Connect with us

EDITORIAL

Η Ευρώπη αντεπιτίθεται

Published

on

Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα πολυεθνικά πρωταθλήματα σε κλειστό στίβο και δη το ευρωπαϊκό, δεν αποτελούσαν ποτέ τις πιο ελκυστικές διοργανώσεις, χωρίς, βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στερούνταν ενδιαφέροντος και μεγάλων επιδόσεων.

του Βασίλη Γεωργιώτη

Τις περισσότερες φορές (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ιδιαίτερα στα κατακόρυφα άλματα) οι πρωταγωνιστές του κλειστού περνούσαν σε δεύτερο πλάνο το καλοκαίρι, όταν έπεφταν όλα τα χαρτιά στο τραπέζι ή περνούσαν ακόμα κι απαρατήρητοι, με τρανότερο παράδειγμα, την Νέλι Κούμαν στα σπριντ.
Οσα είδαμε στο Βελιγράδι, όμως, μας άφησαν με την αίσθηση ότι στην Κόμπανκ Αρένα δεν παρατηρήσαμε διάττοντες αστέρες, αλλά φωτεινούς ήλιους που θα λάμπουν για πολλά ακόμα καλοκαίρια και χειμώνες.
Εκ των νικητών, οι Ανταμ Κστσοτ, Νέλσον Εβόρα, Σίντι Ρόλεντερ, Ανίτα Μάρτον, Ναφισάτου Τιάμ και φυσικά η Κατερίνα Στεφανίδη δεν είχαν κάτι να αποδείξουν. Είναι όλοι τους αθλητές παγκόσμιας κλάσης, με Ολυμπιακούς και παγκόσμιους τίτλους και μετάλλια (άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερα) και δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις. Οι επίσης εγνωσμένης αξίας, Ιβάνα Σπάνοβιτς και Κεβίν Μαγέρ, δείχνουν πιο ώριμοι από ποτέ για να ανέβουν ένα κλικ και να περάσουν στην κατηγορία του σούπερσταρ, η πρώτη με το σπαθί της κι ο Γάλλος, εκμεταλλευόμενος και τη συγκυρία της απόσυρσης του Αστον Ιτον. Ολοι οι παραπάνω έδειξαν ότι θα πρωταγωνιστήσουν κι αυτό το καλοκαίρι και θα κοντράρουν στα ίσια τους υπεραθλητές άλλων ηπείρων.
Για τους Μάρτσιν Λεβαντόβσκι, Πάβελ Μασλάκ, Ρίτσαρντ Κίλτι, Ασα Φίλιπ, Φλοριά Γκουεϊ, Σελίνα Μπίχελ, Σιλβέστερ Μπέντναρεκ τον ανερχόμενο εμποδιστή Αντριου Πόζι αλλά και την Κριστίν Γκίρις παρέα με τα άλλα κορίτσια του βάθρου στο τριπλούν, την Πατρίσια Μαμόνα και την Βούλα Παπαχρήστου, το μετάλλιο στο Λονδίνο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού μοιάζει δυσκολοπρόσιτο, αλλά με μίνιμουμ διάκριση την πρόκριση στον τελικό, κανείς δεν μπορεί να τους απαγορεύσει να κρυφο(φανερό)κοιτάζουν το βάθρο.
Η Αϊρίνε Παλσάιτε έπιασε την ευκαιρία από τη μαλλιά στο Βελιγράδι. Η δική της πρόοδος και η παράλληλη κάμψη του άλματος εις ύψος, της χαρίζουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να σκαρφαλώσει, μετά την κορυφή της Ευρώπης και σε αυτή του κόσμου, εκθρονίζοντας, μετά τον κλειστό και στον ανοιχτό την Ρουθ Μπεϊτία.
Η μεγάλη έκπληξη από την Αλβανία, ο Ιζμίρ Σμάιλα, χρειάζεται να συνεχίσει την σκληρή δουλειά για να μπει ακόμα και στην οχτάδα στο μήκος, ωστόσο δεν του λείπουν τα προσόντα και σίγουρα του έχει ανοίξει η όρεξη.
Η Ευρώπη στο Βελιγράδι πανηγυρίζει και για δύο νέα παιδιά, που έχουν τόσο μεγάλο ταλέντο και δυναμική, ώστε να δημιουργήσουν κρότο το καλοκαίρι, να αφήσουν κοινό και αντιπάλους με ανοιχτό το στόμα. Ο λόγος, για την Βρετανίδα Λάρα Μιούιρ και τον Πολωνό Κόνραντ Μπουκοβιέτσκι. Και οι δύο καλούνται να παλέψουν με τα θηρία (και είναι πολλά, ολόκληρη αγέλη), αλλά έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους ξεπεράσει. Ειδικά στη σφαίρα, ένα αγώνισμα που ανεβαίνει συνέχεια, με πολλούς αθλητές από όλες ανεξαιρέτως τις ηπείρους να ρίχνουν πλέον πάνω από 21 μέτρα, η Ευρώπη καμαρώνει για, τουλάχιστον, μισή ντουζίνα εξαιρετικούς ρίπτες.
Το αυτό ισχύει και στο επί κοντώ. Οποιοσδήποτε από τους έξι-εφτά πρώτους του Βελιγραδίου, ανάμεσά τους φυσικά ο νικητής Πιότρ Λίσεκ και ο αργυρός Κώστας Φιλιππίδης, μπορεί να επαναλάβει το επίτευγμά του στο Λονδίνο, ακόμα κι αν στο ρόστερ προστεθεί η τριάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, Μπραζ-Λαβιλενί-Κέντριξ.
Σε όλους αυτούς προσθέστε όσους απουσίασαν από τη Σερβία, τους εκπροσώπους αγωνισμάτων που δεν διεξάγονται στον κλειστό, αλλά και ορισμένους που για διάφορους λόγους δεν έφτασαν στο πικ τους στο Βελιγράδι, αλλά συγκαταλέγονται στην ελίτ του αγωνισμάτων τους. Όπως οι Ρόμπι Γκράμπαρζ, Πασκάλ Μαρτινό-Λαγκάρντ, Ορλάντο Ορτέγα, Μαξ Χες, Ρουθ Μπεϊτία και Νταβίντ Στορλ και παρουσιάζεται μπροστά σας ένα πανίσχυρο ρόστερ, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να επαναφέρει την Ευρώπη των «μόλις» 36 Ολυμπιακών μεταλλίων σε σύνολο 141 (ήτοι ποσοστό 25%) στα πολύ υψηλά στάνταρ του παρελθόντος.
Τα καλύτερα για τον ευρωπαϊκό κλασικό αθλητισμό έρχονται, έστω και με τη ρωσική πληγή να παραμένει ανοιχτή…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/