Connect with us

STORY

FootballGate, οι 3 πράξεις

Published

on

Το σκάνδαλο watergate μπήκε τη ζωή των Αμερικανών τον Ιούνιο του 1972! Εμείς αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των ηχητικών ντοκουμέντων την τελευταία μέρα του Μάρτη το 2002! Πέρασαν, δηλαδή, περίπου 30 χρόνια από τη λειτουργία των πλέον διάσημων κοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη νύχτα που ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος μας ενημέρωσε πως στο ελληνικό ποδόσφαιρο επικρατούσε το δόγμα «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι να πάνε να…».

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Για περίπου 10 μέρες, η «Ζούγκλα» και ο «Κίτρινος Τύπος» γέμισαν από κασέτες, στις οποίες ακούγαμε τον «Περίεργο» να παίρνει μαθήματα ποδοσφαίρου, τον έναν παράγοντα διαιτησίας να μοιάζει οδηγίες επιβίωσης στους διάφορους διαιτητές και γενικά γίναμε μάρτυρες όσων συνέβαιναν στην περίφημη παράγκα του ελληνικού ποδοσφαίρου που έμοιαζε με πολυκατοικία. Είχαν προηγηθεί τα σοβαρά επεισόδια στο ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο «Απόστολος Νικολαϊδης» με διαιτητή τον Μάκη Ευθυμιάδη και την ανοικτή πρόσκληση του Άγγελου Φιλιππίδη στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να αναλάβει δράση. Αντ’ αυτού, όμως, την μπάλα πήρε πάνω του ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιογράφος των μεγάλων αποκαλύψεων εκείνη την εποχή.

Τα… προσωπικά δεδομένα
Η «Washington Post» που αποκάλυψε το σκάνδαλο στις ΗΠΑ όχι μόνο τιμήθηκε το 1973 νε το βραβείο Πούλιτζερ για την προσφορά υπηρεσιών στο κοινό καλό, αλλά οδήγησε και στην πτώση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Στην Ελλάδα, όμως, όχι μόνο δεν κουνήθηκε φύλλο, αλλά όπως δήλωσε μερικούς μήνες αργότερα ο Φιλιππίδης, η πολυκατοικία έγινε ουρανοξύστης! Διότι πολύ απλά εμείς ανακαλύψαμε τα προσωπικά δεδομένα. Οι δικηγόροι των εμπλεκομένων πέτυχαν μέσω δικαστικής απόφασης το μπλοκάρισμα των συνομιλιών διότι ουδείς γνώριζε την προέλευσή τους.
«Εμείς πήγαμε όλο το υλικό στους ανακριτές και στους εισαγγελείς που ασχολούνταν με την υπόθεση, αλλά μας επικαλέστηκαν τη νομοθεσία περί καταγραφής συνομιλιών και το πλαίσιο των προσωπικών δεδομένων. Μόνο που στην πορεία αποδείχθηκε ότι όλα αυτά τα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση κατά το δοκούν», μας επεσήμανε ο Τριανταφυλλόπουλος και, μάλιστα, επιχειρηματολόγησε με τα παραδείγματα των Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χάρη Τομπούλογλου που οι υποθέσεις τους κατέληξαν στη δικαιοσύνη από υλικό που κατέγραψαν κοριοί και κρυφές κάμερες.
«Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση τότε ήθελε να συντηρήσει το φαινόμενο της παράγκας, ότι τα είχε καλά με τους ιδιοκτήτες της και όσους επωφελούνταν απ’ όλα αυτά», πρόσθεσε ο Τριανταφυλλόπουλος.

Το μεσοπρόθεσμο
Χρειάστηκε να περάσουν 9 χρόνια για να χορέψει η Ελλάδα στους ρυθμούς του νέου football gate! Μόνο που αυτή τη φορά δεν υπήρχε τηλεοπτική μετάδοση των συνομιλιών, αλλά οι κάμερες ασχολήθηκαν με τις συλλήψεις εκείνων που φέρονταν ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Πάνω από 80 άτομα βρέθηκαν κατηγορούμενα από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου που όπως αποδείχθηκε είχε νοιαστεί περισσότερο για τις εντυπώσεις παρά για την ουσία. Το πρώτο κύμα των κατηγορούμενων κάθισε στο εδώλιο και, μάλιστα, κάποιοι καταδικάστηκαν αν και δεν αποτυπώθηκε στο σκεπτικό η ροή του χρήματος, όπως υποστήριζαν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων. Ανάμεσά τους ο Μάκης Ψωμιάδης, ο Θωμάς Μητρόπουλος που την είχε γλιτώσει το 2002, ο Κωνσταντίνος Ριαβόγλου, ο Διονύσης Κωτούλας και ο Περικλής Αμανατίδης.
Εκείνο το απόγευμα της 23ης Ιουνίου 2011, όλη η Ελλάδα περίμενε την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου που έβαζε χειροπέδες στις ζωές όλων μας. Αλλά είδαμε σε ζωντανές συνδέσεις με τη ΓΑΔΑ να μπαίνουν με χειροπέδες στο αστυνομικό μέγαρο προβεβλημένα μέλη του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Είχε προηγηθεί μερικές μέρες νωρίτερα η διαρροή μιας άλλης κασέτας σε τηλεοπτική εκπομπή και συγκεκριμένα στη «Δίκη» ενός διαλόγου που είχε πρωταγωνιστή τον Αχιλλέα Μπέο. Με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο τότε μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου είχε επιτεθεί στον… Νικόλα Πατέρα.
«Στο τέλος θα μας βάλουν να απολογηθούμε και για τα cd της Τζούλιας», είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και όλοι οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε γέλια. Πού να ήξερε τι θα ακολουθούσε… Έπειτα από μερικές μέρες προσπαθούσε να βάλει το σακάκι στα χέρια του για να μη φαίνονται οι χειροπέδες.
Εκτός από τους παράγοντες που προφυλακίστηκαν κι εκείνους που καταδικάστηκαν, το μάρμαρο πλήρωσαν και δύο ομάδες: η Καβάλα και ο Ολυμπιακός Βόλου. Διαλύθηκαν έπειτα από παρέμβαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και άμεση ευαισθητοποίηση των Πειθαρχικών Επιτροπών της ΕΠΟ. «Σε άλλη χώρα θα είχαν πέσει και το 2002 και το 2011 τουλάχιστον 10 ομάδες», υποστήριξε ο Τριανταφυλλόπουλος, αν και έβαλε στο τραπέζι μία προϋπόθεση: Να υπάρχουν στη δικογραφία όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα και τα στοιχεία.

Τρίτη και φαρμακερή!
Το footballgate 3 άρχισε να ξετυλίγεται στην Ελλάδα την Τρίτη 8 Ιουλίου 2014. Οι πρώτες κλήσεις του αθλητικού εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, όμως, είχαν φτάσει στους παραλήπτες μερικές μέρες νωρίτερα και έτσι οι διαρροές τροφοδοτούσαν καθημερινά τις παρασκηνιακές στήλες των εφημερίδων. Κατά μία περίεργη σύμπτωση και η 3η υπόθεση με ηχητικά ντοκουμέντα για την ύπαρξη κυκλώματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο κατέληγε στον Ολυμπιακό! Τυχαίο; Κάποιοι λένε όχι επειδή «δεν γίνεται να παίρνει διαρκώς το πρωτάθλημα η ίδια ομάδα που ελέγχει τα κέντρα λήψεως αποφάσεων». Ο αντίλογος αναφέρει ότι «πάντα βάζουν στο μάτι τον δυνατό και επιχειρούν να του ρίξουν λάσπη». Την απάντηση θα την πάρουμε όταν ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση και εφόσον ασκηθούν ποινικές διώξεις. Μέχρι τώρα οι εισαγγελικές αρχές μιλούν για «ενδείξεις» και καθιστούν σαφές πως «χρειάζονται αποδείξεις». Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.
«Ας δούμε και ας ακούσουμε τα ντοκουμέντα και έπειτα μπορούμε να διαμορφώσουμε γνώμη. Μέχρι τώρα διαβάζουμε κάποιους αποσπασματικούς διαλόγους. Ας δούμε το υλικό και έπειτα το κρίνουμε», μας εξηγεί, αλλά σπεύδει να ξεκαθαρίσει πώς «ασφαλώς και στήνονται ματς στην Ελλάδα. Αρκούν σε κάποιο γνώστη τρεις φάσεις για να αντιληφθεί πότε ένα παιχνίδι είναι στημένο». Από τα λόγια του, λοιπόν, προκύπτει η ανάγκη της κάθαρσης! Άρα, η 3η εκδοχή του ελληνικού football gate μπορεί να ‘ναι και η φαρμακερή. Το εύχονται οι εμπλεκόμενοι για «να καθαρίσει το όνομά μας», αλλά το επιθυμεί και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας επειδή «θέλουμε υγιές ποδόσφαιρο που θα παίζεται επί ίσοις όροις». Από το στόμα τους και στου Θεού το αφτί! Αρκεί να καταγράφεται και αυτή η συνομιλία για αποφυγή κάθε παρερμηνείας. Ούτως ή άλλως στην 3η version του έργου, ο κοριός της ΕΥΠ κατέγραψε και τα πακιστανικά κινητά. Γιατί να μην πιάσει και τις… άνωθεν επικοινωνίες ώστε να βγουν όλα στο φως; Σε αυτό, άλλωστε, μάλλον συμφωνούμε όλοι!!!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/