Connect with us

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ

Η καμένη γη στον ΣΕΓΑΣ

Published

on

Καλημέρα! Ταρακουνήθηκε η πιάτσα από την απόφαση που δικαίωσε τον Μάκη Ασημακόπουλο στη δικαστική διαμάχη του με τον ΣΕΓΑΣ.

αποκαλύπτει ο Κατάσκοπος
[email protected]

Αποκάλυψε το Sportsfeed το σκεπτικό για την επιδίκαση 1,3 εκατ. ευρώ στον άλλοτε κινητήριο μοχλό που διέθετε η ομοσπονδία του λεγόμενου κλασικού αθλητισμού, όπως μάς έμαθαν να τον λέμε και να τον γράφουμε στα χρόνια της αθωότητάς μας.

  • Τότε, που θαυμάζαμε τη Σοφία Σακοράφα ως αθλήτρια και στενοχωριόμαστε που είχε πάρει η Άννα Βερούλη το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς της Αθήνας, το 1982. «Γιατί, να το κρύψωμεν, άλλωστε;», που έλεγε και μια δημοφιλής φράση εκείνων των χρόνων. Η ζωή, όμως, αποδεικνύει ότι η αθλήτρια Σακοράφα δεν έχει σχέση με τη σημερινή πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ.

Αν θύμιζε έστω και ελάχιστα εκείνο το κορίτσι, τότε δεν θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον του ελληνικού στίβου. Διότι αυτό έκανε η Σοφία Σακοράφα με την τακτική που ακολούθησε στην υπόθεση του Ασημακόπουλου. Υποθήκευσε την επόμενη μέρα, κατά την οποία θα παραδώσει καμένη γη και έπειτα θα επιχειρήσει να επιρρίψει ευθύνες στους προηγούμενους, στον μακαρίτη τον Βασίλη Σεβαστή και στον Κώστα Παναγόπουλο.

  • Αλλά ούτε ο ένας φταίει για την πολύ άσχημη εξέλιξη, πλην όμως αναμενόμενη. Όλες οι ευθύνες βαραίνουν τη Σακοράφα. Η ίδια θα ‘ναι υπεύθυνη και για την αύξηση των χρημάτων που θα πάρει ο Ασημακόπουλος. Διότι ο Μάκης δεν θα πάρει μόνο 1,2 εκατ. ευρώ, αλλά περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Ίσως και παραπάνω.

Η έφεση και η αύξηση

Όταν το δικαστήριο εκδίδει μία απόφαση και ανακοινώσει την επιδίκαση ενός ποσού σε κάποιο φυσικό πρόσωπο ή, σε φορέα, από την ημέρα της εκδίκασης αρχίζουν και γράφουν οι τόκοι! Όχι, βέβαια, με το επιτόκιο των καταθέσεων, που είναι ανύπαρκτο, αλλά πολύ υψηλότερο. Οπότε, ήδη ο Μάκης Ασημακόπουλος υπολογίζει τις αυξήσεις στο ποσό που θα εισπράξει όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Διότι για όσους δεν γνωρίζουν νομικά, από την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, ο ΣΕΓΑΣ απέκτησε το δικαίωμα να ασκήσει έφεση και προφανώς θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Αλλά πρόκειται για μία κίνηση που μάλλον είναι εις βάρος της ομοσπονδίας. Διότι έτσι όπως είναι το σκεπτικό, η απόφαση δεν φαίνεται πώς μπορεί να ανατραπεί. Αυτόματα, λοιπόν, ο Ασημακόπουλος θα μπορεί να προχωρήσει στην άμεση εξόφληση μέσα από την κρατική επιχορήγηση του ΣΕΓΑΣ, αλλά και από τα έσοδα των χορηγιών. Άρα, τα χρήματα που φτάσουν πιθανότατα το 1,7 εκατ. ευρώ θα λείψουν από τις αθλητικές δράσεις. Κι όλα αυτά επειδή η Σακοράφα θέλησε να παίξει τον ρόλο της σκληρής προέδρου όταν της δόθηκε η ευκαιρία του άτοκου διακανονισμού, μέσα από την αποδοχή της οφειλής.

Το βάρος στους άλλους

Η εξέλιξη της υπόθεσης οδηγεί τη νυν πρόεδρο σε ένα σταυροδρόμι. Σε αυτό της ηρωικής εξόδου με προσπάθεια επίρριψης των ευθυνών στους προηγούμενους ή, στην παραμονή με αισθητό χαμήλωμα του πήχη στις προσδοκίες από τον στίβο. Είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση, όποια διοίκηση αναλάβει την ομοσπονδία, θα βρεθεί μπροστά σε καμένη γη. Αλλά προφανώς για κάποιους και κάποιες η φράση «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», αποτελούν ψιλά γράμματα. Διαφορετικά δεν θα προσπαθούσαν να κερδίσουν μία δικαστική διαμάχη με επιχειρήματα, τα οποία μπορούν να στείλει έναν παράγοντα στο σκαμνί.

Για παράδειγμα, οι δικηγόροι του ΣΕΓΑΣ ισχυρίστηκαν μεταξύ άλλων ότι δεν δικαιούνταν ο Ασημακόπουλος τα χρήματα που ζητούσε επειδή δεν είχε δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Άρα, ουσιαστικά από την ομοσπονδία ομολογούσαν μία παρατυπία, για να μην πω παρανομία, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Από τη στιγμή που εισπράττουν κρατική επιχορήγηση, οφείλουν να λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες. Ε, οι άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι παραβίασαν κάποιον εξ αυτών. Φυσικά, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της εκδίκασης, ο Ασημακόπουλος προσκόμισε την Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με τη δημοσίευση του διαγωνισμού. Άρα, από τον ΣΕΓΑΣ διέπραξαν και το αδίκημα του ψευδούς ισχυρισμού στο δικαστήριο. Αν δεν κάνω λάθος, αυτό λέγεται ψευδομαρτυρία. «Πταίσμα», θα πει κάποιος. Συμφωνούμε, αλλά είπαμε ότι τα στερνά, τιμούν τα πρώτα και η Σακοράφα όφειλε από μόνη της να τιμάει τη Σοφία, για την οποία μαζεύτηκαν κάποτε στο ΟΑΚΑ σχεδόν 70.000 άνθρωποι!

Ο κίνδυνος της δικαιοσύνης

Στο μεταξύ, άλλη μία υπόθεση μπορεί να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Πρόκειται για τη διαφορά που προέκυψε ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία και την εταιρεία που έχει προγραμματίσει να φέρει στην Ελλάδα τους Coldplay. Οι δύο συναυλίες ήταν sold out από τον περασμένο Ιούλιο, ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά το κλείσιμο του ΟΑΚΑ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα. Αν και εξετάστηκε η λύση του Καλλιμάρμαρου, απορρίφθηκε από την μπάντα επειδή είναι μικρότερη η αρένα και τους δεν τους χωράει για το σύνολο του show. Άλλη τόσο μεγάλη αρένα δύσκολα θα βρεθεί και αν δεν ανοίξει το ΟΑΚΑ έως τότε, τον λόγο θα ‘χει η δικαιοσύνη, όπως ακούγεται. Το ίδιο βγαίνει και από κάποια στελέχη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την οικονομική ζημιά που υπέστη η ομάδα τους, αλλά και για τα χρήματα που ξόδεψε με την αντικατάσταση του χλοοτάπητα. Σαν πολλοί μπελάδες μαζεύονται εκεί, στο Μαρούσι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/