε ηλικιακό bulying. Δεν κοιτάζουμε εάν κάποιος είναι ικανός και σωστός, αλλά ψάχνουμε την ηλικία του. Όσο για τη ΔΟΕ, αυτά που λένε δεν ισχύουν. Η ΔΟΕ έχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς. Μοναδικό στον κόσμο. Πρέπει να ‘χει 95 μέλη από 215 χώρες. Θέσπισε, λοιπόν, τα όρια για να κάνει rotation. Διαφορετικά, επειδή δεν γίνονται εκλογές, θα έμεναν τα ίδια άτομα από 20, 30 ή 40 χρονών μέχρι το τέλος της ζωής τους. Γι’ αυτό και δεν επιβάλει η ΔΟΕ το ίδιο καθεστώς στις Ολυμπιακές Επιτροπές, αλλά κάνει συστάσεις. Και πάμε και στις παγκόσμιες ομοσπονδίες. Ο δικός μας πρόεδρος είναι 84 ετών. Ο αντιπρόεδρος 81. Και έχουν πάνω από 30 χρόνια ο καθένας. Γίνεται να τους υποχρεώσει κάποιος να φύγουν όταν τους ψηφίζουν οι χώρες και τους κρίνουν ικανούς για τις θέσεις που έχουν; Ποιο είναι το ζητούμενο; Να ‘ναι κάποιος ικανός και χρήσιμος. Γι’ αυτό και ο νόμος θα πέσει πριν φτάσει στην εφαρμογή του. Υπάρχουν όργανα που κρίνουν την ορθότητα και τη συνταγματικότητα των νόμων. Όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας», τονίζει ο Διαθεσόπουλος, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει πώς θα θέσει υποψηφιότητα και στις επόμενες αρχαιρεσίες της ΚΟΕ.

Το σύστημα…. ΠΑΣΟΚ

Τελικά, το αποκαλούμενο «σύστημα ΠΑΣΟΚ» στις αθλητικές ομοσπονδίες αποδεικνύεται πιο ισχυρό ακόμα και από το ίδιο το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, που πέρασε πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Άραγε, πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο; Ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας έχει την εξήγηση.
«Το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τα τελευταία 35 χρόνια αξιόλογα στελέχη στον αθλητισμό. Ανθρώπους που προέρχονταν από τον χώρο και είχαν ιδέες, όραμα, πρόγραμμα. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν στελέχη που διέθεταν αθλητική φιλοσοφία και κουλτούρα. Ήταν φωτεινοί άνθρωποι και αυτό το απέδειξαν όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και έμειναν τόσα χρόνια στην ηγεσία των ομοσπονδιών, αν και οι κυβερνήσεις άλλαζαν. Δεν σας προκαλεί απορία ότι από τα άλλα κόμματα δεν υπήρξαν στελέχη με τέτοια φιλοσοφία; Με αθλητική παιδεία; Σε όλους τους τομείς οι κυβερνήσεις βάζουν δικούς τους ανθρώπους. Στον αθλητισμό, όμως, δεν μπόρεσαν διότι όσοι βγήκαν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ δούλεψαν με όραμα και αθλητική φιλοσοφία. Πού είναι τα στελέχη από τους άλλους πολιτικούς φορείς; Πού είναι η διεθνής αναγνώρισή τους; Αυτό είναι το θέμα. Κι επειδή δημοκρατικά κερδίζουν την εμπιστοσύνη των σωματείων, κάποιοι προσπαθούν να τους σκοτώσουν παραγοντικά με διάφορους νόμους. Εγώ, όμως, αν θέλω να γίνω δημοσιογράφος δεν θα σκοτώσω εσένα. Θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος από σένα», μας είπε ο Διαθεσόπουλος πριν κάνει τον απολογισμό του.

Τα 400 μετάλλια

«Εγώ ξέρω τι έχω κάνει στην κολύμβηση και το πόλο. Μέχρι το 1984 που ασχολήθηκα, οι μόνες διακρίσεις που είχαμε διεθνώς ήταν περίπου 45 μετάλλια, κυρίως σε βαλκανικούς και μεσογειακούς αγώνες. Είχαμε επίσης μια 8η θέση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και μία συμμετοχή σε μικρό τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Στη διάρκεια της δικής μου θητείας έχουμε κατακτήσει περισσότερα από 400 μετάλλια σε όλα τα αθλήματα και σε κάθε διοργάνωση. Αυτή είναι η κληρονομιά που γράφεται στην ιστορία και αποδεικνύει αν κάποιος είναι καλός, σωστός, ικανός και χρήσιμος»…

Τελικά, πολλές φορές οι αριθμοί λένε την αλήθεια.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/