Connect with us

STORY

Επιστροφή στις ρίζες

Published

on

Στην Ολυμπία, εκεί που πριν 2.600 χρόνια ο παλαιστής Μίλων κατέπληττε τα πλήθη, θα χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας πάλης, το διήμερο 19-20 Ιουλίου.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Από το 708 π.Χ. η πάλη ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Ο Πλάτων, τη χαρακτήρισε ως το «τεχνικότατον και πανουργότατον των αθλημάτων» και οι παλαιστές έχαιραν τεράστιας εκτίμησης στις πόλεις τους. Κορυφαίος όλων ήταν ο Μίλων από τον Κρότωνα, που αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης στην παλαίστρα πέντε φορές από το 532 έως το 516 π.Χ, ενώ το 540 π.Χ. είχε νικήσει και στην πάλη των παίδων.
Σε κοντινή απόσταση από τα χώματα εκείνης της παλαίστρας, ορθώνεται εδώ και τέσσερα χρόνια το κλειστό γυμναστήριο της αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί θα διεξαχθούν οι αγώνες του τρίτου διεθνούς τουρνουά «Ολυμπία», που και φέτος αποτελεί γεγονός παγκόσμιας αναφοράς για τον κόσμο της πάλης και ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας στο άθλημα.
Πέρσι η διεξαγωγή του βοήθησε στην καμπάνια που έκανε η παγκόσμια ομοσπονδία για να παραμείνει η πάλη στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και φέτος σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες από 20 χώρες, ανανεώνουν το ραντεβού τους για τους αγώνες της ελληνορωμαϊκής, της ελευθέρας και της πάλης των γυναικών.

Παγκόσμια απήχηση
Το τουρνουά της Ολυμπίας μοιάζει με ένα μικρό παγκόσμιο πρωτάθλημα, αφού υπάρχει εκπροσώπηση από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική. Μετά την Ελλάδα την πολυπληθέστερη αποστολή έχει η Νότιος Κορέα που στέλνει 16 παλαιστές και ακολουθούν οι Κύπρος (5),  Γερμανία (3), Τυνησία (3), Αρμενία (7), Μεξικό (14), Τουρκμενιστάν (5), Γαλλία (3), Ισραήλ (6), Ουγγαρία (4), Καζακστάν (3), Πουέρτο Ρίκο (5), Εσθονία (2), Ρωσία (8), Σλοβακία (1), Λευκορωσία (3), Γεωργία (4), Ρουμανία (1).
Παράλληλα με τους αγώνες θα πραγματοποιηθεί τετραήμερο σεμινάριο διαιτητών (17-20/7), το οποίο έχουν δηλώσει ότι θα παρακολουθήσουν 25 ξένοι και αρκετοί Ελληνες διαιτητές.

Η ελληνική ομάδα
Πολυπληθής η ελληνική ομάδα θα έχει επικεφαλής τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιάννη Αρζουμανίδη, ο οποίος του χρόνου θα διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Το Σάββατο, 19 Ιουλίου, θα διεξαχθούν όλοι οι αγώνες της ελληνορωμαϊκής και την Κυριακή θα αγωνιστούν οι αθλητές της ελευθέρας και οι γυναίκες.

Αναλυτικά η ομάδα
Ελληνορωμαϊκή: 59κ.: Μανουηλίδης, Αγκαφανίδης, Ξυνόπουλος, Γεροντίδης, 66κ.: Ματίας, Δερματάς, Δερμικιάν, Θεοδωρίδης, 71κ.: Πρεβολαράκης, Αποστόλου, Μιξάκης, Κουτσουρίδης, Κουτσουρίδης, 75κ.: Πέντορετς, Μανουηλίδης, Παπαδόπουλος, Κώστογλου, Αρτενιάν, 80κ.: Βάρκας, Καταβελάκος, Τζιώλας, 85κ.: Παπαδόπουλος, Μπούκης, Καϊσίδης, Αρτενιάν, 98κ.: Κουντουρατζής, 130κ.: Λέων, Παπαδάτος, Φωτιάδης, Μπαλαμώτης.
Ελευθέρα: 57κ.: Καλανίδης, Κανός, 61κ.: Παπαδάκης, Μαρτίδης, Ναμετίδης, Μπινενμπάουμ, Μακρινάς, Οβσεπιάν, 70κ.: Τριανταφυλλίδης, Ναβροζίδης, Λοϊζίδης. 74κ.: Τσεραχίδης, Σαββουλίδης, Καρπουζάς, 86κ.: Ξενίδης, Κύδρος, Μουραντίδης, 97κ.: Τσεραχίδης, Καπαθανασίδης, 125κ.: Αρζουμανίδης, Νυφαδόπουλος, Μαυρίδης, Ιακωβίδης.
Πάλη γυναικών: 48κ.: Ψαθά, Ζαχαριάδου, 58κ.: Ηλιάδη, 60κ.: Χριστοδουλάκη, Παπαθεοδώρου, 63κ.: Γιαννουσά, 69κ.: Αναστασιάδου, Λιάτσου, Γκίκα, 75κ.: Πιτσιάβα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/