Connect with us

OLYMPICS

Hola Madrid 2020

Published

on

Δεν είναι πολλές οι μέρες που έχουν απομείνει μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου, όταν στο Μπουένος Άιρες, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, θα ανακοινώσει την οικοδέσποινα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Μαδρίτη, Κωνσταντινούπολη και Τόκιο είναι οι τρεις διεκδικήτριες με την πρωτεύουσα της Ισπανίας να προβάλει το ανέλπιστο φαβορί ανατρέποντας τα δεδομένα. Τί και αν η ανεργία στην Ισπανία έχει φτάσει στο 27%; Τί και αν οι Μαδριλένοι έχουν οριοθετήσει τον προϋπολογισμό τους στο 1,9 δις ευρώ (18 δις ευρώ λίγοτερα από τους Τούρκους); Οι “αθάνατοι” της ΔΟΕ φαίνεται να νιώθουν πιο σίγουροι με τους Ισπανούς, παρά με τους Τούρκους και τους Ιάπωνες.

Η Κωνσταντινούπολη έδειχνε να είναι το μεγάλο φαβορί. Όχι άδικα. Το 2020 θα διαθέτει τρία διεθνή αεροδρόμια, το ένα εκ των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2016 και θα είναι το μεγαλύτερο του κόσμου. Επίσης, διαθέτει πολύ ισχυρούς χορηγούς υποστηρικτές και όλα τα έργα υποδομής φτιάχνονται από την αρχή. Το χρήμα είναι το ζητούμενο για τη ΔΟΕ και στην Τουρκία υπάρχει αρκετό, με τον προϋπολογισμό να φτάνει τα 20 δις ευρώ. Υπάρχει όμως και το “αλλά”. Οι τελευταίες αναταραχές στην πλατεία Ταξίμ, αλλά και το ασταθές πολιτικό σκηνικό, έχουν βάλει σε δεύτερες σκέψεις τους “αθάνατους” που ναι μεν έδειχναν πρόθυμοι να παραβλέψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που κατά καιρούς έχουν συμβεί, όχι όμως και τις μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στα μείον και ο έλεγχος του βαθύ κράτους από το στρατό και η άρνηση των φανατικών μουσουλμάνων στον εξευρωπαϊσμό που επιχειρεί ο Ερντογάν.
Το Τόκιο, φαντάζει ως η πιο ασφαλής επιλογή. Οι Ιάπωνες είναι εγγύηση στην παράδοση έργων και την τήρηση των υποχρεώσεων τους. Κάποια στιγμή και το Τόκιο πέρασε από τη θέση του φαβορί, όμως τα πυρηνικά ατυχήματα και η διαφορά της ώρας με μεγάλες αγορές (ΗΠΑ, Ευρώπη) μάλλον θα αποκλείσουν την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, από την τελική δυάδα.
Φαβορί από το πουθενά, είναι πλέον ο Μαδρίτη. Με το 80% των εγκαταστάσεων να είναι ήδη έτοιμες (καμιά από τις ανταγωνίστριες δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο ετοιμότητας) και με την απαραίτητη τεχνογνωσία στην οργάνωση και τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, η πρωτεύουσα της Ισπανίας, μοιάζει να είναι η ιδανική πόλη για να φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2020. Και αν η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1,9 δις ευρώ που δεσμεύεται η Μαδρίτη πως θα δαπανήσει για την οργάνωση, θα καλυφθεί από τους χορηγούς που ήδη έχουν δηλώσει την υποστήριξη τους. Ακόμα και η αποδοχή του εγχειρήματος από την πλευρά των Ισπανών πολιτών, είναι σε πολύ μεγάλο επίπεδο. Μέχρι και όλα τα κόμματα της Ισπανικής βουλής, εκφράζουν κοινή γραμμή στο θέμα της διεκδίκησης, προσφέροντας εσωτερική ειρήνη. Το πιο σημαντικό όπλο των Ισπανών ωστόσο, παραμένει η δύναμη που έχουν στο παρασκήνιο της ΔΟΕ. Από την εποχή του Σάμαρανκ, οι Ίβηρες έχουν καταφέρει να βρίσκονται στα κέντρα των αποφάσεων. Μέχρι και το χαρτί της μοναρχίας, γνωρίζουν να παίξουν σωστά καθώς μεγάλο ποσοστό των “αθανάτων” αποτελείται από εκπροσώπους νυν και τέως βασιλικών οικογενειών. Καθόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός, ότι επέλεξαν τον πρίγκιπα (και Ολυμπινίκη στην ιστιοπλοϊα) Φίλιππο για να κάνει την παρουσίαση του φακέλου της υποψηφιότητας.
Μέχρι πριν από λίγες μέρες, ακόμα και τα γραφεία στοιχημάτων έδιναν την Κωνσταντινούπολή ως το πρώτο φαβορί. Αυτοί που γνωρίζουν, επιμένουν πως η Ισπανία είναι αυτή που θα αναλάβει τους Αγώνες. Υπομονή μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/